Borzalmas baleset: teherautó gázolta el a fiatal lányt

Egy borzalmas baleset során apró véletleneken múlt a kaposvári Bíró Kinga élete, akit két éve a zebrán gázolt el egy teherautó. Szerencséjére épp ott álltak a kanizsai mentősök a pár méterre lévő piros lámpánál.

Steyer Edina

– Kinga az iskolából hazafelé sietett a zebrához, ahol zöldre váltott a lámpa – idézte fel a történteket édesanyja, Bíró Gáborné, Zsuzsa, aki a lánya és a szemtanúk elbeszélése alapján ismeri a részleteket. – Futott volna tovább, ám a kereszteződésbe behajtott egy IFA, amely elütötte. Az autó méterekkel odébbrepítette, az ütközéskor szétszakadt a kabátján a cipzár, így mire a kocsi odaért a már az úttesten fekvő Kingához, fékezett kerekei a szétszakadt kabátra szaladtak rá. A dzsekin besatuztak, aztán már csak csúsztak – ezért a teherautó „szerencsére” nem áthajtott a lányomon, hanem métereken át tolta maga előtt.


Az, hogy a fiatal lány életben maradt, a kanizsai mentőállomás munkatársainak, Klaszán Sándor mentő-szakápolónak és Horváth Balázs mentősofőrnek is köszönhető, akik éppen akkor gerincsérült betegeket szállítottak vissza Kaposvár érintésével Pécsről Nagykanizsára.

– A pirosnál vártunk, amikor valaki odaszaladt hozzánk segítséget kérni azzal, hogy a kislányt elütötte egy teherautó – mondta Klaszán Sándor. – Borzalmas látvány fogadott minket: Kinga hasa és karja tele volt vérző sebekkel, egyik könyökéről lenyúzódott a bőr. Akkor még eszméleténél volt, elhaló hangon elmondta: mindene fáj, alig kap levegőt, és nem lát semmit. Hoztuk a vákuummatracot és kapott oxigént is. Közben hívtuk a kaposvári mentőket, hogy azonnal küldjenek egy esetkocsit.

– A kórházban már eszméletlen volt – vette át a szót ismét Kinga édesanyja. – Két órán keresztül próbálták stabilizálni az állapotát, hogy végre műteni lehessen. Az életmentő operáció során többször kellett újraéleszteni. Az orvosok akkor azt mondták: nem tudják megmenteni. Rengeteg csontja eltört, belső sérülései voltak, a szervei károsodtak. Több órás küzdelem után kómában hozták ki a műtőből, melyből másnap felébredt, de a borzalmas fájdalmak miatt tovább altatták. Nagyon lassú a javulás, a mai napig rendszeres orvosi felügyeletre szorul.

Kingát érzelmileg is hatalmas megrázkódtatás érte, a baleset után hosszú ideig járt pszichológushoz. De mostanában erőt ad neki kutyusa, egy törpetacskó, aki családja lelki bajain is segített.

Édesanyja úgy fogalmazott: a lány szerettei nem lehetnek elég hálásak a mentősöknek és az orvosoknak, akik keményen küzdöttek gyermeke életéért.



Az összefogás ereje

A Zalai Hírlap karitatív adománygyűjtése hatalmas megyei összefogást eredményezett az elmúlt években. Két évvel ezelőtt a tragikus sorsú Simon József életén sikerült változtatni, a beteg testvérét egyedül nevelő fiú akkor új lakásba költözhetett. Sajnos Józsit idén nyáron elvesztettük, ám ő azon szerencsések közé tartozott, aki megtapasztalhatta az emberek jóindulatát. Tavaly az iszapkataszrófa áldozatai is érezhették a zalaiak segítőkészségét, s reményeink szerint idén a mentőszolgálat is jelentős támogatásban részesül. Az adománygyűjtés kapcsán azonban még egy felhívással élnénk. Várjuk azok jelentkezését, akik elmesélnék: amikor bajba kerültek, hogyan segítettek rajtuk a mentősök. 

Olvasóink felajánlásait a következő bankszámlaszámra várjuk:
12092309-00107259-00100003
Közlemény: Adomány

Rovatunk további hírei itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!