In-Kult program: A fa, mint hasznosítható érték

A fa nemcsak a gazdaság egyik fontos alapeleme, de egyéb értékteremtő tényező is lehet - derült ki azon a három napos nemzetközi programon, amelyet horvát, osztrák, lengyel és magyar résztvevők közreműködésével tartottak a lenti-letenyei térség területén.

Gyuricza Ferenc

Az európai uniós támogatással megvalósuló In-Kult program célja, hogy feltárja és bemutassa az immateriális kulturális örökség értékfejlesztésében rejlő lehetőségeket - mondta a nemzetközi program hazai partnerszervezetének, a Zala Zöld Szíve Leader-közösségnek elnöke, Pál Zoltán. Mi a program keretében arra vállalkoztunk, hogy Zala megyében az erdőt és a fát állítjuk középpontba.

A három napos program résztvevői - a zalai Leader-közösség mellett a horvátországi Tinjan, az ausztriai Auersbach és a lengyelországi Radziechowy-Wiepz városából érkezettek - bepillantást nyerhettek az erdészeti-faipari hasznosítás lehetőségeibe, de megismerkedhettek a játékkészítés és a fafaragás mesterfogásaival, a gyümölcstermesztéssel, illetve a természeti adottságokra alapozott idegenforgalom lehetőségeit is áttekintették. Jártak a fa- és csontfaragással foglalkozó Horváth Ottó zalabaksai műhelyében, megtekintették a lenti erdészeti-faipari múzeumot, utaztak kisvasúttal, a program bázishelyén, Bázakerettyén pedig előadásokat hallgattak, de a fafaragást, mint a helyi kézműves hagyományok egyik fontos elemét is kipróbálták.

- A település gazdaságában az erdő és a fa évszázadokon át fontos tényező volt, még akkor is, ha a XX. század közepén az olaj háttérbe szorította - mondta Iványi László, a házigazda település polgármestere. - Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a községben újra megjelentek a fafeldolgozáson alapuló vállalkozások. Emellett a program nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az osztrák, lengyel és horvát partnerek megismerjék Bázakerettye és térsége turisztikai adottságait, s azt reméljük, hogy az itteni idegenforgalom is tud belőle profitálni. 

 

Az In-Kult program: partnerek 11 alkalommal találkoznak más és más helyszíneken

- Az első közös programra 2010 májusában került sor az osztrák stájer tartományban, ahol a kulturális örökségre alapozott turizmus volt a fő téma

- A bázakerettyei központtal megvalósuló találkozó az első magyarországi program volt, ezt októberben követi egy újabb, melynek helyszíne Kerkaszentkirály lesz.

- Az őszi találkozó fő témaköre A táj, ami eltart bennünket lesz, ezen belül egyebek mellett a gasztronómia, illetve a falusi gazdálkodási hagyományok kerülnek bemutatásra és megvitatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!