2011.11.10. 19:10
Sikertörténet - Megint lesz zalai baromfi...
Elindult a munka a pacsai Zalai Baromfifeldolgozóban: csütörtökön kilencszáz pulykát vágtak, jövő héten pedig már a továbbfeldolgozó üzem is működni fog, tehát napokon belül megjelennek a boltok polcain a cég termékei.
Csütörtökön 65 ember számára kezdődött új időszámítás, ennyien kezdték meg ugyanis a munkát a Zalai Baromfi-feldolgozóban. Mind közül talán a legboldogabb az újdonsült cég ügyvezetője, Bedő Tibor volt, aki a sok kétkedő ellenében mindvégig hitt a sikerben. Az élet pedig őt igazolta.
- Ez a hét még a tesztelésé, ám a munka innentől már nem áll meg: a vágás folyamatos lesz, egyre bővül a termelés, s hétről hétre emelkedik a dolgozói létszám is - avat be a tervekbe a cég első embere.
A pulykák vágása, feldolgozása tehát elkezdődött, jövő héten várhatóan a továbbfeldolgozó üzem is elindul, két hét múlva pedig már csirkét is vágnak. S közben folyamatosan nő a volumen, a mostani 7-8000 pulykával szemben hetente 16 ezret, csirkéből pedig a kezdeti 1520 ezer helyett heti 60 ezret vágnak a tervek szerint már jövő év szeptember-októberében.
- Hatalmas siker, hogy idáig eljutottunk, hosszú és rögös út vezetett az elképzeléstől a másfél milliárd forintos beruházás megvalósulásáig. Rendkívül nehéz volt finanszírozót is találni, ám az OTP végül vállalta ezt. Az alapkövet idén februárban raktuk le, ma pedig már vágtunk - idézi fel a kezdeteket Bedő Tibor. - A mögöttünk álló termelői és takarmánykeverői tulajdonosi háttér szerencsére biztonságot teremt, ahhoz ugyanis, hogy az üzemet ki tudjuk szolgálni alapanyaggal, 800 millió és 1,5 milliárd forint közötti forgóeszköz szükséges.
A pulyka és a csirke a Zalabaromfi egykori termelői köréből érkezik: Zala mellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém és Vas megyéből, az átlagos beszállítási távolság 70 kilométer.
-A Zalabaromfi 2008-as megszűnése létbizonytalanságot okozott a termelők körében, mostanra azonban mindenki megtalálta a maga piacát, ám a termelők és a Zalacereália bizalma révén mégis újraindulhatott a termelés Zalában - mondja az ügyvezető.
A baromfipiacon pillanatnyilag értékesítési problémák nincsenek, a termékek kül- és belföldön egyaránt eladhatók, az exportpiacokat ráadásul most a gyenge forint is segíti, teszi hozzá Bedő Tibor. Az üzem indulásával pedig túltermelés sem lesz az országban, hiszen a feldolgozott állat nem lesz több, csak a feldolgozás helye tevődik át Pacsára.
- Nagy várakozás előzte meg az indulást, a piac folyamatosan érdeklődött irántunk, s reméljük, hogy ez a jövőben is így marad. Baromfi-feldolgozónk egyébként nagykereskedelmi láncoknak és hálózatoknak értékesít, valamint független kereskedőknek és a kiskereskedelemnek.
A jelenlegi 65 dolgozó pedig csak a kezdet, a létszám ugyanis heti 1520-szal emelkedik majd. A végcél egyelőre a 200 fő, de ez a piaci igények függvényében tovább bővülhet. Álláskeresőkben egyébként nem volt hiány: a hirdetésekre 450-en jelentkeztek. S szakképzett munkaerő is lesz, hisz a megyei munkaügyi központ OKJ-s képzést indított. A kft. a munkahelyteremtéshez pedig támogatást is kap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól: 224 millió forintot 120 új munkahely létrehozására.
A dolgozók zöme Pacsáról, a környező településekről és Zalaegerszegről jár munkába. Többen saját autóval, mások a Zala Volán járataival.
- Szeretnénk, ha a Volán kialakítana egy buszmegállót az üzem előtt, dolgozóink ugyanis jelenleg Pacsa központjából kénytelenek kigyalogolni. A balesetek elkerülése végett fontos lenne, hogy járda épüljön a városhatártól az ipari parkig, s egyelőre hiányzik a közvilágítás is - mondja Bedő Tibor, majd a cég előtt álló kihívásokról is ejt pár szót: Mint minden termelőüzem, a baromfi-feldolgozó is kockázatos vállalkozás, hiszen a jövő évi minimálbér-emelés óriási terhet jelent, különösen úgy, hogy közben az élelmiszerek esetében is a fogyasztás visszaesésével kell számolnunk, amire az áfaemelés generálta áremelkedés csak ráerősít. A költségek növekedésével párhuzamosan tehát az árbevétel nem nő, így az üzem fedezeti része csökken. Ez óriási kihívást jelent, hiszen zöldmezős beruházásban építettük a feldolgozót, óriási hitelterhekkel a vállunkon, amihez a folyamatos termelés, a biztonságos értékesítés és az árbevétel rendkívül fontos. S persze a mi sikerünkhöz a termelők biztonsága is elengedhetetlen. Létszükséglet, hogy időben, lehetőleg már év elején megkapják az állatjóléti támogatásokat, s a kormánynak szem előtt kellene tartania a termelőcsoportok támogatását is.
A termékek 35 százaléka exportra megy, zömében frissen, kisebb részben fagyasztva. A csirke, pulyka nagy részét itthon is frissen kívánják értékesíteni, ám rövidesen párizsit, virslit, felvágottat és májast, valamint füstölt, főtt, pácolt pulykamellet és combot is gyártanak