Minden ember bőrének árt az UV-sugárzás

A napozás veszélyeiről és a fényvédelem fontosságáról nap mint nap hallunk, mégsem figyelünk eléggé a védekezésre. Dr. Szeghy Balázs bőrgyógyász amondó: az UV sugarak minden ember bőrét károsítják, senki sem kivétel ez alól. Jelenleg egy húsz év körüli fiatalembert kezel napfény okozta bőrtumorral, a harmincasok között ez már nem ritka, 40 és 50 év felett pedig kifejezetten gyakori.

Kelemen Valéria

Még csak most kezdődik a nyár, ezért  nem késő körbejárni a napozás témáját, nyomatékosítva: mindenki a saját bőrét viszi a vásárra. 

 - Ne legyenek illúzióink: minden ember bőrét károsítják a barnító UV sugarak - szögezte le dr. Szeghy Balázs bőrgyógyász kozmetológus, hozzátéve: ennek mértéke és a később látható fénykárosodás időpontja egyenként különbözhet, a bőrtípusunk függvényében. - Az emberi kültakaró, mint megújulni képes  biológiai rendszer, a sugárzás káros hatásait bizonyos ideig kompenzálni képes, így ezek a káros hatások sajnos sokáig észrevétlenek maradnak, s nem mindenki számára nyilvánvalóak. Különösen a fiataloknak - akik néhány évig csak azt látják: a napon milyen szépen lebarnulnak - nehéz megmagyarázni, milyen következményekkel jár a kontrollálatlan strandolás, szoláriumozás.

A szakembertől tudjuk:  az   UV sugárzás dózisainak hatása az évek alatt összeadódik, s mikor ez meghalad egy bizonyos küszöbértéket, megjelennek az első intő jelek a bőrünkön, a kozmetikailag zavaró szeplők, pigmentfoltok, ráncok formájában. Tudományosan igazolt tény, hogy például az arcbőr látható öregedésének mintegy 70-80 százalékáért nem az idő múlása, hanem az ultraibolya sugárzás felelős.

- Sokat vagyok szabad levegőn, de az erős UV sugárzás miatt a  direkt napozást elkerülöm - jelentette ki a kanizsai Godinek Ibolya, miközben egy napernyő alatt, barátnője udvarán kortyolta teáját.

- Napimádó vagyok, pont az Ibi ellentéte, s ha tehetném, reggeltől estig a napon lennék - vette át a szót az 50 éves Tuboly Andrea. - A napozás feltölt, energiát ad, s szeretem a barna bőrű embereket, mert ők mindig vidámak. Ettől függetlenül délben nem égetem a bőrömet, s megértem azokat is, akik félnek a naptól.

- Mivel az osztódó hámsejtek DNS lánca is károsodik, sajnos egyre gyakrabban bőrtumorok jelennek meg, akár már egészen fiatal korban - folytatta a bőrgyógyász. - Ha a szervezetünkben a DNS javító mechanizmus jól működik, akkor fehér bőr esetén sem lesz okvetlen tumorunk, viszont ha nem...

A szakorvostól hallhattuk: jelenleg egy 20 év körüli fiatalembert kezelnek napfény okozta bőrtumorral (bazaliomával), a harmincasok közt ez már nem ritka, 40 és 50 év felett pedig kifejezetten gyakori: Szeghy doktor hetente 3-4-et operál lézerrel, nagyon jó gyógyulási eséllyel. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy időben felfedezve ezek az elváltozások akár műtét nélkül (pl. folyékony nitrogénnel) is eredményesen kezelhetők. Érdemes tudni, hogy bármely olyan hámsérülésnek tűnő elváltozás, amely 1-2 hónapon belül spontán nem gyógyul meg, mindig felveti a bőrdaganat gyanúját. Lényeges még, hogy az elváltozást mutató régi, illetve újonnan megjelent, a többitől eltérő és gyorsan növekvő anyajegyeknél a melanóma kockázat miatt azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

A kanizsai Csónakázó-tó partján napozott szerda délelőtt a szabadnapos Hajduk Melinda, akinek édesapja pár méterrel arrébb horgászott.

- Télen enyhe szolárium, nyáron extra nap - ez a 28 éves hölgy filozófiája. - Negyedszer vagyok itt, olvasással, napozással remek feltöltődés a munkára. Jó bőröm van, ennek dacára 30-as faktorú naptejjel kenem magam, s a déli órákban az árnyékba húzódom, mióta egy ismerősöm melanómában meghalt.

Kerékpárral érkezett a 23 éves modell, Kondákor Evelin. 

- Télen nem járok szoláriumba, mert szeretem a fehér bőrt, s a munkámban sem várják el, hogy mindig barna legyek - árulta el Evelin. - Tavasszal elmentem párszor szoláriumba, mert a nyári naptól mindig leégek, ugyanakkor nagyon szeretek napozni. Nem kifejezetten a barnaságért, hanem mert jókedvem lesz tőle, s feltölt energiával. Imádok a szabadban lenni, ez egy nyugodt, szép környezet, nem szól be senki, mint például a strandon. Még nem foglalkozom a bőrrákkal, de napozás előtt és után is kenem magam.

Dr. Szeghy Balázs azt javasolja: direkt egyáltalán ne menjünk a napra, hiszen (különösen az arcon és a kézháton) amúgy is sokkal több fény éri a bőrünket, mint amennyit az átlag ember hosszútávon tolerálni képes. A szabad testfelületeket mindig fényvédőzzük, nem csak a bőrrák kockázata, hanem bőrünk fiatalsága, rugalmassága megőrzésének  céljából is. Ha valakinek a munkájából adódóan kinn kell lenni, akkor a legmagasabb faktorú (50+) fényvédőt kell naponta többször felkenni a bőrére. Az arcunkat kalappal vagy sapkával, a testrészeinket hosszú ujjú ruhával és nadrággal védjük.

- Ahogy nem hagyjuk az autónkat és  féltett kincseinket  sem a napon, úgy a bőrünkkel se tegyük ezt! - figyelmeztetett dr. Szeghy Balázs, hozzátéve: főként a gyermekeinkre vigyázzunk! Statisztikák szerint ugyanis a felnőttkori bőrtumorok a gyerekkori leégések gyakoriságával vannak összefüggésben.

Egy friss kutatás szerint a leginkább védelemre szoruló gyerekek sokszor az iskolában égnek le, ezért felkerestük a kanizsai Kőrösi iskolát.

- Szerencsés helyzetben vagyunk, mert tágas, árnyékot adó fákkal védett udvarunk van, ennek hiányában naptejjel kellene védenünk a gyerekeket - mondta Kókainé Hámorszki Éva igazgató, aki szerint a pedagógusoknak különösen kell figyelni arra, hogy a tanulókat ne érje tűző napfény, lehetőleg árnyékos helyen játszanak.

Étkezéssel védekezem - újságírói jegyzet

Általános szabály, hogy tavasztól őszig kenjük be a ruha által fedetlenül hagyott testrészeinket fényvédő krémmel, s 11 és 15 óra között igyekezzünk árnyékba húzódni. S bár ezzel  magam is tisztában vagyok, a napfény öregítő,  káros hatásai ellen inkább étkezéssel védekezem, antioxidánsban gazdag zöldségeket fogyasztva. Naponta  eszem paradicsomot, s elrágcsálok néhány nyers sárgapépát, tudva: a béta-karotin hatásos védelmet nyújt a sugarak ellen, ráadásul  segít megőrizni a bőr feszességét és barnaságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!