Falvédők üzenetei - kiállítás a Georgikon Majormúzeumban

„Messze jártam, másutt is volt dolgom, de a szívem csak azt súgja: jobb otthon!” Az idézet, sok hasonló rigmus közt azon falvédők egyikén olvasható, amelyekből a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban nyílt kiállítás szombaton délután.

Horányi Árpád

A néprajzi tárlat egy zalai házaspár: Török Károly és felesége gyűjteményéből való válogatással készült. A látnivalók felidézik, hogy hajdan milyen kultuszuk volt a feliratos falvédőknek. Nem csak a lakás díszítéseként funkcionáltak, hanem a ház jelmondatát is hordozták, rendszerint a falusi otthonok konyháiban.  

A hímzett, festett kézimunkák szövege a harmonikus élet kívánalmait fogalmazta meg, nagyon sokféleképpen. Nem véletlen, hogy ezeket a falvédőket a konyhában helyezték el: családi tűzhely szimbolikus képét is adva. Akadnak ma is emlegetett tréfás megfogalmazások is: „Ha jösztök lesztek Ha hoztok esztek”. Még egy jellegzetes példa olyan helyről, ahol a spórnál eladó lány is sürgött-forgott: „Az Isten csak arra kérem, józan férjet adjon nékem!”

A kiállítás több fotóval is kiegészül, amik a konyhabeli életet, munkálat idézik meg. A néprajzi tárlatnak a tágabb környezetet illetően is ideális helyet ad a falusi és cselédéletet idéző majormúzeumi miliő. A megnyitó eseményen házigazdaként dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője mondott köszöntőt, a látnivalókat dr. Tátrai Zsuzsanna, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének főmunkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. 

A tárlat december közepéig látogatható, mintegy 70 munka tekinthető meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!