Takarékos vagy hiányos? Vélemények az Orbán-kabinetről

Takarékos kormány vagy hiányzó tárcák? Az Orbán-kabinet összetételéről volt zalai államtitkár, miniszter, valamint a Fidesz és az MSZP megyei vezetője mondta el a véleményét.

Benedek Bálint


Dr. Tóth Tihamér '93-'94-ben munkaügyi államtitkár volt az Antall-kormányban:  "Még csak félidőről beszélhetünk a kormányalakításban, mert nem nevezték meg azokat az államtitkárságokat, amelyek a leendő csúcsminisztériumokon belül a korábbi tárcáknak megfelelő struktúrában fognak felállni. Nem lehet tudni, milyen lesz a munkaügy, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás helyzete. Azt például nem tartom szerencsés megoldásnak, hogy külön államtitkárság alá kerül az oktatás és a munkaügy. Míg az oktatás nem szolgálja a munkaerőpiacot, addig az a helyzet marad, ami jelenleg. Az én időmben a munkaügyhöz tartozott a szakoktatás irányítása. A kevesebb minisztérium nem feltétlen takarékosság, hiszen nem tudni, a csúcsminisztériumok mekkora apparátust építenek. A csökkentés hangzatosnak tűnik, meglátjuk az eredményt. Remélem, nem lesz belőle káosz."



Nógrádi László, Lenti polgármestere 2000. júniustól decemberig közlekedési és vízügyi miniszterként dolgozott:  "Egyelőre csak a miniszterek személye ismert. Igazából az lesz a kérdés, kik fogják irányítani az egyes szakterületeket, hiszen ahhoz, hogy a széles területet átfogó miniszterek eredményesen működjenek, jó szakmai apparátus kell, kulcskérdés, kik lesznek az államtitkárok. Az eddigiek alapján azt látom, Orbán Viktor megpróbálja az erős uniós országok példájából a jót átvenni kormányzati struktúrájába. Örvendetes, hogy a miniszterelnökséget pénzügyi szakember, Varga Mihály vezeti, a gazdaságélénkítés élenjáró feladat. Orbán Viktor, mint miniszterelnök követi a német, az angol, sőt az amerikai mintát."



- Nagyon nehéz az örökség, úgy vélem, a feldolgozásához jól strukturált kormány állt fel - mondta Gyutai Csaba, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő. - A gazdasági terület túlreprezentált, de erre a jelenlegi helyzetben szükség is van. Örülünk, hogy a zalaegerszegi születésű Réthelyi Miklós vezeti a humánerőforrás tárcát, jó, hogy a szomszédvárból, Vasból való Hende Csaba. Külön szerencsénk, hogy a városvezetésnek jó néhány miniszterrel személyes nexusa van, így a kitűnő, a vidéket jól ismerő Fazekas Sándorral vagy Matolcsy Györggyel. Azonnali gyors válasz szükségeltetik a közbiztonság romlására, Pintér Sándor személyében erre látszik garancia. Soha nem volt még ilyen kevés tárca, hiszen meg kell fogni a pénzt mindenhol.



- Túlcentralizáltnak látszik a struktúra, a miniszterelnök-helyettesek posztját bizonyára alkotmánymódosítással vezetik be - jelezte Baracskai József, az MSZP megyei elnöke, szintén parlamenti képviselő. - A Réthelyi-féle tárca feladata túl szerteágazó, nem biztos, hogy ez megnyugtatóan működik majd. Az oktatás, az egészségügy, a szociális munka, a sport területe együtt!? Furcsa, hogy jogász áll a mezőgazdasági tárca élén; s az is, hogy Fellegi Tamás, egy cégbirodalom feje áll annak a tárcának az élén, amely az oligarcha-rendszert hivatott kiküszöbölni. Hiányzik a környezetvédelem, noha ez a XXI. század kulcskérdése. Mi végezzük az ellenzék ellenőrző munkáját, s várjuk az 1 millió munkahelyet.



Kapcsolódó cikkünk, kattintson az alábbi címre:
Íme Orbán kormánya! (ígéretek, elvárások, életrajzok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!