Parvanov megvétózta a bolgár választási törvényt

Georgi Parvanov bolgár államfő megvétózta a szófiai parlament által néhány napja elfogadott választási törvényt, mert az sérti az alkotmányt - közölte az elnök hétfőn.

MTI

A legsúlyosabb "alkotmányjogi hiányosság" a szomszédos Törökországból származó, kettős állampolgárságú választók korlátozása - indokolta vétóját Parvanov.
   
Az új választójogi törvénnyel a kormány a több százezer török származású, bolgár állampolgárságát megőrző, Törökországba áttelepült "választási turizmusának" akar véget vetni. Ezért feltételül szabnák, hogy a török választóknak a választást megelőzően legalább tíz hónappal állandó lakóhellyel kell rendelkezniük Bulgáriában. Továbbá nem indulhatnának olyan jelöltek, akiknek második állampolgársága Európai Unión kívüli országhoz kötődik.
   
Bulgária lakossága mintegy 10 százaléka török nemzetiségű. Az országban idén elnök- és helyhatósági választások lesznek, várhatóan ősszel. A rendszerváltozás óta tartott elnökválasztásokon a török kisebbség szavazatai minden alkalommal döntőnek bizonyultak.
   
A szocialista Parvanovot 2006-ban választották újra, ő már nem indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!