Egészségügy, túl a 24. órán

Ha lesznek plusz pénzek, források, akkor az alapellátás támogatása prioritást élvez. Ezt dr. Szócska Miklós jelentette ki szombaton, egy keszthelyi konferencia vendégeként.

Sámel József

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a FAKOOSZ Alpellátó Orvosok Szövetsége által szervezett – „A magyar egészségügy a 24. órán túl ” című - szakmapolitikai program keretében beszélt szakterületének múltjáról, s az egészségügy jövőjéről. Egyebek között azt mondta, az egészségügyet is sújtja a válság, az ország nehéz helyzete. A problémákon ésszerű változtatásokkal kívánnak túljutni, s bár ésszerűsítésekkel keresik a többletpénzeket, nem osztogatnak: ha plusz forrás keletkezik, azt visszaforgatják a rendszerbe. A fontosabb változtatási tervek között említette a praxisjog erősítését, valamint – a fiatal és idős orvosok érdekében - a praxisalap létrehozását.

Szólt arról, hogy felgyorsítják az elektronikus receptírás bevezetését, háziorvosi információs rendszert hoznak létre, az alapellátást egyéb szakmákkal egészítik ki, bevezetik az eszközfinanszírozást, s – alternatív forrásokat keresve - szeretnék „megerősíteni” a kártyapénzt.

A jelenlévők több kérdést tettek fel az államtitkárnak. Dr. Selmeczi Kamill a szervezet elnöke a háziorvosok iparűzési adójának eltörlésével, a háromhavonta történő egészségügyi finanszírozás problémáival, valamint a betegkövetési rendszer elégtelenségével kapcsolatosan fejtette ki aggályait. Dr. Szócska Miklós válaszában hangsúlyozta: dolgoznak a jogszabályok módosításán.

Az idén húsz esztendős FAKOOSZ egyébként levélben is megfogalmazta követeléseit, kérve az államtitkárt, hogy azt adja át a politikai döntéshozóknak. Úgy vélik, a mára a 24- órán is túljutott a magyar egészségügy, s ebben a helyzetben csak egy utolsó és azonnali politikai döntés, pénzügyi konszolidáció mentheti meg az ágazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!