Sikertörténet - Megint lesz zalai baromfi...

Elindult a munka a pacsai Zalai Baromfifeldolgozóban: csütörtökön kilencszáz pulykát vágtak, jövő héten pedig már a továbbfeldolgozó üzem is működni fog, tehát napokon belül megjelennek a boltok polcain a cég termékei.

Varga Lívia


Csütörtökön 65 ember számára kezdődött új időszámítás, ennyien kezdték meg ugyanis a munkát a Zalai Baromfi-feldolgozóban. Mind közül talán a legboldogabb az újdonsült cég ügyvezetője, Bedő Tibor volt, aki a sok kétkedő ellenében mindvégig hitt a sikerben. Az élet pedig őt igazolta.
 
- Ez a hét még a tesztelésé, ám a munka innentől már nem áll meg: a vágás folyamatos lesz, egyre bővül a termelés, s hétről hétre emelkedik a dolgozói létszám is - avat be a tervekbe a cég első embere.

A pulykák vágása, feldolgozása tehát elkezdődött, jövő héten várhatóan a továbbfeldolgozó üzem is elindul, két hét múlva pedig már csirkét is vágnak. S közben folyamatosan nő a volumen, a mostani 7-8000 pulykával szemben hetente 16 ezret, csirkéből pedig a kezdeti 1520 ezer helyett heti 60 ezret vágnak  a tervek szerint már jövő év szeptember-októberében.
 
- Hatalmas siker, hogy idáig eljutottunk, hosszú és rögös út vezetett az elképzeléstől a másfél milliárd forintos beruházás megvalósulásáig. Rendkívül nehéz volt finanszírozót is találni, ám az OTP végül vállalta ezt. Az alapkövet idén februárban raktuk le, ma pedig már vágtunk  - idézi fel a kezdeteket Bedő Tibor.  - A mögöttünk álló termelői és takarmánykeverői tulajdonosi háttér szerencsére biztonságot teremt, ahhoz ugyanis, hogy az üzemet ki tudjuk szolgálni alapanyaggal, 800 millió és 1,5 milliárd forint közötti forgóeszköz szükséges.

A pulyka és a csirke a Zalabaromfi egykori termelői köréből érkezik: Zala mellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Veszprém és Vas megyéből, az átlagos beszállítási távolság 70 kilométer.
 
-A Zalabaromfi 2008-as megszűnése létbizonytalanságot okozott a termelők körében, mostanra azonban mindenki megtalálta a maga piacát, ám a termelők és a Zalacereália bizalma révén mégis újraindulhatott a termelés Zalában  - mondja az ügyvezető.
A baromfipiacon pillanatnyilag értékesítési problémák nincsenek, a termékek kül- és belföldön egyaránt eladhatók, az exportpiacokat ráadásul most a gyenge forint is segíti, teszi hozzá Bedő Tibor. Az üzem indulásával pedig túltermelés sem lesz az országban, hiszen a feldolgozott állat nem lesz több, csak a feldolgozás helye tevődik át Pacsára.

- Nagy várakozás előzte meg az indulást, a piac folyamatosan érdeklődött irántunk, s reméljük, hogy ez a jövőben is így marad. Baromfi-feldolgozónk egyébként nagykereskedelmi láncoknak és hálózatoknak értékesít, valamint független kereskedőknek és a kiskereskedelemnek.

A jelenlegi 65 dolgozó pedig csak a kezdet, a létszám ugyanis heti 1520-szal emelkedik majd. A végcél egyelőre a 200 fő, de ez a piaci igények függvényében tovább bővülhet. Álláskeresőkben egyébként nem volt hiány: a hirdetésekre 450-en jelentkeztek. S szakképzett munkaerő is lesz, hisz a megyei munkaügyi központ OKJ-s képzést indított. A kft. a munkahelyteremtéshez pedig támogatást is kap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól: 224 millió forintot 120 új munkahely létrehozására.

A dolgozók zöme Pacsáról, a környező településekről és Zalaegerszegről jár munkába. Többen saját autóval, mások a Zala Volán járataival.
 
- Szeretnénk, ha a Volán kialakítana egy buszmegállót az üzem előtt, dolgozóink ugyanis jelenleg Pacsa központjából kénytelenek kigyalogolni. A balesetek elkerülése végett fontos lenne, hogy járda épüljön a városhatártól az ipari parkig, s egyelőre hiányzik a közvilágítás is  - mondja Bedő Tibor, majd a cég előtt álló kihívásokról is ejt pár szót:  Mint minden termelőüzem, a baromfi-feldolgozó is kockázatos vállalkozás, hiszen a jövő évi minimálbér-emelés óriási terhet jelent, különösen úgy, hogy közben az élelmiszerek esetében is a fogyasztás visszaesésével kell számolnunk, amire az áfaemelés generálta áremelkedés csak ráerősít. A költségek növekedésével párhuzamosan tehát az árbevétel nem nő, így az üzem fedezeti része csökken. Ez óriási kihívást jelent, hiszen zöldmezős beruházásban építettük a feldolgozót, óriási hitelterhekkel a vállunkon, amihez a folyamatos termelés, a biztonságos értékesítés és az árbevétel rendkívül fontos. S persze a mi sikerünkhöz a termelők biztonsága is elengedhetetlen. Létszükséglet, hogy időben, lehetőleg már év elején megkapják az állatjóléti támogatásokat, s a kormánynak szem előtt kellene tartania a termelőcsoportok támogatását is.

A termékek 35 százaléka exportra megy, zömében frissen, kisebb részben fagyasztva. A csirke, pulyka nagy részét itthon is frissen kívánják értékesíteni, ám rövidesen párizsit, virslit, felvágottat és májast, valamint füstölt, főtt, pácolt pulykamellet és  combot is gyártanak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!