Szelíd motorosok? Rendőrségi ellenőrzések a hétvégén

Fokozott, országos közúti ellenőrzést tart a rendőrség május 7-9., illetve 28-30. között a motorkerékpárosok, valamint segédmotorosok védelme érdekében.

zaol.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében kifejti: az ellenőrzéseket a hatóság elsősorban rendőrmotorosok koncentrált bevetésével végzi, akik fokozott figyelmet fordítanak egyebek mellett a járművezetői jogosultság, valamint a bukósisak használatának, a megengedett sebesség betartásának ellenőrzésére. 

Magyarországon - akárcsak az Európai Unió többi tagállamában - kedvezőtlen képet mutat a motorkerékpáros közlekedés biztonsága. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 végén összesen mintegy 140 ezer motorkerékpár volt forgalomban, amelyek átlagéletkora 15,4 év volt - mutat rá a rendőrség. Kiemelik: a motorkerékpárok száma az ezredforduló óta 55,6 százalékkal növekedett és ezzel együtt emelkedett a közúti balesetek száma is: míg 2001-ben 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741-re ugrott ez a szám.
   
A motorkerékpárosok által okozott balesetek, illetve halálos áldozatok száma egyaránt megközelítőleg másfélszeresére nőtt az említett időszakban. Tavaly 69 motoros vesztette életét a közutakon, az idén április 26-ig pedig már nyolc motorkerékpáros és három segédmotoros halt meg vezetés közben.
   
A motorkerékpáros balesetek és halálos áldozatok száma riasztó méreteket öltött az Európai Unióban, évente mintegy 6.200 tragikus kimenetelű baleset történik, amiért Brüsszel 2010-2020. között kiemelt figyelmet szentel a motorkerékpáros közlekedésnek.


A tavalyi esztendőben Zala megyében 22 motoros és 34 segédmotor-kerékpáros, idén összesen 3 motorkerékpáros és 5 segédmotor-kerékpáros okozott balesetet, amelyek során az okozók közül tavaly 4, idén egy személy hunyt el. Az elhunyt személyek közül négy esetben a sebesség nem megfelelő alkalmazása, egy esetben vaddal történő ütközés, illetve a bukósisak szabálytalan viselése vezetett a halálos eredményhez. A kétkerekű motoros járművekkel történt balesetek negyede történt lakott területen kívül, azonban ezek a balesetek jellegükből adódóan súlyosabb kimenetelűek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!