Mélyponton! Kétszáz forintot adnak a vadhús kilójáért

Korábban sosem tapasztalt mélypontra süllyedt a vadhús felvásárlói ára. Míg 10-15 évvel ezelőtt 4-500 forintba került egy kiló vaddisznócomb, addig ma 200 forint körüli nettó áron lehet értékesíteni.

Gyuricza Ferenc


A mélypontot 2009 jelentette, akkor a szarvas, az őz és a vaddisznó ára is jelentősen visszaesett. Akkor a harmadosztályú, vagyis fogyasztásra tökéletesen alkalmas vaddisznócomb 50 forintos áron kelt el. Márpedig ennyiért az erdőből sem érdemes kihozni az elejtett vadat.

A vadásztársaság elnöke szerint az árcsökkenés több tény együttes hatásának következménye. Európát néhány éve az olcsó, szinte háziasított körülmények közt tartott új-zélandi szarvasok húsával árasztották el, és ez ellen semmilyen piacvédő intézkedés nem történt. A másik problémát a kereslet-kínálat viszonya jelenti, a vadásztársasági elnök információja szerint a magyarországi vadállomány alig 15-20 százaléka kerül belföldön értékesítésre. Ezt megerősíti a legnagyobb hazai forgalmazók közé tartozó Vadex Mezőföldi Zrt. gazdasági vezérigazgató- helyettese, Karóczkay Zsolt is, aki a vadhús árának mélyrepülését a gazdasági világválságban látja.

- 2008 végén igen erős keresletcsökkenés következett be, hiszen a válság miatt a prémium kategóriájú ételek helyett az emberek jó része áttért az olcsóbb termékekre - magyarázta a vezérigazgató-helyettes. - Az értékesítés visszaesett, ez pedig meghatározta a felvásárlói árat is. Szezonon kívül nehéz bármit is jósolni, de ma úgy látom, hogy 2010-ben a keresletben enyhe javulás várható, s ez a felvásárlói árat is kedvezően befolyásolhatja majd.

A vadhúsokat nemcsak különlegességük és az étrendi változatosság miatt is ajánlják fogyasztani a dietetikusok és a szakácsok, hanem az egészséges étkezés érdekében is. A vadhús ugyanis zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag táplálék, ráadásul az általános vélekedéssel ellentétben nem csak pörkölt készíthető belőle. A lenti-hegyi Hubertus Fogadó fő specialitása szintén a vadétel.

- Mi nem közvetlenül vadásztársaságoktól, hanem egy forgalmazótól vásároljuk a vadhúst, náluk nem érzékeljük az árcsökkenést - válaszolta kérdésünkre Vargáné Tóth Éva, a panziót és éttermet is magába foglaló vendéglátóhely vezetője. - Az összetéveszthetetlen, jellegzetes ízvilága miatt mi általában szarvast használunk, de vaddisznóból és szárnyasokból is készítünk ételt, s az év elejéhez viszonyítva egyik ára sem lett kevesebb.

A fogadó vezetője azt is hozzátette, ha a forgalmazó akciós áron kínálja valamelyik termékét, akkor a kedvezményt ők is beépítik áraikba, ám ez a vadhúsok esetében fordul elő a legritkábban.

A vaddisznócomb nagykereskedelmi ára jelenleg kilónként 3250 fort körül alakul, míg a szarvasé 2900 forint. Az egyik legnagyobb hazai szupermarket-láncnál a szarvascomb kilónkénti ára 3240 forint. A zalai éttermekben egy adag szokványos vadétel (pörkölt) 1500-2500 forint között kapható.


A mélypontot 2009 jelentette, akkor a szarvas, az őz és a vaddisznó ára is jelentősen visszaesett. Akkor a harmadosztályú, vagyis fogyasztásra tökéletesen alkalmas vaddisznócomb 50 forintos áron kelt el. Márpedig ennyiért az erdőből sem érdemes kihozni az elejtett vadat.

A vadásztársaság elnöke szerint az árcsökkenés több tény együttes hatásának következménye. Európát néhány éve az olcsó, szinte háziasított körülmények közt tartott új-zélandi szarvasok húsával árasztották el, és ez ellen semmilyen piacvédő intézkedés nem történt. A másik problémát a kereslet-kínálat viszonya jelenti, a vadásztársasági elnök információja szerint a magyarországi vadállomány alig 15-20 százaléka kerül belföldön értékesítésre. Ezt megerősíti a legnagyobb hazai forgalmazók közé tartozó Vadex Mezőföldi Zrt. gazdasági vezérigazgató- helyettese, Karóczkay Zsolt is, aki a vadhús árának mélyrepülését a gazdasági világválságban látja.

- 2008 végén igen erős keresletcsökkenés következett be, hiszen a válság miatt a prémium kategóriájú ételek helyett az emberek jó része áttért az olcsóbb termékekre - magyarázta a vezérigazgató-helyettes. - Az értékesítés visszaesett, ez pedig meghatározta a felvásárlói árat is. Szezonon kívül nehéz bármit is jósolni, de ma úgy látom, hogy 2010-ben a keresletben enyhe javulás várható, s ez a felvásárlói árat is kedvezően befolyásolhatja majd.

A vadhúsokat nemcsak különlegességük és az étrendi változatosság miatt is ajánlják fogyasztani a dietetikusok és a szakácsok, hanem az egészséges étkezés érdekében is. A vadhús ugyanis zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag táplálék, ráadásul az általános vélekedéssel ellentétben nem csak pörkölt készíthető belőle. A lenti-hegyi Hubertus Fogadó fő specialitása szintén a vadétel.

- Mi nem közvetlenül vadásztársaságoktól, hanem egy forgalmazótól vásároljuk a vadhúst, náluk nem érzékeljük az árcsökkenést - válaszolta kérdésünkre Vargáné Tóth Éva, a panziót és éttermet is magába foglaló vendéglátóhely vezetője. - Az összetéveszthetetlen, jellegzetes ízvilága miatt mi általában szarvast használunk, de vaddisznóból és szárnyasokból is készítünk ételt, s az év elejéhez viszonyítva egyik ára sem lett kevesebb.

A fogadó vezetője azt is hozzátette, ha a forgalmazó akciós áron kínálja valamelyik termékét, akkor a kedvezményt ők is beépítik áraikba, ám ez a vadhúsok esetében fordul elő a legritkábban.

A vaddisznócomb nagykereskedelmi ára jelenleg kilónként 3250 fort körül alakul, míg a szarvasé 2900 forint. Az egyik legnagyobb hazai szupermarket-láncnál a szarvascomb kilónkénti ára 3240 forint. A zalai éttermekben egy adag szokványos vadétel (pörkölt) 1500-2500 forint között kapható.


A mélypontot 2009 jelentette, akkor a szarvas, az őz és a vaddisznó ára is jelentősen visszaesett. Akkor a harmadosztályú, vagyis fogyasztásra tökéletesen alkalmas vaddisznócomb 50 forintos áron kelt el. Márpedig ennyiért az erdőből sem érdemes kihozni az elejtett vadat.

A vadásztársaság elnöke szerint az árcsökkenés több tény együttes hatásának következménye. Európát néhány éve az olcsó, szinte háziasított körülmények közt tartott új-zélandi szarvasok húsával árasztották el, és ez ellen semmilyen piacvédő intézkedés nem történt. A másik problémát a kereslet-kínálat viszonya jelenti, a vadásztársasági elnök információja szerint a magyarországi vadállomány alig 15-20 százaléka kerül belföldön értékesítésre. Ezt megerősíti a legnagyobb hazai forgalmazók közé tartozó Vadex Mezőföldi Zrt. gazdasági vezérigazgató- helyettese, Karóczkay Zsolt is, aki a vadhús árának mélyrepülését a gazdasági világválságban látja.

- 2008 végén igen erős keresletcsökkenés következett be, hiszen a válság miatt a prémium kategóriájú ételek helyett az emberek jó része áttért az olcsóbb termékekre - magyarázta a vezérigazgató-helyettes. - Az értékesítés visszaesett, ez pedig meghatározta a felvásárlói árat is. Szezonon kívül nehéz bármit is jósolni, de ma úgy látom, hogy 2010-ben a keresletben enyhe javulás várható, s ez a felvásárlói árat is kedvezően befolyásolhatja majd.

A vadhúsokat nemcsak különlegességük és az étrendi változatosság miatt is ajánlják fogyasztani a dietetikusok és a szakácsok, hanem az egészséges étkezés érdekében is. A vadhús ugyanis zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag táplálék, ráadásul az általános vélekedéssel ellentétben nem csak pörkölt készíthető belőle. A lenti-hegyi Hubertus Fogadó fő specialitása szintén a vadétel.

- Mi nem közvetlenül vadásztársaságoktól, hanem egy forgalmazótól vásároljuk a vadhúst, náluk nem érzékeljük az árcsökkenést - válaszolta kérdésünkre Vargáné Tóth Éva, a panziót és éttermet is magába foglaló vendéglátóhely vezetője. - Az összetéveszthetetlen, jellegzetes ízvilága miatt mi általában szarvast használunk, de vaddisznóból és szárnyasokból is készítünk ételt, s az év elejéhez viszonyítva egyik ára sem lett kevesebb.

A fogadó vezetője azt is hozzátette, ha a forgalmazó akciós áron kínálja valamelyik termékét, akkor a kedvezményt ők is beépítik áraikba, ám ez a vadhúsok esetében fordul elő a legritkábban.

A vaddisznócomb nagykereskedelmi ára jelenleg kilónként 3250 fort körül alakul, míg a szarvasé 2900 forint. Az egyik legnagyobb hazai szupermarket-láncnál a szarvascomb kilónkénti ára 3240 forint. A zalai éttermekben egy adag szokványos vadétel (pörkölt) 1500-2500 forint között kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!