Pénz hiányában is megnyitják a balatoni bűnmegelőzési központot

Hétfőn nyílik meg Siófokon a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ, amely augusztus 21-ig, összesen 150 középiskolás diák részvételével segíti a rendőrség munkáját, Siófok mellett Balatonföldvár, Zamárdi és Balatonlelle közreműködésével.

MTI

Molnár Zsolt projektvezető alezredes, ötletgazda a közelgő megnyitás alkalmából tartott csütörtöki, siófoki sajtótájékoztatón elmondta: a 11. szezonját kezdő bűnmegelőzési központ negyedik éve nem jut semmiféle központi támogatáshoz, így a "fénykor" 23-24 millió forintos költségvetéséhez képest az idén mindössze 4,2 millió forintból tud gazdálkodni négy önkormányzat "hatalmas áldozatvállalásának" köszönhetően.
   
Hozzátette, hogy a Somogy megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya által indított program az elmúlt években igen jó eredményeket ért el, ténykedési területén jelentősen visszaszorította a vagyon elleni bűncselekményeket, a legtöbb esetben a strandi lopások és a gépkocsilopások számát.
   
A projektvezető közlése szerint a bűnmegelőzési központ keretein belül aktív és nyugdíjas rendőrök irányításával járőröznek kaposvári és fonyódi rendészeti fakultációs szakközépiskolás diákok "Bűnmegelőzés" feliratú pólókban több dél-balatoni település frekventált részein. Az idén a diákok kísérésébe, felügyeletébe közmunkaprogram révén bekapcsolódik legalább két pedagógus is. 

Több balatoni önkormányzatnak is lenne igénye hasonló bűnmegelőző tevékenységre, de a rendelkezésre álló forrásból nem futja többre - mondta Molnár Zsolt.
   
Csonka Györgyi, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője arról beszélt, hogy hiába tud óriási sikereket elérni a dél-balatoni bűnmegelőzési központ, nem jut forrás a támogatására, hiszen 2008 óta megszűnt az ilyen jellegű tevékenységet támogató közalapítvány, és elmaradtak a pályázati lehetőségek is. Komoly eredménynek nevezte, hogy néhány önkormányzat akkora értéknek találja a közbiztonságot, hogy "összeszedve a filléreket életben tartja a programot".
   
Ferincz József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője kifejtette: a program az elmúlt években már bizonyította az életképességét, jelentős segítséget nyújtva a balatoni rendőrkapitányságoknak. Mint hozzátette, a balatoni szezonban érintett három kapitányság - marcali, fonyódi, siófoki - annál is inkább rászorul erre a segítségre, mert ügyforgalmuk felét a nyári hónapokban bonyolítják le. Ehhez a munkához az idén összesen 125 fős erősítést kapnak, egyebek közt három másik megyéből és a megye belső részéből csoportosítják át a rendőri erőket.
   
A kapitányhelyettes beszélt arról is, hogy az év első öt hónapjában a térségben minimálisan növekedett a vagyon elleni bűncselekmények száma, de súlyos bűncselekmény nem történt.
   
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelentős rendőri erőket köt le és igen sokba kerül az elcsatangoló gyerekek visszajuttatása nevelőintézetekbe, gyermekotthonokba. Sokszor egy-egy intézménynek nincs pénze a gyermekért utazni, a rendőrök pedig nem rakhatnak utcára gyerekeket, aki egyébként sok esetben a visszaszállítást követő 24-48 órán belül ismét "kereket oldanak", előszeretettel térve vissza a Balatonhoz.
   
A dél-balatoni bűnmegelőzési központ hivatalosan csak hétfőn nyílik meg, de a diákok első turnusa már csütörtökön megkezdte ténykedését a balatonlellei I. Magyar Világtalálkozón. Munkájukat a saját eszközeivel és lehetőségeivel támogatja a megyei főkapitányság, valamint a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!