Sürgősségi dilemma - Nemet mondott Zalaegerszeg

Nem csatlakozhat Zalalövő és Csöde a zalaegerszegi központú, 76 településre kiterjedő kistérségi háziorvosi ügyeleti rendszerhez. A megyeszékhely elutasította a kérést.

Szabó Judit

A zalalövői önkormányzat a lakossági tiltakozás ellenére kitartott határozata mellett, az átszervezés mégsem valósulhat meg az eredeti elképzelése szerint, mert Zalaegerszeg nem fogadja a kisvárost és Csödét. Gyutai Csaba, a megyeszékhely polgármestere tájékoztatta erről nemrég Zalalövő vezetését. Levelében azt írta: a kistérségi ügyeleti rendszert irányító Országos Mentőszolgálat szakmai álláspontja szerint a jelenlegi kapacitásokkal (napközben 3 felnőtt- és egy gyermekorvos, éjjel 2 felnőtt- és egy gyermekorvos, két ügyeleti gépkocsi, változatlan ügyeleti időtartam) nem végezhető el biztonságosan a munka az ellátási terület bővítése esetén. Szükség lenne még egy orvosi státusra, egy autóra és egy gépkocsivezetőre. Ez 5 millió forintos egyszeri kiadással és az éves működési költségek 20 milliós növekedésével járna. A forrásokat csak a rendszerben lévő önkormányzatok hozzájárulásának jelentős növelésével lehetne elérni, ezt azonban a települések nem tudják vállalni, írta a zalaegerszegi polgármester.

A 76 települést ellátó kistérségi rendszerben jelenleg lakosonként évi 449 forinttal egészítik ki az önkormányzatok a háziorvosi ügyelet tb-finanszírozását. Ez az összeg fokozatosan csökkent az elmúlt években a hatékonyabb működésnek köszönhetően, s nem szeretnék visszafordítani ezt a folyamatot, tekintettel a települések egyre nehezebb gazdasági helyzetére. Másrészt a Zala Megyei Kórházban létrejövő sürgősségi osztály jelentős változásokat hozhat az ügyeleti ellátórendszerben, Zalaegerszegen emiatt sem tartják időszerűnek átalakítani a 2008-ban megszervezett kistérségi ellátórendszert.


Más megoldást keres a polgármester
Vertetics László, Zalalövő  polgármestere elmondta: kitart az önálló ügyelet megszüntetése mellett, mert mindenképpen el kell érni a betervezett költségcsökkenéseket. Miután Zalaegerszeg nem fogadja Zalalövő t és Csödét, más megoldást keresnek, megpróbálnak az őriszentpéteri vagy a körmendi sürgősségi ügyelethez csatlakozni. Az átszervezés ügyében a lakosságnak ígért fórumot várhatóan novemberben tartják meg, miután egyeztettek a helyi háziorvosokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!