Puszika Oszika 2011: őrült hajósok versenye a Zalán (képgalériával)

Ha a vén folyónak van szelleme, akkor szombaton kizökkent évezredes nyugalmából. De nem lepődött meg, mert tizennyolcadszor lovagolták már meg a Zala habjait a Puszika Oszika indulói, elképesztő vízi járgányaikkal.

Hajdu Péter

Reggeltől gyűlt a tömeg a zalabéri hídnál, ahonnan a zalaszentgróti célig tart a hagyományos evezős túra. 

A rétet betöltötték az alkalmi hajóépítők és vízi járgányaik, a tutajok kimeríthetetlen ötletek alapján előállított típusai. Volt, amelynek felépítményét ásványvizes flakonok tartották. Rendkívül merész volt az a konstruktőr, aki egyetlen fa raklapot szerelt fel vízi járműnek, a felhajtóerőt egy alákötözött traktorgumira bízva. A raklapon viszont nyereg és lófejet imitáló faragvány ékeskedett, felkantározva.

- Először veszek részt a futamon, hobbilovas és lovas oktató vagyok Zalaszentgróton, ezt szimbolizálja a tutajom. Még nem volt vízen, most próbálom ki. Szerintem elég széles, nem borulok fel vele, de tudok úszni - mondta Kertész Róbert.

Míves munkának tűnt a kőkorszaki szakik rajzfilmbeli járgánya, tetővel, kormánnyal. Bors Ádám, a hajóépítő fia elmondta, egy hónapja készült el a mű, az első próbán felborultak, de aztán sikerült stabilizálni.

- Majdnem nyolcszázan jelentkeztek a versenyre, Nyíregyházáról, Szolnokról, Budapestről, Miskolcról is érkeztek - mondta Bangó Dezső, a program kitalálója. Az a kezdeményezés, amit tizennyolc éve meghirdettünk, a Zala folyó környékének tisztán tartása, turisztikai útvonalak létrehozására alkalmassá tétele, ma is aktuális - tette hozzá a szervező.

A résztvevők baj nélkül leevickéltek a folyón, s a célnál, Zalaszentgróton megkezdődött a buli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!