Változnak jövőre a versenyhivatal egyes eljárásainak szabályai

Jövő januártól, illetve februártól több változás is lesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásaiban, így különösen az összefonódások engedélyezése iránti eljárásokra vonatkozó szabályokban - hívja fel a figyelmet MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal.

MTI

A legjelentősebb változás, hogy 2012. február 1-jétől megújul az összefonódások engedélyezése iránti kérelem űrlapja, amelyet a 2012. február 1-jén vagy azt követően benyújtott kérelmek esetén kell alkalmazni. Az űrlaphoz kapcsolódóan a GVH egy részletes útmutatót is közzétett, emellett a  kitöltés segítése, és az eljárása hatékonyságának biztosítása érdekében  február 1-jétől valamennyi potenciális kérelmező számára lehetőséget biztosít a kérelem benyújtása előtt előzetes egyeztetésre. Az erre vonatkozó tájékoztató szintén elérhető a honlapon - közölte a versenyhatóság.

2012. január 1-jétől változnak a GVH összefonódás engedélyezése iránti eljárásáért fizetendő díjra vonatkozó szabályok is, így a 2012-ben benyújtott kérelemre induló összefonódás-engedélyezési eljárásokért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Ennek mértéke a jelenleg hatályos szabályokhoz képest nem változott, csak a szabályozás egyértelművé tette, hogy ezt díjat igazgatási szolgáltatási díjnak kell tekinteni, így bizonyos részletszabályok is változnak - hívja fel a figyelmet a GVH.
   
Hozzáfűzi: így a bonyolultabb megítélésű ügyekben fizetendő további tizenkétmillió forint díjat nem az ügyet lezáró döntés után, hanem az eljáró versenytanácsnak az eljárás teljes körűvé nyilvánításáról hozott döntésének közlésétől számított nyolc napon belül kell majd befizetni, ennek hiányában az eljárást meg kell szüntetni.
   
Hasonlóképpen változás, hogy a kérelem visszavonása esetén a már megfizetett teljes összeg fele (a teljes körű eljárás esetén fizetendő díj megfizetése után összesen nyolc millió forint) jár vissza - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!