Újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek

Újabb fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók lesznek vénykötelesek szeptember közepétől, ezért a következő két hétben várhatóan sokan megrohamozzák a gyógyszertárakat. Többek között az Algoflex és a Fastum gél is csak receptre lesz majd kapható.

MTI


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése értelmében szeptember 15-től több gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszer, mint például az Algoflex és a Fastum gél, a Keplat gyógyszeres tapasz, valamint a Ketospray csak recept ellenében vásárolható meg.  Ezeket a szereket leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülések kezelésére használják.
  
A gyógyszereknek a hatásával nincsen semmi gond, csupán egyik hasznos hatóanyagának magasabb a kockázata mint azt korábban  gondolták, ezért orvosi felügyeletet rendeltek  mellé.

Vizsgálatai során az EMA arra a következtetésre jutott, hogy a ketoprofen alkalmazásának előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat, további intézkedések szükségesek ahhoz, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a nemkívánatos allergiás reakciók előfordulását. Ennek értelmében módosul az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató, illetve a ketoprofent tartalmazó készítményeket ezentúl csak receptre adják ki - közölte a gyógyszerügynökség.

A ketoprofen hatóanyagot tartalmazó szerek ugyanis közvetlen napfény hatására úgynevezettet napallergiát és más allergiás bőrreakciókat válthatnak ki egyes embereknél.
 
- Mellékhatással kapcsolatos bejelentést bárki tehet, egészségügyi végzettség nélkül is, valószínűleg ennek a hatóanyagnak az esetében is ez történt, ami aztán kivizsgálásra került -  mondta el Beledi Istvánné dr., a Paracelsus Patika vezetője.  - Olyan bőrreakciót is regisztráltak, amely kórházi kezelést igényelt. A betegtájékoztató egyébként idáig is tartalmazta a figyelmeztetést: tapasztalható pirulás, érzékenység, hólyagos kiütés és viszketés, ami túlterjedhet a kezelt területen.

 

 

1995 óta kapható a Fastum gél, a reklámok hatására különösen sokan keresik, használják. A betegeknek kézmosást és a napsugárzás elkerülését ajánlják. Sokan úgy sejtik: hamarosan roham indulhat a gyógyszertárakba. A patikavezető szerint ez nem valószínű, sőt, inkább kevesebb fog fogyni ezután a mellékhatás miatt, más gyógyszerre térnek át a betegek.

Három éve szintén több közkedvelt fájdalomcsillapító tabletta - többi között az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon - lett vényköteles, azok metamizol és amidazofen hatóanyaga miatt.


Friss hír 2010. 09.01.
Nem lesz vényköteles az Algoflex-termékek többsége



További gyógyszer-témák: (klikk a címre)

Mindent beveszünk? Mi szab határt gyógyszer-fronton?

Hamis pirulákra keserű gyógyír

Fáj, szúr és hasogat - fájdalomcsillapítókból csak a legszükségesebbet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!