Tolvajok! Ellopták a vasat, s azonnal el is adták

Milliós károkat okoztak a fémtolvajok a közelmúltban Bakon Ottó vállalkozónak, aki lapunkhoz fordult, s elpanaszolta, hogy a napokban ismét betörtek az egyik telephelyére.

Szabó Judit

 

- Többen lehettek, egyedül el se bírta volna vinni senki ezt a nagy mennyiséget. Öt órakor kihívtam a rendőrséget, helyszíneltek, kértem őket, menjünk el a vaskereskedésekbe. Elmentünk a Top-Ker Bánya úti fémhulladék-átvevő telepére, képzelje el, a kapuból láttam, hogy ott van a lopott holmi egy része. A telepen már korábban is találtak olyan fémhulladékot, amit tőlem loptak el, ez már a második eset volt. A rendőrség lefoglalta az alkatrészeket. Hiába jelent meg az új fémtörvény, a gyakorlatban nem működik: továbbra is előfordul, hogy átveszik a lopott árut, azt mondják: nem tudták, hogy bűncselekményből származik - adott hangot véleményének Bakon Ottó.

Hozzátette: az utóbbi hónapokban ismét felment a vas átvételi ára. Amíg 20 forint körül volt kilónként, kevesebben kockáztatták a lopást, most, hogy 50 forint körül mozog, meglátása szerint megint fellendült az üzlet .

Felkerestük kedden a Top-Ker Kft. Bánya úti átvevőhelyét, hogy tájékozódjunk az ügyben, de csak telefonon tudtunk beszélni a telepvezetővel, ifj. Horváth Tiborral. Bár kérdéseinkre akkor válaszolt, nyilatkozatot nem adott. Tegnap ismét kerestük, visszahívást ígért, de nem jelentkezett.

A rendőrséget is megkérdeztük. Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást folytat az ügyben betöréses lopás gyanúja miatt, s valóban megtalálták a lopott holmit egy egerszegi telephelyen. A rendőrség egyébként nem tapasztalja, hogy változott az utóbbi időben a fémlopások száma Zalában, hallottuk a szóvivőtől, de konkrét adatokat az idő rövidsége miatt nem tudott rendelkezésünkre bocsátani.

A lopások visszaszorítására mindenesetre január elsején szigorú törvény lépett életbe. A jogszabály azt is előírja, hogy ha magánszemély szeretne fémhulladékot értékesíteni, igazolnia kell magát, s nyilatkoznia, hogy a saját tulajdona, amit eladásra kínál. Bakon Ottó alkatrészeit is csak így lehetett eladni, de az még a jövő kérdése, hogy meglesznek-e a tettesek.


Átvételi szabályok
● Január elsején lépett életbe a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény
● Magánszemélyek közül csak a 16 éven felüliektől szabad átvenni a törvényben felsorolt fémeket
● A magánszemélynek igazolnia kell a személyazonosságát, s nyilatkoznia arról, hogy a kereskedőnek felkínált fémhulladék a saját tulajdona
● Az átvett anyagot hat napig köteles elkülönítve tárolni a fémforgalmazó vállalkozás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!