Mire elég 7,5 milliárd? (kommentár)

A közfoglalkoztatás a kormány „csodafegyvere”: a jelek szerint a ciklus végéig ígért 3–400 ezer új munkahely zömét a támogatott szektorban, és nem az elsődleges piacon tervezi megteremteni a kabinet.

Horváth A. Attila

Ez a könnyebbik, ám igencsak költséges út: az idei közmunka- mintaprogramokra szánt 7,5 milliárd forint legfeljebb néhány látványos, jól kommunikálható akcióra lesz elég. A tartósan állástalan tömegek érdemi foglalkoztatására ugyanakkor – szakemberek mondják – kevés a büdzsében szereplő 64 milliárd forint, még úgy is, ha a szociális ellátásokra félretett 88,5 milliárd nagy részét szintén erre a célra költik. Hiszen a közfoglalkoztatás csak akkor lehet a segélyeken tengődés és a feketemunka alternatívája, ha megélhetést biztosít, ma azonban a legtöbbeket napi 4 órában, 3–4 hónapig vonják be a programba, harmincpárezres fizetésért. Az említett mintaprogramok a közép- és nyugat-dunántúli megyéket ráadásul elkerülik, errefelé tehát egyelőre nem várható a közfoglalkoztatás bővítése. Ennél persze nagyobb gond az, hogy a versenyszféra sem szárnyal. Márpedig abban az országban, ahol a miniszterelnök a jóléti társadalom végét vizionálva háborút hirdet a munkanélküliség ellen, és az „aki tud, dolgozzon” elvet kőkeményen érvényre juttatja a hatalom, ez az egyik legfontosabb kérdés: hová menjenek pénzt keresni a „reaktiváltak”? És vajon lesz-e helye mindannyiuknak? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!