Szakértők aggódnak a Sió-zsilip miatt

Szakértők figyelmeztetésére hivatkozva a Sió-zsilip állapotának átfogó ellenőrzését kezdeményezte Gruber Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén, miközben a vízügy balatoni kirendeltségének vezetője szerint nincs semmi gond az 1947-ben épített, 2008-ban felújított zsilippel.

MTI

Gruber Attila beszámolója szerint már többen, köztük szakemberek is megkeresték Siófok polgármesterét és őt, mint a térség országgyűlési képviselőjét, hogy kifejezzék aggodalmukat a Sió-zsilip állapota miatt. A politikus információi szerint a Balaton tartósan magas vízállása erős nyomást gyakorol a zsilipre, ami károsíthatta, miközben az oldaltámaszát jelentő föld a szokásosnál jobban felázhatott, lazulhatott. Gruber Attila tudomása szerint a hajózást szolgáló zsiliprész működési zavarokkal küzd, a vízeresztő főzsilip pedig "mintha megdőlt volna", amit igazolni látszik, hogy az angolnacsapdákat sem tudják rá kihelyezni.
   
Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-nek pénteken azt nyilatkozta, hogy a "technikatörténeti műtárgyat", vagyis a Sió-zsilipet évek óta rendszeresen figyelik, és mérik az elmozdulását a nagyobb terhelések után is. Közölte: nincs arról tudomása, hogy az ekkora tömegű betonműtárgynál elfogadható, pár milliméteres elmozduláson túl bármi történt volna a zsilippel, amely jelenleg is jó állapotnak örvend. Hozzátette, azon lehet vitatkozni, hogy a Balaton egyetlen szabályozási eszközét miért kell még ma is kézzel tekerve nyitni és zárni, de ez csupán kényelmi kérdés, és a döntéshozók eddig nem tartották fontosnak erre költeni. A hajózsilip-rész hidraulikus rendszerének felújítása folyamatban van, a közbeszerezési eljárás lezajlott, hamarosan sor kerül a kivitelező kiválasztására - tette hozzá. 
   
Varga László a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére elmondta, hogy az angolnacsapdákat eddig mindig ki tudták helyezni a zsilipre, amikor arra szükség volt. Jelenleg nem a műtárgy megdőlése miatt nem helyezik ki - amiről egyébként nincs tudomása -, hanem mert nincs értelme: a Balatonon még zajlik a jég, ami tönkre tenné a csapdákat, az angolnák pedig 6-8 foknál hidegebb vízben nem mozognak, tehát nem lehet ilyenkor őket megfogni sem.
   
Horváth Gyulának, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának tudomása szerint a Sió-zsilip hajózási zsilipje működőképes, de rossz műszaki állapotban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!