Életfát ültetnek az emléképületbe

A honfoglalás és az államalapítás millenniumára való felkészülés során fogalmazódott meg a megyei önkormányzat és a település vezetése részéről, hogy fejlesztik Zalavár-Várszigetet.

Sámel József

Az egykori megyeközpont régészeti, környezetvédelmi és építészeti programja 1998-ban készült el. Első ütemként az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent István-kápolna, a Cirill-Metód emlékmű, majd a Szent Adorján-bazilika vált bemutathatóvá.

A minap ismertették a további terveket is, a projekttel kapcsolatosan megtudtuk: a beruházás keretében megvalósul a Zalavári Történelmi Emlékpark kialakítása, mely magában foglalja a Makovecz Imre Ybl- és Kossuth-díjas építész által tervezett Millenniumi Emléképületet. Abban helyezik majd el a szintén Makovecz Imre által tervezett Életfát, ami Zala megye településeit szimbolizálja. Az épület elsődlegesen tájékoztató és információs funkciót tölt be: a megjelenítésre kerülő tartalom Zalavár és Zala megye kulturális, történelmi örökségének magas színvonalon történő bemutatásához kapcsolódik. Az épületben láthatják az érdeklődők Zala megye hét csodáját is.

A projekt keretében rendezik a parkot, sétautat alakítanak ki, mely felfűzi egymásra a látnivalókat. Kihelyeznek információs táblákat is. A beruházás mellett programsorozat is indul, a hagyományőrző kulturális rendezvényeken kézműves mesterségeket mutatnak be. A közönség részt vehet munkában, melynek keretében a kosárfonás, fazekasság, bőrművesség, csuhé és szalmafonás, tojásdíszítés, hímzés, szövés-fonás, nemezelés, népi bútorfestés, népviseletes babakészítés, csipkeverés, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés és fafaragás rejtelmeivel ismerkedhetnek az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!