Alkotmánybírósághoz fordultak a néma koldulás szankcionálása miatt

Negyvenhárom, az úgynevezett néma koldulást és a guberálást tiltó önkormányzati rendeletet támadott meg az Alkotmánybíróságon - kérve megsemmisítésüket - a Társaság a Szabadságjogokért - közölte a jogvédő szervezet az MTI-vel pénteken.

MTI

A TASZ korábbi beadványaiban már kérte, hogy a testület állapítsa meg Kaposvár, Szeged, valamint a főváros XIII. kerülete néma koldulást szabálysértéssé nyilvánító rendeletének alkotmányellenességét.
   
A jogvédők szerint e rendeletek közös jellemzője, hogy nemcsak alkotmányosan aggályosak, hanem bár látszólag megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra, hatásukban azonban legfeljebb elfedni képesek azokat.
   
A TASZ közleményében kiemelte: a mások jogait vagy az alkotmányosan elfogadott célokat sértő magatartások ellen az önkormányzatok felléphetnek a szabálysértési jogszabályokban foglalt eszközökkel. Ilyen a zaklató módon történő koldulás vagy a köztisztasági szabálysértés, nevezetesen a szemetelés tilalma. Hozzátették: a megtámadott rendelkezések úgy korlátozzák a szociálisan rászorulók emberi méltósághoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát, hogy nem felelnek meg az alkotmányosan előírt követelményeknek, illetve diszkriminatív jogalkalmazásra nyújtanak lehetőséget.
   
A közleményben a TASZ emlékeztet arra is, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többször kifejtette: az emberi méltósággal kapcsolatos visszásság veszélyét hordozza és megengedhetetlen a hajléktalanok közterületi jelentétére adott minden olyan megoldás, amely alapvető jogokat városképi kérdésekre való hivatkozással korlátoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!