Látványos Pünkösdi regatta vitorlásversenyt tartottak a Balatonon (frissítve képgalériával)

A keszthelyi vízisport hagyományai jegyében tradicionális Pünkösdi Regatta zajlott az ünnepkörben a Balaton nyugati medencéjében. A rendezvény immár közel 30 esztendős múlttal, a Yacht Club szervezésébe vált a magyar tenger egyik legnagyobb eseményévé. A verseny lebonyolításában idén is részt vett a budapesti Túravitorlás Sport Klub.

Horányi Árpád

Szombaton már a koradélutáni óráktól érkeztek a Balatonföldvárról rajtolt hajók, majd a verseny vasárnap és hétfőn is folytatódott.

-  A Kékszalag verseny után ez a legnagyobb vitorlás sportrendezvény a Balatonon - mondta a házigazdák képviseletében Tompos Kálmán, a  Yacht Club elnöke.
- Ritkán látni ennyi hajót rajtvonal előtt, a látvány a sporttársaknak köszönhető, akiket évről évre vonz ez a program. Most közel 280 versenyzőt köszönthettünk.

A regatta 3 futamot foglalt magába, a keszthelyi kikötőbe vezető vízi út már versenytávként szerepelt Balatonföldvártól, vasárnap a korábban Öböl kupa néven ismertté vált, idén Keszthely Város Nagydíja címért folyó mintegy 30 kilométeres futamot tartották, s a hétfői búcsúzáskor is indították az időmérőt, a balatonföldvári kikötőt célba vevő startoláskor.

Az időjárás is kedvezett a verseny lebonyolításához. - A szélerősség most 3-as, 4-es fokozatú - kommentálta a vasárnapi öbölfutam körülményeit a nézőhajón Tompos Kálmán. A vitorlás sportban nem jártasak is megtudhatták, hogy a hajósok 12-es skálán mérik a szelet, az említett értékek óránkénti 30-40  kilométeres erősséget jelentenek.

Az öbölbeli versenyben többször változott a természet hajtóereje: Szigligethez közeledve rövid ideig szinte szélcsend lett úrrá a tavon, majd megmutatta magát a 6-os erősség is, ami már a viharosnak mondható sebességet is eléri. A hajók egy darabon a déli part felé vették az irányt, majd onnan a keszthelyi kikötőbe való visszaérkezéssel zárult a pályaverseny.

A közönséget lenyűgözte a látvány, a versenyzők gyors alkalmazkodó képessége a hirtelen változó magasságú hullámokhoz. Megjegyezték a nézők: szép, ám nem egy kényelmes sport a vitorlázás.

- Nagyszerű rendezvény ez a balatoni turizmus korábbi indításához, s hogy ez jobban érvényesüljön, abban még jelentős tartalékok vannak - fogalmazott a turisztika szemszögéből Fekete György, a Danubius Hotels területi igazgatója. - Érkeztek hozzánk vendégek erre az alkalomra, tehát számon tartott eseményről van szó, de egyelőre csak kisebb létszámban.

Tompos Kálmán elmondta, hogy idén először utószezoni verseny rendezését is tervezik, erre Nemzeti Vitorlás Nagydíj elnevezéssel kerül sor szeptember közepén.

- Négy napos programot szeretnénk adni majd az ősszel, ugyancsak túra- és pályaversenyekkel  - mondta a klubelnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!