Januártól változik a ''B'' kategóriás vizsgáztatás

Jövő évtől nem kell külön rutinvizsgát tenni, a járműkezelés a forgalomban teljesítendő feladatok közé kerül be. Ez a személyautós, másként B kategóriás vizsgázókra vonatkozik, nekik nem kell járműkezelési, közismert nevén rutinvizsgát tenniük. Helyette az eddigi 40 perc helyett 50 percet kell vezetniük a forgalomban.

Arany Gábor

Az összesen egyórás időtartamú vizsga itt is a jármű elindulás előtti gyors műszaki átvizsgálásával kezdődik. Mindez nem jelenti azt, hogy a rutinpályán a gyakorlás megszűnik, mindössze ezeket a feladatokat nem kérik külön megméretésen számon, mert ez a forgalmi vizsga elemei közé kerül be. Utóbbin a jelölt arról ad számot, hogy a vezetés minden elemében eljutott az önálló- és biztonságos végrehajtás szintjére. Hisz, ha valaki bevásárolni megy autóval, akkor parkolnia is a valós forgalmi viszonyok között fog, nem zárt pályán.

Az pedig már a gyakorlati oktató módszertani, szakmai feladata, hogy a tanulót megtanítsa az önálló végrehajtásra.


-  A korábbi gyakorlathoz térnek ezzel vissza, amikor az alapoktatás és vizsga még nem különült el a forgalmi vizsgától - fogadta a változás hírét Szijártó József vizsgabiztos, közlekedési szakember. - Tehát mostantól nem tanpályán, hanem az utcán kell bizonyítani. Annyival is kevesebb az izgalom, hogy januártól csak egy vizsga vár a tanulókra, de most 10 perccel tovább, egy óráig tart a megméretés. Ez viszont elmélyültebb felkészültséget feltételez, mert a vizsga vége felé már fáradnak a tanulók, könnyebben hibáznak - tette hozzá a szakember.-

A jogalkotót talán az vezethette, hogy ezzel némileg egyszerűbb lesz a jogosítvány megszerzése, de semmit nem tudunk arról, hogyan változnak meg a forgalmi vizsga követelményei. Csak a 10 perc hosszabbítás ismert - közölte érdeklődésünkre Horváth Károly, a zalaegerszegi Technika Kft. autósiskola-vezetője. - A járműkezelésre ezután is kilenc órát szán a tematika, de aki hamarabb sajátítja el, ezt nem kell külön vizsgával is alátámasztania, hanem már lehet a forgalomba menni. Azt sem tudni, hogy a járműkezelésből pontosan milyen körülmények között kell számot adni, mert a végrehajtási utasítás még nem jelent meg. Mindenképpen előny, hogy kevesebb a vizsga, de a hosszabb időtartam, összetettebb feladatok miatt fárasztóbb lesz - vélte kollégájához hasonlóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!