Táblagép: kicsi, könnyű ajándék

Közeleg a karácsony, ilyenkor minden az ajándékozás körül forog. Bár az idei szezon legnagyobb slágere a táblagép, mégsincs könnyű helyzetben az, aki ezzel szeretné meglepni szeretteit. A boltok polcain hatalmas a kínálat, ezért érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Sámel József

Nagy Csaba, a kanizsai székhelyű YNET Kft. ügyvezetője szerint a táblagépnek titulált eszközök minimum három különböző, ugyanakkor néhány elemében azonos gépcsoportot takarnak. Mindegyikükre igaz, hogy a képernyőt bökdösve – spéci tollal vagy kézzel – adhatunk ki különféle parancsokat.

– Az első csoportba a mobilagyú „írótáblák” tartoznak – kezdte a szakember. – Használhatóságukban valahol a hagyományos PC-k és a mobiltelefonok közt helyezkednek el, mint ahogy a bennük lévő processzorok teljesítménye is. Ugyanakkor a tényleges számítási kapacitásuk kisebb, ebből adódóan az asztali gépeken használt programok közül a legtipikusabbak – szövegszerkesztő, táblázatkezelők – futtathatók rajtuk, igaz lassabb eredménnyel és nehézkesebben. Operációs rendszerük általában Android vagy IOS, amit sokan jól ismerhetnek az okostelefonokból. Valójában a neten való szörfölésre, s néhány alkalmazás – skype, youtube – használatára alkalmasak. Ennek tükrében viszont az 50–100 ezer forintos árkategória kicsit magasnak tűnik, bár ez igaz az okostelefonokra is.


Mint azt Nagy Csaba elmondta: a második kategóriát az átalakítható, úgynevezett convertible gépek alkotják, melyek félúton vannak a notebookok és a valódi táblagépek között. Ez utóbbiak teljesítményben akár meg is közelíthetik az asztali gépekét és a notebookokét, ráadásul az alkalmazott operációs rendszerek is azonosak lehetnek.

– Valójában egy olyan táblagépet kell elképzelni, melyhez klaviatúra is tartozik, ám ezen gépek legnagyobb hátránya az egy darab zsanérban rejlik, mely alkatrész finoman szólva is rosszul viseli a gyakori igénybevételt – hangsúlyozta a szakember. – Áruk elég borsos, akár 500 ezer forintot is elkérhetnek némelyik modellért.

A hagyományos tableteknek nincs billentyűzete, ránézésre csupán egy képernyőből áll a szerkezet.

– Komoly grafikai munkák elvégzésére ezek sem alkalmasak, ahogy fent említett társaik, úgy ezek is a szórakozás, illetve a más eszközök és alkalmazások – telefon, GPS, e-mail, zenehallgatás, médialejátszás – kiváltását szolgálja – folytatta Nagy Csaba, aki hozzátette: a táblagépek memóriáját, illetve tárhelyét különösebben nem lehet bővíteni, ezért vásárláskor inkább arra figyeljünk, hogy milyen egyéb eszközöket lehet csatlakoztatni a géphez. – Ma már elvárás, hogy ezek a gépek is rendelkezzenek HDMI-csatlakozóval, kártyaolvasóval, USB-csatlakozóval, nagyfelbontású kamerával, fejhallgató kimenettel. A jobb felszereltségű tabletekben 3G adapter is található, melynek köszönhetően telefonként is használhatók. Egy átlagos tabletet már 80 ezer forinttól be lehet szerezni, de a komolyabb márkák már felülről súrolják a 200 ezer forintot.

A kanizsai szakember szerint, a tablet PC-k legnagyobb előnye, hogy kicsik, s könnyűek, éppen ezért sokkal mobilizálhatóbbak, mint a notebookok vagy az asztali számítógépek.



"Karácsonyváró" cikkeink: 

Polgár Judit: Korábban nem jutott idő a karácsonyokra 

Milyen fenyőfát válasszunk karácsonyra?

Viszik a karácsonyi halakat: megkezdődtek a téli lehalászások

Készülve az ünnepre 

Ajándékok bűvöletében - 86 ezres legórobot?

Mai állás - 61 százalék, hogy fehér karácsonyunk lesz

A színek egyensúlya, ilyenkor karácsonykor 

Nagyüzemben gyártják a szaloncukrot Keszthelyen

Megnyitott az Adventi Udvar (fotókkal)

Érdemes volt kinyitni vasárnap

Princess: hogyan karácsonyoznak a hercegnők?

Óriási adventi koszorút készítettek Alsónemesapátiban 

Házasodik a krampusz - A kanizsai fúvósok már az adventre hangolnak 

Adventi Jégünnep (frissítve) 

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben 

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban 

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!