Romagyilkosságok- Pető Zsolt testőrtársa géppisztoly-beszerzési törekvésről beszélt

A harmadrendű vádlott géppisztoly-beszerzési törekvéseiről is beszélt a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper szerdai tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon tanúként az a férfi, aki testőrként együtt dolgozott Pető Zsolttal egy debreceni vállalkozó mellett.

MTI

 Miszori László tanácsvezető bíró T. Sándort hallgatta meg tanúként, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a besenyszögi fegyverrablással összefüggésben is többször kihallgatott. A férfi kétszer volt poligráfos vizsgálaton tanúként, és állítása szerint csak a sajtóból tudta meg, hogy ezzel a cselekménnyel is megvádolták a gyanúsítottakat.
   
(A vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008 márciusában éjszaka rárontottak egy hivatásos vadászra, akitől hét vadászfegyvert raboltak el, s ezekkel követték el a kilenc helyszínen összesen hat halálos áldozatot követelő támadásokat.)
   
A "Kígyó" becenevű férfi, aki Pető Zsolt barátja volt, közölte: egy debreceni vállalkozót, D. Szabolcsot kísérgették az országban üzleti tárgyalásokra, illetve a férfi tulajdonában lévő debreceni Szaxofon bárban voltak rendezők, de a harmadrendű vádlott vasárnap soha nem dolgozott. Megemlítette, hogy Pető a Perényi 1-ben is dolgozott, de tudomása szerint csak szombat esténként, ezért volt szabad minden vasárnapja. (A bűncselekmények döntő többségét hétfőre virradóra követték el.)
   
A férfi azt mondta, nem ismeri a többi vádlottat, munkahelyüket, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyet, és Pető Zsolttal is csak kutyákról, fegyverekről és "általános témákról" beszélgettek, nem tudta, a másik férfi mennyit keres, milyen a lakása, pedig egy utcányira laktak egymástól. A vallomásában azt állította, túl sok mindent nem tudott Petőről annak ellenére, hogy az egész napot együtt töltötték.
   
A bíróság előtt T. Sándor azt vallotta: a harmadrendű vádlott fegyverekről szóló magazinja miatt beszélgettek fegyverekről - ezt a lapot rendszeresen vásárolta -, s arról, hogy tudna ilyet szerezni. Megjegyezte, hogy "bárki, aki az éjszakában dolgozik, ezt meg tudja tenni”.
   
Fenntartva korábbi nyomozati vallomását a tanú elmondta: egy alkalommal "szolgálati autójával" elvitte Pető Zsoltot Egerbe a Magyarok Nyilai nevű zenekar koncertjére, és aznap barátja sorozatlövő fegyver beszerzéséről beszélt neki. Erről ő annyit mondott, hogy szerinte ez 400 ezer forintba kerülhet a feketepiacon, és azt tanácsolta a vádlottnak, menjen el Kálba, keressen egy Suta nevű férfit, akinek megvan a beszerzéshez kapcsolata, az üzlet azonban tudomása szerint nem jött létre. Állítása szerint azt sem kérdezte meg barátjától, hogy mit akar a fegyverekkel.
   
A férfi kijelentette: nem segített a vádlottaknak fegyvert vagy lőszert szerezni, és nincs tudomása arról, hogy Pető honnan szerzett be különféle lőszereket.
   
A harmadrendű vádlott barátja azt mondta, nem tudja Pető Zsoltról azt feltételezni, hogy elkövette volna a vádiratban szereplő bűncselekményt, mert nyugodt természetű embernek ismeri őt. Később kitért arra: tudta, hogy Pető "nem szereti a cigányokat", ahogyan ő se, és "nemzeti érzelmű" ember, de arról nem hallott, hogy a vádlott szkinhed lenne.
   
Kiss Árpád elsőrendű vádlott április elején a Pest Megyei Bíróságon a besenyszögi fegyverrablásban való részvételét tagadva azt mondta: a támadásokhoz használt fegyvereket Pető Zsolt "behajtás során" szerezte, a lőszereket pedig egy illegális fegyverkereskedéssel is foglalkozó, "Kígyó" becenevű volt szkinhedtől, aki "egy Szabolcs nevű túrkevei cigány maffiózó testőre".
   
A bíróság szerdai tárgyalására tanúként beidézték D. Szabolcs vállalkozót, de az idézést nem tudták számára kézbesíteni. Betegségre való hivatkozással szintén távol maradt az a férfi is, aki albérlőként lakott a másodrendű vádlott, Kiss István és barátnője debreceni bérleményében, és a vádirat szerint egy nap észrevette szobájában az ágya alatt rejtegetett fegyvereket. Ezt követően a fegyvereket az akkoriban szintén társbérlőként ott lakó Pető Zsolt harmadrendű vádlott elvitte és a telkén rejtette el.
   
T. Sándor tanúkénti meghallgatása után a bíró szünetet rendelt el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!