Bírálják a lengyel kormányfőt egy szexista megjegyzésért

Magyarázkodásra kényszerült Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy szexistának minősített kijelentése miatt. A lengyel nőjogi szervezetek "botrányosnak és elfogadhatatlannak" minősítették a kormányfő szavait. Tusk újságírók előtt elismerte, hogy kijelentése oktondi volt ugyan, de - mint hozzátette - egyáltalán nem veszélyes.

MTI

A kormányfőt az ország küszöbönálló EU-elnökségéről tartott sajtóértekezletén kedden egy újságírónő megkérdezte, hogy minden részletében megszervezték-e már a feladatokat, vagy ahogy egy lengyel szólásmondással élve fogalmazott, az utolsóig minden gombot begomboltak-e már. 

A kormányfő tréfásan így válaszolt: "A nyári ruháját elnézve egyáltalán nem a begombolás jár az eszemben, én már ilyen vagyok, a nyarat éppenséggel jobban szeretem." 

A női szervezeteken kívül az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is felháborodásának adott hangot. Jerzy Wenderlich parlamenti alelnök a kormányfőt ahhoz a kamaszhoz hasonlította, aki tükröt ragaszt a cipőjére, hogy a lányok szoknyája alá kukkanthasson. "Egyáltalán nem találom vidámnak, amit mondott" - hangoztatta Wenderlich a sajtó képviselői előtt. 

Kommentátorok pikánsnak találták, hogy Donald Tusk jobboldali liberális Polgári Platformja (PO) éppen a minap zárta ki soraiból egyik parlamenti képviselőjét, mert megeresztett egy szexista viccet. Robert Wegrzyn arra a kérdésre, hogy nem kellene-e törvényt hozni az egyneműek együttéléséről, így válaszolt: "A melegeket inkább hagyjuk, de a leszbikusoknál szívesen lennék nézőközönség". A lengyel nőszervezetek épp ezért úgy ítélték meg, hogy a Polgári Platform bizonyára benevezett a lengyel történelem legszexistább kormánypártjának címéért folyó versenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!