Gyenesdiási önkéntes bűnüldözők: csak egy köszönömöt várnak

A biztonság fontosságát igazából akkor értékeljük, ha megtörténik a baj, ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A nyári szezon rendjének őrzése különösen fontos, a lakók, a turisták igénylik, hogy vigyázzanak rájuk, értékeikre. A gyenesdiási polgárőrök pedig szívesen dolgoznak a közért. Ott vannak mindenütt.

Sámel József

Segítettek a gyenesi erdőtűznél, a vörösiszap katasztrófánál, biztosítják a rendezvényeket, s közben szemetet gyűjtenek a térségben. S mindez csak plusz a szolgálatok mellett. Ezt a napokban a gyenesdiási polgárőrök hangsúlyozták, akikkel napközbeni ellenőrzésre indultunk.

- Rendszeresek a szolgálatok, az egyesületünk tagjai napközben, szabadnapjaikon és éjszakánként felügyelik a rendet. Sok esetben (havi 16-17 órában) a rendőrökkel közös szolgálatot adunk - fogalmazott Szabó Sándor, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke, a Balatoni Vizi Polgárőr Szövetség főtitkára, akitől megtudtuk: a szervezet 2007-ben 19 fővel alakult, azért, hogy a közbiztonságot megszilárdítsák. Jelenleg 63 a taglétszám. - Tennivaló akad jócskán. Fontos, hogy kiszűrjük a rosszban sántikálókat, másrészt megelőzzük az emberek felelőtlenségéből adódó problémákat.

A Balaton a szezonban nem csak a vendégek, hanem a bűnözők paradicsoma is. Általában az ország másik feléből érkeznek, kifinomult módszerekkel dolgoznak, s rendkívül gyorsak.

- Márkás autókkal, elegáns öltözékben érkeznek, tulajdonképpen erről lehet őket megismerni - vette át a szót Bozsóky Ferenc, a Balatoni Vizi Polgárőr Szövetség vezetője. - Lassan autóznak az utcákban, nézelődnek. Kifigyelik a mozgásokat, s úgy lépnek akcióba. Biztosítják magukat, folyamatos rádiókapcsolatot tartanak, értesítik egymást, s azonnal lelépnek, ha szükséges. Pillanatok alatt kifosztanak egy lakást, nagyon jól tudják, az emberek hová rejtik az értékeiket a lakásban. Nos, fontosnak tartjuk, hogy ezeket a bűnözőket kiszűrjük, tevékenységüket megakadályozzuk. Nem könnyű, hiszen legtöbb esetben az adatok sem segítenek: többször is kiderült már, hogy az adott rendszámú autót bérelték, mégpedig hamis, vagy lopott személyivel. Jó lenne, sokat segítene, ha újra be tudnánk indítani a Szomszédok Egymásért Mozgalmat.

Szabó Sándor azt mondja, sok esetben az emberek felelőtlensége, feledékenysége is közrejátszik abban, hogy bűncselekmény történik. Nagyon gyakran előfordul, hogy a turisták lehúzva hagyják parkoló autójuk ablakát, nyitva felejtik az ajtót.

- Nem egy ilyen esetünk volt már. A polgárőrök ilyenkor értesítik a tulajdonost, a megérkezésig pedig őrzik a járművet - tette hozzá.

Fontos a település közrendje is, így a strandokon állandó, éjjel-nappali a szolgálat.

- Napközben a fürdőzők, a parkolók ellenőrzése a feladat, de este is jó, ha odafigyelünk - mondta Kovács László József, az egyesület alelnöke. - A partra éjszaka leginkább fiatalok érkeznek. Nincs velük nagy gond, de néha előfordul kirívó viselkedés. Általában elég, ha rájuk szólunk.

- Előfordult, hogy egy fiú cigarettával kiégette egy kisgyermek matracát - tette hozzá Horváth Kornél, az egyesület titkára. - Intézkedtünk, a bűnös belátta tettének lehetséges következményeit, s végül vett egy új matracot...
Gyenesdiáson - az egyesület szakágaként - az országban elsőként alakították meg a vízi polgárőr csoportot. A csapat példává vált hazánkban. A szervezetek összefogásával jött létre a Balatoni Vizi Polgárőr Szövetség.

- Vízparti településként fontosnak tartottuk, hogy védjük a Balatont, a tó élővilágát, környezetét, s szembeszálljunk az orvhorgászokkal, halászokkal. Utóbbiak jelentik a legnagyobb problémát, s egyben feladatot - fogalmazta meg a célokat Bozsóky Ferenc. - Együttműködési megállapodást kötöttünk a Balaton Halászati Zrt.-vel, a segítségükkel hetven polgárőr tett halőri vizsgát. Rendszeresek a razziák a Balatonon, tavaly és idén mintegy négyszáz horgászt ellenőriztünk. S kiszedtünk a tóból 4200 méternyi halászhálót, melyet az orvhalászok helyeztek a vízbe. Több közülük lebukott, bírósági eljárás is folyamatban van. Amúgy a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl között ellenőrzünk rendszeresen.

Ha már szóba kerül a szárazföld, a víz, nem kell csodálkoznunk, hogy a polgárőrök a levegőt is megcélozzák.

- Két repülővel rendelkező barátunkkal tárgyaltunk minap arról, hogy a levegőből milyen eredményesen lehetne figyelni a területet. Nos, próbálkozunk a gyakorlati lépésekkel.

A polgárőrök természetesen az életmentést is feladatuknak tartják.

- Képezzük is magunkat e téren, a mentés, az elsősegélynyújtás mellett hajóvezetési tanfolyamon is részt veszünk - árulta el Horváth Kornél. - Utóbbira azért is nagy szükségünk van, mert kaptunk egy a határőrségtől egy elfogó hajót. Ezt most műszakiztatjuk, majd hadrendbe állítjuk. Kétségem nincs afelől, hogy nagyban segíti majd a munkánkat.
Szabó Sándor azt tette hozzá, hogy számos további tervük, elképzelésük is van.

 

- Szeretnénk bekamerázni a 71-es főutat, Balatongyöröktől egészen a gyenesdiási körforgalomig. Ezzel nagyon sokat tennénk a bűnözők beazonosíthatósága terén. A ceglédi és soproni kollegáknak köszönhetően továbbra is használjuk a rendszám azonosító Mátrix készüléket, mely akciónként akár 4-6000 gépkocsit is azonosít. e téren is voltak már fogásaink. Tervezzük egy járőr kocsi beállítását, amiben helyet kaphatna egy traffipax készülék, s katasztrófavédelmi csoport alakításán is munkálkodunk.

 

Mindannyian hangsúlyozták: nagyon bíznak abban, hogy a lakók, a vendégek megfogadják a tanácsaikat, s odafigyelnek magukra és egymásra. Ez ugyanis mindenkinek az érdeke...

Csak köszönetet várnak - munkatársunk jegyzete

Az elmúlt két évtized legfőbb értéke, hogy elfogadták, elismerik a polgárőrséget, annak tevékenységét, s a jövőben is számítanak a szervezetek, a tagok munkájára. Ez az országos polgárőr találkozón hangzott el, melyet éppen a Gyenesdiáson tartottak, nem kevesebb, mint nyolcezer ember, köztük országos polgárőr és rendőr vezetők részvételével. A rendezvény hangulata kiváló volt, de e napon is akadtak, aki nem tudtak részt venni a rendezvényen, éppen azért mert szolgálatot adtak. Önkéntes alapon, fizetséget nem várva. Mondták, ha köszönetet kapnak, jól esik nekik, erőt ad a munkájukhoz. Nos, köszönjük, hogy ügyelnek a biztonságra, a rendre!

Erdőtűz Gyenesdiáson - kapcsolódó cikkeink:

Gyenesdiási tűz: védett növények tömege égett ki

Újabb tűz Gyenesdiáson! Leégett egy panzió

Erdőtűz Gyenesdiáson: helybeli tinédzserek gyújtogattak

Szavazás: Keressük a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet! 
Gyenesdiáson a Balaton a Riviéra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!