Árvíz: a rendkívüli készültség mindenhol megszűnt az országban

Mindenhol megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség az országban, a tiszai tetőzést leszámítva valamennyi folyó apad - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs pénteken.

MTI

A Felső-Tisza, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjére a hétvégére 20-30 milliméter csapadékot jeleznek előre, ami újabb kisebb árhullámokat indíthat el a már telt medrekben. A magyarországi folyók fővédvonalain 1656 kilométer hosszon van védelmi készültség (harmadfokú 802, másodfokú 372, elsőfokú 482 kilométer védvonalon).
   
A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. A gátak változatlanul jól bírják a rendkívüli terhelést, a szokásos fakadóvizek, szivárgások megjelenésén kívül más káros jelenség nem észlelhető. A töltéseknek még legalább másfél hétig kell tartaniuk a magas vízszinteket.
   
A közép-tiszai térség védelme érdekében 60 százalékban feltöltött tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározó vízminőségét folyamatosan figyelik. A tározó optimális ürítésére terv készül, figyelembe véve a lehetséges újabb, kisebb árhullámokat és a vízminőség alakulását. 
   
Edelény, Szendrő, Hidvégardó, Boldva, Miskolc, Felsőzsolca, Ócsanálos, Kesznyéten, Hernádnémeti és Bőcs településen folytatódott a szivattyús vízátemelés, a miskolci vízügyi igazgatóság 12 nagy teljesítményű szivattyú üzemeltetésével segíti az önkormányzatokat a védekezésben. Felsőzsolcán a töltésátvágásokat egy kivétellel helyreállították.
   
A Dunán levonult az árhullám már a Tisza torkolatánál is, megszűnt a visszaduzzasztó hatása.
   
A belvízi befogadók vize oxigénhiányossá vált, ez több helyen halpusztulást okozott. A Hortobágy-Berettyó és a Körösök vízrendszerébe frissítővizet juttatnak el a vízminőség javítása érdekében.
   
A belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 156 ezer hektár, ebből 75 ezer hektár a vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3-szorosára tehető.
   
Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget. Az ország 91 szakaszából összesen 69 szakaszon van érvényben készültség: 17 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 7 szakaszon harmadfokú. Csütörtökön 152 szivattyútelep és 41 szállítható szivattyú összesen 17 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba.
   
A védekezésben 29 vízgazdálkodási társulat is részt vesz. Összesen 63 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, harmadfokban 8 önkormányzat védekezik - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!