Október 23.: ünnepi megemlékezéseket tartottak megyeszerte

A hét végén megyeszerte ünnepségeket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

Horányi Árpád

Keszthelyen a Fő téren rendezett városi megemlékezés ünnepi szónoka dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter volt. Az ünneplőket köszöntve Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte: az emlékezés kötelezettség, mellyel az újabb generációk számára mindenkor világossá kell tenni, hogy 1956 október 23-án mi történt és miért. Soha nem feledheti a nemzet az ismert és névtelen honfitársak hazaszeretetből, szabadságszeretetből merített bátorságát. 

Réthelyi Miklós ünnepi beszédében az 54 évvel ezelőtti személyes keszthelyi emlékeit is megosztotta az ünneplőkkel: a Vajda János Gimnázium végzős diákjaként élte meg a forradalom napjait. Majd beszélt arról, hogy a megtorlásokat Keszthelyen zömmel az akkori Mezőgazdasági Akadémia diákjai, tanárai szenvedték el, sokak karrierje törött derékba. 

- A régi rend visszaállítói a városban nem a középiskolás diák résztvevők, hanem az idősebbek, a forradalmi vezetők után kutattak, őket fogták el. A gazdászok szenvedése váltotta meg a mi szabadságunkat - mondta Réthelyi Miklós. Az ünnepség a forradalmi emlékmű koszorúzásával zárult.

Hévízen a városházán rendezett ünnepséget Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntője nyitotta meg. A forradalom célját Mindszenty József bíborost szavaival idézte: A nemzet szabadon akar dönteni arról, hogy miként éljen. Majd arra utalt, hogy 1956-ban az elkeseredettség felett a hit és a lélek ereje állította talpra a magyarokat, az igaztalan politikai egy egész nemzettel találta szembe magát.

Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: ami 1956-ban történt, az azóta hatott mindenre. - Most olyan úton járunk, amelyen 1956 hősei mennek elől - mondta a szónok. - Így lehet megtartani méltóságot, kultúrát, s olyan országot építeni, melyben élni jó, ahol bízni lehet a törvényekben, a demokráciában, a felemelkedésben. 

A műsorban a megtorlások időszakának történéseit felidéző színpadi művet mutattak be a Bibó István Gimnázium diákjai. Az ünnepég koszorúzásokkal zárult a forradalmi és szabadságharcos emlékműnél, Nagy Imre szobránál. Közreműködött a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület.

Zalaszentgróton a történelmi emlékparkban az ünnepnap délutánján a helyi Városi Fúvószenekar térzenéje fogadta az ünneplőket. Beszédet a helybeli Tucsni László, egyetemi hallgató mondott. A fiatal szónok azzal az élménnyel nyúlt vissza a történelemhez, hogy életkorából adódóan nem volt részese az előző rendszer állami ünnepeinek, választópolgárként immár első ízben is szabadon élhetett jogával.

- A legfontosabb azt a tanulságot levonni, hogy mire nem lehet alapozni egy rendszert - mondta. Az igazság melletti végsőkig való kitartás és a rendszerváltás 20 éve után is a letűnt időkhöz való görcsös ragaszkodás óriási távolságában említette a szónok a mártír miniszterelnök Nagy Imre és a 89 éves Biszku Béla, Kádár János belügyminisztere nevét.   

- E szélsőségeket is látva kell támaszkodnunk az 1956-os események példájára. A társadalom emlékezete őrizze meg 56-ot, ez a mi feladatunk, a mi közös ügyünk - mondta ünnepi beszédében Tucsni László. 
 
A rendezvény műsorában a Béri Balogh Ádám Gimnázium diákjai idézték meg a forradalmi napokat, majd koszorúztak az ünneplők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!