Városi vegyeskar: daloltak határon innen és túl is

Az év első fele a felkészülés jegyében telt, hogy aztán koncertjeivel a toscanai és a hazai közönségnek is örömöt szerezzen a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar, mely már a jövőt tervezgeti.

Péter Gyöngyi

Jól sikerült az év, összegzett elöljáróban Kovács Kata, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar karvezetője, akivel a minap tartott karácsonyi hangverseny kapcsán vettük sorra a lassan magunk mögött hagyott év eseményeit, szerepléseit.

Az együttes tavasszal a IV. Zala Open Formációs Nemzetközi Táncversenyen kezdett, a nyitóünnepségen lépett fel, aztán néhány hónap múlva az országhatáron túl is bemutatkozott: a toscanai III. Nemzetközi kórus és zenei fesztiválra utazott a társaság.


– Fontos, hogy időről időre részt vegyünk egy-egy nemzetközi rendezvényen, hogy lássuk, másutt miként működnek, hogyan dolgoznak a kórusok. Mivel ezeken az összejöveteleken mindig találkozunk magyar együttesekkel is, így azzal is szembesülhetünk, hozzájuk képest hol tartunk. A toscanai programon 25 csapat vett részt, Magyarországról rajtunk  kívül a dr. Lackner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar és egy budapesti kórus volt jelen – mesélte a nyáron történteket a szakember. – Erős műsorral mentünk, egyházi és világi zenét is vittünk, Daróci Bárdos-, Deák Bárdos-, Kodály-, Kocsár-művekkel léptünk fel. A műsor mindig este volt, napközben pedig volt alkalmunk kirándulni, Firenze, Pisa, Lucca, Siena is szerepelt az öt nap úti céljai között.

Az olaszországi sikerek után ismét a zalai megyeszékhelyen bizonyítottak, részt vettek a Páter Tamás Alajos Alapítvány és a Gyertyafény Kórus Alapítvány szervezésében Páter Tamás Alajos karnagy emlékére rendezett hangversenyen. Felléptek a Keresztury ÁMK-ban a Látásfogyatékosok Kistérségi Egyesülete javára rendezett jótékonysági koncerten, majd a Dísz téren, az adventi forgatagban.

– Ez utóbbi alkalommal óriási élményben volt részünk, együtt énekelt velünk az összes ember a sátorban – fogalmazott Kata.

Az év vége nem csak az összegzések időszaka, a tervezéseké is. A vegyeskar a tavalyihoz hasonlóan kezdi az új évet: a felkészülésé lesz a főszerep.

– Toscanában megismerkedtünk egy kassai kórussal, velük szeretnénk felvenni, szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Őszre oratorikus koncertet tervezünk, jövő karácsonyra pedig a nagykanizsai vegyeskarral egy könnyed, ünnepi musicalkoncertet – avatott be a karvezető, akinek fejében még számtalan egyéb elképzelés is motoszkál...  


Az ünnepi koncerten latin nyelvű egyházi műveket, magyar és nemzetközi karácsonyi dalokat adtak elő. Fellépett a Delacasse Bencze Erzsébet által 20 éve alapított Zalaegerszegi Városi Fiúkórus is, Jubileumi Férfikar néven jöttek össze újra. Szerepelt a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes és Nauratyill Zita, aki Serfőző Mártánál kezdte a tanulmányait, most a Bartók zeneművészeti szakközépiskola és gimnázium végzőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!