Rovarriasztó került az óvodások fogkeféjére: nyomozás indult

Biztonsági szempontok alapján négy kisgyerek a Kanizsai Dorottya Kórházba került megfigyelésre azután, hogy a Kossuth téri óvodában kedden fogkrém helyett véletlenül szúnyogriasztó szer került a szájukba. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújai miatt indított nyomozást.

Szalabán Attila

Mint azt Böjti Istvánnétól, a Központi Rózsa Óvoda vezetőjétől megtudtuk, az ebéd utáni fogmosásnál történt a baj. A Kossuth téri óvodában az óvónő a középső csoportos gyerekek fogkeféjére fogkrémet kívánt nyomni
 
- A kolléganőm tájékoztatása szerint a fogkrémes polcról levett tubus gyerekfejet, mesefigurát ábrázolt, rendkívül hasonlított a szokásos gyermek fogkrémekre – magyarázta Böjti Istvánné. Utánanézve az interneten megtaláltuk a szóban forgó rovarriasztó termék képét: valóban szinte megszólalásig hasonlít egy fogkrémes tubusra, még a felirata sem azonosítja egyértelműen a tartalmát. Igaz, nem is tartozik a veszélyes szerek közé, hiszen kifejezetten gyerekeknek gyártják.

– Négy kicsi fogkeféjére került az anyagból, amikor a kolléganőm a krém szokatlan állaga miatt gyanút fogott, és azonnal elvette tőlük. Természetesen pillanatnyi késlekedés nélkül kimosta a szájukat, de – megítélésem szerint nagyon helyesen – úgy döntött, hogy orvosi ellenőrzésre beviszi mind a négyüket a Kanizsai Dorottya Kórházba.
 
A középső csoportos gyerekek óvónőjével nem tudtunk szót váltani – a rá bízott picikkel volt a kórházban. Az óvodában azonban annyit megtudtunk: a gyerekek azonnal kiköpték a szert, abból gyakorlatilag semmi nem kerülhetett a szervezetükbe. Ezt mutatta az is, hogy mind a négyen rendkívül jókedvűen, virgoncan mentek az orvoshoz.
 
A gyerekek szájába olyan minimális mennyiség került a rovarriasztóból, mely elvileg nem okozhatott problémát – ám biztonsági szempontok alapján, egy esetleges allergiás reakció elkerülése érdekében a doktorok úgy döntöttek, hogy a piciket megfigyelés alá helyezik. Az óvónőjük velük maradt, s a szülőket is értesítették.

Kérdésünkre Böjti Istvánné leszögezte: az csak gyanítható, hogy miként kerülhetett a gyerekek által is elérhető magasságban lévő fogkrémes polcra a rovarriasztó – mindenesetre az illetékesek máris olyan intézkedést hoztak, mellyel a hasonló esetek megelőzhetők.


Szerda délután a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményt adott ki, melyben a következőket tudatta:
Az ügyben a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!