Megyei döntőben versenyeztek a ladikos diákok

Pénteken Zalaegerszegen rendeztük az általános iskolák 7-8. osztályosai részére meghirdetett Ladik (Lapot a diákoknak!) médiavetélkedő megyei fordulóját, öt csapat vetélkedésével.

Sinkovics Eta


Ötödik alkalommal vettek részt a zalai diákok abban az országos médiaprogramban, amelyhez a Pannon Lapok Társasága is csatlakozott. Ennek részeként került sor pénteken a megyei vetélkedőre, amelyben Egerszegről a Zrínyi- és a Liszt-iskola diákjai, továbbá az eszteregnyei, a zalakomári és a vonyarci tanulók versengtek.

A feladatok elsősorban arra ösztönözték a versenyzőket, hogy éljenek az egyéni ötletek lehetőségével. Ennek rögtön a bemutatkozásnál szerét ejthették, de különösen a tavaszi mellékletet tartalmazó újság készítésénél szárnyalhatott a fantáziájuk.

A kérdések közt „villámok” is akadtak, illetve a korosztály által ismerős irodalmi művek alkalmi megjelenítése is szerepelt.

A feladatokat már minden csapat különböző színű ladikos pólóban játszotta, a fehértől a piroson, a feketén s a kéken át a liláig terjedt a színskála. A diákok többek közt képzeletbeli riportot készítettek hajléktalanokkal... A „Felhívjam a Vöröskereszt számát?” kérdéstől a „Van-e előnye az ilyen életnek?” érdeklődésig sokféle dologra voltak kíváncsiak a versenyzők. De leginkább természetesen a játék végén az eredményre.

A gyerekek produkcióit Bedő Sándorné, a megyei pedagógia intézet szakkönyvtárosa, Péter Gyöngyi, lapunk újságírója, továbbá Ruisz Tibor megyei terjesztési vezető, a zsűri elnöke értékelte.

Az első helyet a Zrínyi nyolcosztályos gimnázium hetedikes „Múzsák” csapata szerezte meg. A diákok öröme határtalan volt.

- Rendszeresen olvassuk a Zalai Hírlapot, de most sokkal alaposabban átnéztük az újságot - utalt a felkészülésükre Kiss Kíra. Mindegyiküket érdekli a média, ezért neveztek a versenybe.

-Ötletesek, érdekesek voltak a feladatok, a kreativitás volt a lényeg - tették hozzá a lányok, akiknek álljon itt a neve: Gönczöl Csenge, Cserjési Dóri, Bocskor Bea és Szabados Flóra. Felkészítő tanáruk Karvalics Levente.

-Nem gondoltuk, hogy bekerülünk a megyei fordulóba, de igyekeztünk helytállni - mondta a harmadik hellyel elégedetten az eszteregnyei „Spiritusz” csapat szószólója, Oletics Kitti.

- Érdemes volt nevezni, és örülünk a dobogós helyezésnek - fűzte hozzá tanáruk, Lukácsné Czeglédy Éva.

A tavalyi ötödik helyhez képest előrelépést jelentett a vonyarcvashegyi Eötvös-iskola Mínusz 5 csapatának a mostani második helyezés, jóllehet a verseny történetében már álltak a dobogó e fokán. Kósa Tamás tanár úr ígérte, jövőre is indulnak... Nemcsak a dobogósok, de minden csapat jutalommal térhetett haza.

 

JUTALOM
Az első helyezett csapat 50 ezer forintos könyvutalványt kapott, s részt vesz a bonyhádi országos döntőben. A második helyezett csapat 30, a harmadik pedig 20 ezer forintos könyvutalványban részesült – a díjakat Aradi Virág projektmenedzser adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!