Ítéletidő: a vihar után áradás lesz? (folyamatosan frissítve)

Ítéletidő tombolt vasárnap: a Balatonon egy vitorlásról kellett embereket menteni, leállt a kompközlekedés, több utat elöntött a víz, volt ahol sárlavinával kellett megküzdeni, máshol kidőlt fák nehezítették a közlekedést. Zalában a Balaton-parton okozott jelentős károkat a vihar, mely miatt hétfőn több vonat nem jár a Dunántúlon.

MTI



Vasárnap reggel és délelőtt - Jelentős károkat okozott a viharos szél


Az OMSZ honlapja szerint a Dunántúlon narancssárga, a Balaton-parton piros riasztás lépett életbe: viharos szél, 110 km/órás széllökések, eső és hideg jellemzi a Magyar Tengert. Megyei szinten vasárnap éjféltől reggelig 40 helyről érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, s jelenleg is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

Szombaton este hattól vasárnap reggelig 60 alkalommal vonultak a tűzoltók Zalában. A legtöbb riasztás Keszthely környékéről ékezett, de Lenti és Zalaegerszeg térségében is több eset történt.

Több fakidőléshez is riasztották a zalai tűzoltókat a Balatonról: a legnagyobb vihar Balatongyörökön tombolt, ott parti büfére, kerítésre, lakóházra, vezetékr - , járművekre, illetve útra is dőlt fa. Leszakadt egy vasúti felső vezeték is, s kárt tett az ítéletidő a helyi kempingben is- tudtuk meg a katasztrófavédelem ügyeletesétől. Keszthelyen a parkoló autóra dőlt egy fa.

Mint Libor Gyula, a Balaton-parti tűzoltóság ügyeletese vasárnap tegnap délelőtt Sámel József kollegánk kérdésére elmondta, szombaton 35, vasárnap fél 11-ig 15 helyre vonultak. A vihar kisebb és nagyobb fákban egyaránt kárt tett, volt ahol épületek is rongálódtak.

- További címeink is vannak, a munka folyamatos - tette hozzá a főtörzsőrmester. - Négy gépkocsival összesen huszonkét kolléga dolgozik, egyik helyről vonulnak a másikra. S így lesz ez még jó ideig, hiszen a meteorológia a szél erősödését jelzi.
        

Az erős szél több fát kidöntött közöttük akadt, mely épületre dőlt, s volt, mely autóra szakadt. A letörő ágak szintén károkat okoztak, a parti településeken villanyvezetékeket is elszakítottak. Megtudtuk, a védett keszthelyi gesztenyesoron is sok ágat leszaggatott a vihar.



 A Kastély utcában egy ház tetejét bontotta meg a szél, cserepek szóródtak a járdára. Egy nagy gesztenyefa a Helikon Kastélymúzeum kerítésére dőlt rá, a Csapás úton hatalmas fenyőfát borult az útra.

A város belterületén keletkezett forgalmi akadályok elhárításában közreműködött a Városüzemeltető Kft. is.



- Jelentős kárt okozott az erős szél a Balaton-parti strandokon is, fák és ágak ott is dőltek, szakadtak.

Gyenesdiáson, Balatongyörökön a strandon dőlt ki több fa. Utóbbi községben egy ház tetőszerkezete is megrongálódott: a kidőlt fa a villanyvezetéket is leszakította, s az a tetőből cserepekkel együtt kiszakította vezetéket tartó konzolt. A kárelhárításban segédkeztek a helyi önkéntes tűzoltók.

Lenti és Zalaegerszeg térségében is több fakidőléshez kellett vonulni.


nagykanizsai tűzoltók szinte állandóan dolgoznak, besegítettek Keszthely környékén is, de egyre több munkájuk akad a dél-zalai városhoz közeli településeken is.

A  vasárnap reggeli műszakváltást követően is bőven akadt dolga a lánglovagoknak. Az egyik csapat már reggel 6 órakor útra kelt, hogy kisegítse a somogyi tűzoltókat, miután Balatonfenyves és Balatonboglár között több kidőlt fa akadályozta a 7-es út forgalmát. A kanizsai tűzoltók egészen Balatonöszödik takarították a főutat, nem sokkal 12 óra után érkeztek vissza a kanizsai laktanyába.

Eközben a másik két rajt is riadóztatták, reggel 9 óra körül Balatonmagyaródra vonultak, ahol egy lakóházra dőlt fát kellett eltávolítani. A ház teteje meg is rongálódott. Délelőtt 10 órakor Felsőrajkról kértek segítséget, ott is egy kidőlt fa okozott károkat egy lakóépületben.

A délelőtt folyamán Kanizsán a Zárda utcában is kidőlt egy fa. A somogyi határszélen is komoly közlekedési problémát okozott a vihar, délelőtt Iharosberény és Inke közt állt le a forgalom. Az úton lévő fáktól a csurgói tűzoltók tisztították meg a 61-es utat.



14.00 - Letört ágak, kifordult fák

Keszthelyen a Szendrey-telepen leszakadt egy villanyvezeték, s több hatalmas fa is kidőlt a viharban – írja olvasónk, Schmall Rafael Keszthelyről, ahol a parkok tel vannak kisebb-nagyobb letört ágakkal, de szinte mindenhol látni hasonlót. A keszthelyi kikötőnél pedig belefújt a szél egy fabódét a vízbe.

Délutánra a Közép-Dunántúlon narancs riasztásra csökkentették a korábbi pirosat, ezzel  az ország teljes nyugati részén narancs riasztás van érvényben. Ez 80-100 km/órás széllökéseket jelent, főként a Balaton térségében és a magasabban fekvő részeken ezt meghaladó lökések is valószínűek.


14.43 - Miháldon szivattyúzni kellett

Folyamatosan dolgoznak a kollegák - mondta érdeklődésünkre a katasztrófavédelem ügyeletese vasárnap 14 óra után. Továbbra is Keszthely környékén van a legtöbb munka, nemrég a Helikon közben borult fa egy melléképületre, de a kár nem jelentős. Vonyarcvashegyen a Petőfi utcában is történt hasonló, míg Nagykanizsán az útra borult fákkal kellett megküzdeni.

Kora délután Miháldon a víz okozott gondot: egy pincéből kellett szivattyúzni.


18.53: Belvízvédelmi készültség a Kis-Balatonnál

A koponyeg.hu adatai szerint vasárnap 38 mm eső esett Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen pedig
40. Ezzel, s az előző napok nagymennyiségű csapadékával megduzzadtak a folyók, így a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint első fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Kis-Balaton térségében.

A Kis-Balaton Üzemmérnökség területén nyolc szakaszon kellett elrendelni a készültséget. A védekezés érinti a Zala folyó bal és jobb partját, a Kis-Balaton déli részét, valamint a keszthelyi-hévízi öböl területét.


19:36 - Több vonat nem közlekedik hétfőn a Dunántúlon

Módosította több hétfői dél-balatoni járatának menetrendjét a rendkívüli időjárás miatt a MÁV-START Zrt. - közölte

Nem közlekedik a Nagykanizsáról 10:49-kor Budapest Déli pályaudvarra induló, a Fonyódról 6:35-kor Siófokra induló vonat.
   
Nem indul el hétfőn a Déli pályaudvarról 09:06-os, 11:06-os és 15:06-os Nagykanizsára induló vonat, illetve a Déliből 07:11-kor Siófokra induló vonat.
   
A Mávinform közleménye szerint kerülővel, Dombóváron át közlekedik több nemzetközi vonat: a Budapest Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Kvarner InterCity, 13:05-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat és a 17:00-kor induló Venezia EuroNight vonat. Ugyancsak kerülővel jár a Somogy megyei Gyékényesről 6:45-kor induló Venezia EuroNight vonat, a 12:10-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat és a 17:56-kor induló Kvarner InterCity.
   
Tapolcai kerülővel jár a Déli pályaudvarról 07:06-kor, illetve 19:06-kor induló Nagykanizsáig közlekedő gyorsvonat, valamint Nagykanizsáról a Déli pályaudvarra tartó, 4:49-kor és 16:49-kor induló gyorsvonat.
   
A Mávinform tájékoztatása szerint Székesfehérvár és Siófok között mindkét irányba megközelítőleg 2 óránként közlekednek személyvonatok, Siófok és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

OLDALTÖRÉS: Kiöntött a Cuhai-Bakony-ér - lezárták a 81-es főutat

 

 

 

Kiöntött a Cuhai-Bakony-ér - lezárták a 81-es főutat

Lezárták a 81-es főutat vasárnap este, mert kiöntött medréből a Cuhai-Bakony-ér - közölte a rendőrség az MTI-vel.
   
Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Mezőőrs és Pér közötti (nyolc kilométeres) szakaszon zárták le az utat; a forgalmat a 82-es főútra terelik.
   
R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy az útlezárás miatt aki Kisbér irányából Fejér megyébe szeretne eljutni, fel kell mennie az M1-es autópályára, s onnan Tatabánya, Pusztavám, Mór irányába juthat el úticéljához.
   
Bogárdi Zoltán, Mezőőrs polgármestere - mentés közben, derékig állva a vízben - az MTI-vel azt közölte telefonon kevéssel korábban: eltereléssel igyekeznek csökkenteni az egyébként roppant sekély, de az utóbbi napok esői miatt megáradt vízfolyás szintjét.
   
Fél hét körül még arról tájékoztatta az MTI-t a megyei katasztrófavédelem ügyeletese, hogy tíz centire van a part tetejétől Mezőőrsnél a Cuhai-Bakony-ér, és emelkedik a vízszint, ezért munkatársaik irányítása alatt harminc helyi erősíti ötszáz homokzsákkal a partot, hogy szintemelkedés esetén se öntsön ki az ezerlelkes falu szélén folyó víz.

 

OLDALTÖRÉS: Már mintegy 200 embert telepítettek ki Borsodban


Már mintegy 200 embert telepítettek ki Borsodban


Már mintegy 200 embert telepítettek ki Borsodban


Már mintegy 200 embert telepítettek ki Borsodban

Már mintegy 200 embert telepítettek ki eddig az áradások és a rendkívüli belvíz, illetve leömlő csapadék miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben - tudta meg az MTI.

Boldván 150 embernek kellett elhagynia otthonát, emellett Alsóvadász, Bökkszentlászló, Izsófalva, Kondó és Sajólászlófalva településeken is költöztettek ki embereket.
   
A miskolci rendkívüli helyzet miatt legalább harminc embert menekítettek ki a tűzoltók, de ez nem végleges szám - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

 

OLDALTÖRÉS: Megszűnt Kazincbarcika belvárosban az árvízveszély

 

 

 

Megszűnt Kazincbarcika belvárosban az árvízveszély

Kazincbarcika, 2010. május 16., vasárnap (MTI) - Vasárnap délutánra megszűnt a belvárosban az árvízveszély az észak-borsodi Kazincbarcikán, ugyanis a Mátyás Király úton homokzsákokkal sikeresen elterelték a Tardona-patakot.   

Épületek ezáltal már nincsenek veszélyben, néhány garázst nem tudtak csupán megmenekíteni a víztől. Felső-Barcikán azonban továbbra is a víz az úr - mondta Szitka Péter kazincbarcikai szocialista polgármester, aki a helyi védelmi bizottság elnöke.
   
Hozzátette: az önkormányzat felhívására emberek százai érkeztek önkéntes munkára az Arborétum Kft telephelyére. A város intézmény vezetői, dolgozói, cégek vezetői, dolgozói, nyugdíjasok, fiatalok álltak "csatasorba" a víz ellen.
   
Kazincbarcika úgynevezett falusi részében, Felső-Barcikán sajnos továbbra is tart az áradás. A területre egyébként is jellemző a belvizesedés, a hihetetlen mennyiségű csapadék miatt azonban méteres vízben állnak a családi házak. Jelenleg a célravezető megoldáson és az értékek mentésén dolgoznak - jegyezte meg.

OLDALTÖRÉS: Egyre több gondot okoz az eső Baranyában

 

 

 

Egyre több gondot okoz az eső Baranyában


Komló és Pécs körzetében okozta eddig a legtöbb gondot a folyamatos esőzés - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelmi ügyelet vasárnap délután az MTI-t.

Közlésük szerint Magyaregregy, Kárász, Bükkösd és Szászvár után már Magyarszék, Hetvehely, Szigetvár, Nagyváty, Sumony, Kispeterd, Görösgal, Orfű, valamint Pécs körzetében okozott eddig kisebb-nagyobb problémát Baranyában a folyamatosan szakadó eső. Egyes településeken a helyi patak árasztotta el az utcákat és az alagsorokat, másutt egyszerűen megteltek a csatornák. A szakemberek homokzsákokkal próbálnak védekezni, több helyen szivattyúznak a lakóházakból.   Az ügyelet szerint a szokásosnál jóval több a riasztás, csak vasárnap mintegy 40 milliméternyi csapadék hullott a megyében.   Az áradások mellett a fölázott talaj is gondot okoz, több helyen fák dőltek az útra. Hetvehelyen pedig az átázott löszfal csúszott meg; a közeli épületet életveszélyessé nyilvánítottak, két embert kiköltöztettek.

OLDALTÖRÉS: Újabb utak váltak járhatatlanná Észak-Magyarországon

 

 

 

Újabb utak váltak járhatatlanná Észak-Magyarországon

A folyamatos esőzés és a folyók áradása miatt újabb utak egy-egy szakasza vált járhatatlanná Észak-Magyarországon vasárnap késő délután - tájékoztatta a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete az MTI-t.
Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Heves megyei Adás és Vámosgyörk között. Ugyancsak járhatatlan személyautóval a sajógalgóci bekötő út, miként a Vadna és a hosszúrévi Sajó-híd közötti útszakasz, illetve Detk belterületén egy út.
   
Szintén vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni Sajószentpéter belterületén a 26-os út egy szakaszán, az autósokat Múcsony felé terelik. Rézsűcsúszás miatt Felsőgagy és Krasznokvajda között is lezárták az utat.

OLDALTÖRÉS: Hatalmas a Bódva, árad a Sajó is

 

 

 

Hatalmas a Bódva, árad a Sajó is

Hatalmas vízmennyiség érkezik a Bódván, ahol vasárnap a folyó teljes völgyét beborította már az ár.
A Borsod megyei Szendrőládnál, Szendrőben és Szalonnán is felkészültek a védekezésre, épp azokon a helyszíneken, ahol április közepén is óriási áradással kellett megvívniuk a települések lakóinak.
   
Szalonnánál - bár még a Bódva messze van a tetőzéstől - vízben állnak a településről kivezető út mentén lévő házak, épp azok, amelyekből áprilisban is ki kellett költözni.
   
Hankó Gyula, a falu független polgármestere az MTI-nek vasárnap azt mondta: felrakták a homokzsákokat a házak védelmében, de azt nem tudni, mire lesz ez elég. Egyelőre a lakók nem költöztek ki - fűzte hozzá.   

Tornaszentandrást és a vele szomszédos zsákfalut, Tornabarakonyt a Bódva árvize ismét elzárta. Krajnyák Dénes független polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt hónap alatt ez a negyedik árvíz a Bódván. Először karácsonykor öntötte el az utat a folyó, akkor tanítási szünet volt, így a diákok szállításáról nem kellett külön gondoskodni. Januárban és április közepén szintén árhullám érkezett a folyón, így a víz levonultáig nem mentek iskolába a gyerekek, és jelenleg is hasonló a helyzet.    

Vélhetően hétfőn - a bejáró dolgozókat, diákokat - a falugondnoki autóval szállítják majd, ugyanis a magasabb járművek át tudnak hajtani óvatosan a vizen. Cölöpökkel jelölték ki az út vonalát - fűzte hozzá. A kenyeret és az alapvető élelmiszereket traktorral vitték a községbe, vélhetően hétfőn is erre számíthatnak az itt élők.
   
Mint mondta, a Bódva árhulláma mellett vasárnap a helyi patak áradása is gondot okozott, homokzsákokkal védték meg a mélyebb területen fekvő ingatlanokat, mert kiöntött a vízfolyás, s Tornabarakony felé víz áll az úton - közölte.
   
Molnár Attila, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek arról számolt be, hogy azokon a területeken, ahol a karsztvizeket elérte a csapadék, "ott már zacskós vizet osztanak, mert nem ivóvíz minőségű a csapból folyó víz".
   
Perkupán, Szögligeten és Imolán osztanak zacskós vizet, s folyamatban van a tartálykocsik kihelyezése is - tette hozzá.
   
Edelénynél szintén nagyon magas a Bódva. Az áprilisi áradáskor elérte a folyón átívelő csövet a víz szintje, jelenleg szintén eddig ér a folyó, és még nem tetőzött ezen a részen.
   
A borsodi kisvárosban a belvízzel és a kisebb patakokkal küzdenek jelenleg, emellett megkezdték a homokzsákolást is, hogy a Bódva mentén egy esetleges töltésmagasításnál készenlétben legyenek.

OLDALTÖRÉS: Viharos szél a Balatonon

 
Nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján

 A viharos időjárás miatt várhatóan délig nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon a vasúti pályára kidőlt fák folyamatosan rongálják a felsővezetéket.


 
Nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján

 A viharos időjárás miatt várhatóan délig nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon a vasúti pályára kidőlt fák folyamatosan rongálják a felsővezetéket.


 
Nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján

 A viharos időjárás miatt várhatóan délig nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon a vasúti pályára kidőlt fák folyamatosan rongálják a felsővezetéket.



A vonatok helyett Balatonaliga és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat - közölték, hozzátéve: az átszállások és a hosszabb menetidő miatt az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. 
   
A Balaton déli partján előreláthatóan a hétfő éjfélig ez a rendkívüli állapot.

Leállt a balatoni komp, szünetel a személyhajózás Siófoknál

A viharos szél  miatt vasárnap nem közlekednek a balatoni személyhajók, és átmenetileg a komp sem üzemel - tájékoztatta Széles János, a Balatoni Hajózási Zrt. ügyeletese az MTI-t vasárnap.

A személyhajó-forgalom egész nap szünetelni fog, a kompjáratot azonban beindítják, ha a szélerősség csökkenése azt lehetővé teszi - tette hozzá.


Menteni kellett a vitorlás utasait

Egy gyerek és két felnőtt volt azon a vitorláson, melyet este tíz óra után sikerült a partra vontatni Tihanyban. A bajba került hajó utasai annyira kimerültek, hogy Rupert sürgősségi mentőhajó vízimentői mentőautót hívtak a kikötőbe. A Balatonon jelenleg is 100-120 km/órás széllökésekkel tombol a vihar - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.



Menteni indult hajót is menteni kellett a Balatonon

A viharos erejű szél miatt szombat este és éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonról, ahol az egyik, öt órán át tartó mentésben egy vízirendőrhajó is bajba került.

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy szombaton éjszaka 23 óra körül sikerült a vízimentőknek partra húzniuk azt a kisvitorlást, amelynek sodródásáról 18 óra után nem sokkal érkezett bejelentés. A hajón lévő három felnőttnek és egy gyereknek - akiket Tihanynál mentők vártak - az ijedtségen kívül nem esett bajuk.


OLDALTÖRÉS: Vas megyében is viharos szél tombol


 Vas megyében is viharos szél tombol


 Vas megyében is viharos szél tombol


 Vas megyében is viharos szél tombol

Vas megyében is tombolt a vihar. Zalához hasonlóan itt is fák dőltek az útra, épületekre, a tűzoltók folyamatosan dolgoztak. A vasi katasztrófavédelem délelőtt 10 órás tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában közel 30 vonulásuk volt, ebből reggel 7:30-tól 14 alkalommal indultak útnak a tűzoltók, s folyamatosan érkeznek riasztások. Volt, hogy autókat veszélyeztetett egy feltört ág, a vasvári tűzoltók Gersekaráton egy útra, Csehimindszenten pedig egy családi házra dőlt fa eltávolítását végezték. Sében pedig vasárnap reggel egy fa dőlt egy melléképületre és a kerítésre.

Folyamatosan frissülő hírek Vas megyéből itt. 


OLDALTÖRÉS: 120 kilométeres szél Veszprém megyében



Elárasztotta Bakonybél alsó részét a Gerence-patak



Elárasztotta Bakonybél alsó részét a Gerence-patak



Elárasztotta Bakonybél alsó részét a Gerence-patak

A rendkívüli esőzés következtében kilépett medréből a Gerence-patak, és elárasztotta Bakonybél alsó részét - tájékoztatta Baky György, a Veszprém megyei község polgármestere vasárnap az MTI-t.

A település vezetője szerint mintegy 30 ház és kert áll víz alatt, eddig egy családot kellett kiköltöztetni. A katasztrófavédelmisek és a lakosok - több százan dolgoznak a patak gátján - eddig  mintegy ezer homokzsákot raktak le, s újabb szállítmányt várnak. Baky György szerint szinte az egész falu talpon van hajnal óta, és az áradó víz elrekesztésén dolgoznak.
   


Veszprém megyében 120 kilométeres sebességű szelet is mértek, amely sok helyütt fákat döntött az utakra, vasúti sínekre; a tűzoltók legalább 70-80 helyen takarítják el az akadályokat, főleg a Balaton-felvidék települései és útjain - tájékoztatta Bakos György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-t.
   
Ismertetése szerint a vonatok az áramkimaradások és a sínekre dőlt fák miatt a Balaton  északi oldalán is nagy késésekkel, kimaradásokkal járnak csak.

További hírek Veszprém megyéből itt!

 

OLDALTÖRÉS: Átszakadt gát és sártenger Fejér megyében


Átszakadt egy halastó gátja Móron


Átszakadt egy halastó gátja Móron


Átszakadt egy halastó gátja Móron

 Átszakadt a Fejér megyei Mór határában a halastórendszer egyik tavának a gátja, az úton hömpölygő víz miatt le kellett zárni Mórnál a Zirc felé vezető utat vasárnap.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy az úton valóságos zuhatagként ömlik át a víz az út fölött Bodajk felé.
   
A helyszínt biztosító polgárőrök szerint Bodajkon felkészültek az áradat fogadására, homokzsákokkal próbálják meggátolni, hogy a Galya-patak kilépjen a medréből.
   
Az MTI információja szerint Bakonycsernyén összeült a megyei védelmi bizottság. A községet a kiöntött Galya veszélyezteti.
   
A környéken nagy területek kerültek víz alá, több helyen valóságos tó borítja a földeket.


 Víz és sárlavina zúdult egy gyúrói utcára

Elöntött egy utcát, s betört két alacsonyabban fekvő lakóház kertjébe, illetve az egyiknek a garázsába a falut körülvevő magaslatokról és szántóföldekről lezúduló víz szombat este a Fejér megyei Gyúrón.

 

A patakként hömpölygő víztömeg elárasztotta és iszapos sárral borította el a Sport utca egy részét, a két szélső ház kertjében pedig lábszárközépig ért a víz.

 További hírek Fejér megyéből itt!


OLDALTÖRÉS: Árhullám indult el a Felső-Tiszán és mellékfolyóin is







Árhullám indult el a Felső-Tiszán és mellékfolyóin is


A sok eső miatt árhullám indult el a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, a Túron, a Szamoson és a Krasznán is - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-vel.
   
Az árhullám szerencsére szinte üres mederteltségre érkezik, így a számítások szerint a vízmagasság csak a Tiszán és a Túron közelítheti meg az elsőfokú készültségi szintet - mondta az igazgató.
   
Hozzátette: az elmúlt 48 órában jelentős csapadéktevékenység volt a Felső-Tisza vízgyűjtő területén, az ukrajnai Kárpátalján átlagosan 33, a romániai észak-nyugat-erdélyi részen 27, míg hazai területen 25 milliméter eső hullott, s a következő három napon további 20-26 milliméter eshet.
   
Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tisza tiszabecsi vízmércéjének nulla állása alatt mínusz 113 centiméteren volt vasárnap délben a folyó vízszintje, ami azt jelenti, hogy az I. fokú, 300 centiméteres magasságig még több mint négy métert emelkedhet az árhullám. Tivadarnál is mínusz 60 centiméteres a vízszint, Vásárosnaménynál viszont már plusz 48 centiméter, de ott az I. fokú árvízvédelmi készültség mértékadó szintje jóval nagyobb, 600 centi.
   
A Túr árhulláma a romániai szakaszán várhatóan hétfőn éri el az I. fokú vízmagasságot. Vasárnap délben a garbolci határszelvényi vízmérce 76 centiméteres szintet mutatott, 224 centivel kevesebbet az I. fokú  készenlét elrendelésének magasságától.
   
A Szamoson és a Krasznán csak kisebb mértékű az áradás, ott a számítások szerint az árhullám nem közelíti meg a legkisebb készenlét elrendelésének vízmagasságát.
   
Bodnár Gáspár beszámolt még arról, hogy az igazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi osztagának 72 tagját vasárnap átvezényelték Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, ahol a megáradt patakok és folyók gátjainál kapcsolódnak be a védekezési feladatok ellátásába. A Miskolcon és környékén dolgozó nyírségi osztagot estig ellátják az éjszakai munkához szükséges világítóberendezésekkel, valamint speciális eszközökkel is.

 

OLDALTÖRÉS: Tövestől dőltek ki a fák a viharban Észak-Somogyban

 

 

 

Tövestől dőltek ki a fák a viharban Észak-Somogyban


Folyamatosan mentenek a tűzoltók a Balaton déli részén, ahol a nagy viharban tövestől dőltek ki a fák. Egy teherautó felborult az M7-es autópályán, és a vasúti közlekedés is elakadt.   

Horváth Iván balatonboglári tűzoltóparancsnok vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a Balaton déli partján szombaton este fél héttől támadt fel az orkán erejű szél, azóta tart az ítéletidő, és folyamatos a riasztás. Az összes egységük bevetésen van. Komoly károk keletkeztek már a kidőlt fák miatt, de súlyosabb személyi sérülés egyelőre nem történt.
   
Hajnalban Balatonboglárnál egy kidőlő fa leszakította a vasúti vezetéket, ezért ott a közlekedés most is szünetel.
Szintén hajnalban az M7-es autópálya balatonfenyvesi szakaszán egy rakomány nélküli teherautót borított fel a szél. A sofőrt nagyobb sérülések nélkül tudták kimenteni a tűzoltók. "Akkora ereje volt a szélnek, hogy azt hittük a mentésnél, minket is levisz az autópályáról"- mondta a tűzoltóparancsnok.
   
Beszámolója szerint vasárnap délelőtt tíz óra körül valamennyire lecsendesedett a szél, de jelenleg is 70 kilométer/órás sebességgel fúj a térségben. A boglári tűzoltók segítéségre sietett már a környék több tűzoltóegysége.
   
Folyamatos a mentés a házakra, utakra, vezetékekre dőlt óriási fák miatt. A mentési munkákat nehezíti az eső miatt felázott talaj. A tűzoltóparancsnok arra számít, hogy ismét erősödni fog a szél, és az ítéletidőnek még nincs vége.


Somogyi hírekért klikk ide!

OLDALTÖRÉS: Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon


Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon


Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon


Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon

 Egy férfi meghalt Miskolcon a Pacsirta utcai házánál az esőzés miatt vasárnap késő délelőtt.
   
Az elsődleges információk szerint löszfal omlott egy családi házra, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe - tájékoztatta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.
   

Vészhelyzetet rendelt el vasárnap délelőtt Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas.
   
Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus korábban az MTI-nek.

 

OLDALTÖRÉS: Víz és sár az utakon

Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt

Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt

Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt

A kazincbarcikai városvezetés vasárnap összehívta a katasztrófavédelmi válságstábot, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket, mert házakat, pincéket öntött el az ár, sőt még a csónakázótavat is.
  
Az önkormányzat vasárnap déltől várja a lakosságot megfelelő öltözetben, hogy homokzsákokkal és egyéb eszközökkel megfékezzék a Tardona-patak áradását. A városvezetés ezúton is kéri, hogy aki teheti, vegyen részt a védekezésben.
   
"Ilyen helyzet még soha nem alakult ki Kazincbarcikán, hiszen a Tardona-patak ilyen drasztikus formában még soha nem veszélyeztette a városlakókat. A segíteni akarókat az Arborétum Kft. telephelyére várják a Mátyás Király utcába" - közölte Szitka Péter, az észak-borsodi település szocialista polgármestere.
Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon

Vészhelyzetet rendelt el Miskolc polgármestere

Vészhelyzetet rendelt el Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas.

Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus vasárnap délelőtt az MTI-nek.
   
Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője azt mondta: a Szinván kívül számos más patak is megáradt a térségben. Különösen a Ronyva-patak vízszintje is igen magas, ezen a részen szintén homokzsákokkal védekeznek.
   
Edelényben több helyen, illetve Parasznyán is homokzsákos védekezés zajlik, hasonlóképp Kondó településhez, ahol öt embert kellett kimenekíteni, mert már a lakóépületet veszélyeztet a víz. 
   

 

Csaknem kétszáz katasztrófavédelmi szakember és tűzoltó dolgozik a megye veszélyeztetett helyszínein, működik az operatív törzs is. Szabolcs megyéből kértek segítséget a helyi vízkárok védekezéséhez, emellett a fővárosból útnak indítottak százezer homokzsákot, fáklyákat és fóliát - ismertette.
   
A megyei katasztrófavédelem eddigi készleteiből mintegy hatvanezer homokzsákot adtak ki, és folyamatosan jelzik az érintett önkormányzatok az igényeket. Eddig tizenkét szivattyút igényeltek, de ebből is többre lesz szükség - tette hozzá.
  
Mint mondta, legutóbb a tolcsvai önkormányzat jelezte szivattyúigényét, mert a településen és környékén gondot okoz a nagy eső.
   
Az igazgató hangsúlyozta: a megyében, az érintett településeknél felállították a polgárvédelmi parancsnokságot, folyamatos ügyeleti szolgálat működik - fűzte hozzá.


11-es út Dunabogdány és Tahi között víz alá került

Mintegy két kilométer hosszan víz alá került szombat éjszaka a 11-es út Dunabogdány és Tahi között szakasza, és több autó a víz fogságába került - tájékoztatta az MTI-t Benke Donát, a szentendrei tűzoltók szóvivője.

Mint elmondta: az áradást a heves esőzés és az okozta, hogy az út menti halastó védőgátja átszakadt. A bajba került kocsikat a tűzoltók csörlők segítségével mentették ki.
   
Áradások vannak Szentendrén és Visegrádon is. A két város közötti térségben lakosok kitelepítésére is kényszerültek, de részletekről a szóvivő még nem tudott beszámolni


Balesetveszélyes két bükki út kidőlt fák és törmelék miatt

Balesetveszélyessé vált a lillafüredi és a bükkszentlászlói út az éjszakai, kora reggeli esőzés miatt, fák dőltek ki, a hegyoldalról pedig törmeléket mosott a víz az útra; a rendőrség kéri, aki teheti másfelé kerüljön - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t vasárnap.

Igen sok fa dőlt ki a felázott talajból Lillafüred és Bükkszentlászló térségében, és bár a Miskolcról vezető utat nem zárták le a forgalom előtt, de az út rendkívül a balesetveszélyessé vált a sáros-törmelékes vízátfolyások, valamint a kidőlt fák miatt - közölte Dobi Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
A tűzoltók dolgoznak az útra dőlt fák eltakarításában, de a felázott talaj miatt újabbak és újabbak dőlnek ki.

OLDALTÖRÉS: Országos helyzetkép vasárnap reggel

 

 

 

Országos helyzetkép vasárnap reggel


Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnali 5 óráig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.
   
A tűzoltóságok a viharkárokkal kapcsolatban összesen 337 esetben avatkoztak be. A legtöbb vonulás Budapesten (73), Somogy megyében (54), Veszprém megyében (51) és Komárom-Esztergom megyében (46) történt. A tűzoltóknak legtöbb esetben a csapadék okozta károk felszámolására kellett beavatkozniuk.
  
 A Baranya megyei Máza község alsó részét elöntötte a víz, s a terület tele van uszadékfával. Az esőzések következtében Miskolcon megáradt a Szinva-patak, s ezért homokzsákos védekezést kellett végezni.
   
Vasárnap reggel 6 órától a tűzoltóságok 24 órás váltási rendszert vezettek be, s két váltásban 80-80 fős létszámot árvízvédelmi munkálatokra biztosítottak. A Borsod-Abaúj-Zempléni Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesen 540 főt mozgósított a mentési munkákhoz.
   
A viharos időjárás miatt a fővárosban elmarad a 17. K and H olimpiai maratonváltó - tájékoztatta a szervező sportiroda az MTI-t.
   
Szentes György közleménye szerint Fonyód és Siófok közötti nemzetközi vasútvonalra szombat este fa dőlt, leszakítva a villamos felsővezetéket; a helyreállítás ideje alatt - több mint három óráig - a vasúti forgalom állt az érintett szakaszon.
   
Budapesten, a Stadion Hotel mélyebben fekvő pincéibe betört a víz. A fővárosi tűzoltók a vizet kiszivattyúzták, illetve az érintett rész védelmére homokzsákokat helyeztek el.
   
Miskolcon a Szinva-patak áradása ellen homokzsákokkal védekeznek. A Fejér megyei Gyúró településen ugyancsak a medréből kilépett patak okozott gondokat, két lakóházat veszélyeztetett, de a lakók kitelepítésére nem volt szükség. A vértesacsai Patóhegy utcában három lakóházat öntött el a víz. Az érintett házakból egy négytagú családot kellett kitelepíteni, elhelyezésüket a polgármester megoldotta.
   
Szintén gondot okozott a Heves megyei Gyöngyösön a kiöntött Gyöngyös-patak, Parádon a Tarna-patak vízszintjének megemelkedése. Pest megyében Pilisszentkereszt, Csobánka, Pomáz településeknél a Dera-patak áradása veszélyeztetett házakat. A nógrádi Bátonyterenyén a Kecskés- és Medve-patakok vízszintje emelkedett meg jelentősen;  Sámsonházán a Szálaskai-patak kilépett medréből. Veszprém megyében, Bakonybélen a Gerence-patak öntött ki.
   
A Komárom-Esztergom megyei Pilicscséven egy vályogházat mosott alá a víz, ezért négy főt kellett kitelepíteni. Az érintettek ideiglenes elhelyezésről a polgármester gondoskodott. Tardoson egy családi házba betört a víz, a négyfős családot ki kellett telepíteni, ideiglenes elhelyezésükről ugyancsak a polgármester gondoskodott.
   
A Pest megyei Kemencén az úttörőtábor területéről az ott táborozó 34 gyereket, illetve öt felnőttet a helyi panzióban helyezték el.
   
Szentendrén négy ház közelében mintegy 1500 köbméter föld csúszott meg, a polgármester, illetve rendőrség a házakat életveszélyesnek nyilvánította, a négy családot rokonoknál helyezték el.
   
Nógrád megyében az Ipoly kiöntésére számítanak a szakemberek, ezért Hugyag település két alacsonyabban fekvő lakóépületét homokzsákokkal kerítették körbe. Szirákon a vízgyűjtő területről lezúduló víz nyolc lakóingatlant veszélyeztetett, egy vályog építésű ház megrepedt, ezért két embert ki kellett telepíteni, átmeneti elhelyezésükről a polgármester gondoskodott.
   
Somogyszentpálon a polgármester hat felnőtt és négy gyermek ideiglenesen elhelyezéséről gondoskodott, mert a házukra fa dőlt, az épület megrongálódott.
   
Szentes György közölte azt is, az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban fél ötkor adott ki piros riasztást a nyugati országrész egyes területeiről, erről a jelzőrendszer meghibásodása miatt a katasztrófavédelem telefonon, illetve emailben értesült.

OLDALTÖRÉS: Árhullámok a sok eső miatt az észak-magyarországi folyókon


Árhullámok a sok eső miatt az észak-magyarországi folyókon


Árhullámok a sok eső miatt az észak-magyarországi folyókon


Árhullámok a sok eső miatt az észak-magyarországi folyókon

Jelenleg a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esik az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap azt mondta: elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon és a Tarna mentén, harmadfokú a riasztás a Sajón, ezzel összesen csaknem 350 kilométernyi folyószakaszon van készültség az Ékövizig működési területén.
   
A részletek kapcsán kifejtette: a Sajón vasárnapra virradóra hullott csapadék hatására a folyó szlovákiai szakaszán és a mellékvizeken ismét áradás kezdődött, Sajópüspökinél reggel 6 órakor 304 centiméteres áradó vízállást észleltek.
  
 Hozzátette: a nap folyamán további folyamatos áradás várható, a kialakuló árhullám szintje a jelenleg is hulló csapadék miatt még nehezen becsülhető. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 344 centiméteres áradó vízállást észleltek, itt a vasárnap délutáni órákban 350 centivel átmeneti stagnálás valószínű, majd hétfőn ezen a részen is további áradásra lehet számítani.
   
A Bódva hazai felső szakaszán árad - Hídvégardónál vasárnap reggel 6 órakor 232 centimétert mértek -, ugyanakkor az éjszakai nagyobb csapadék inkább a hazai vízgyűjtőket érintette. Jelenleg is esik a térségben, ezért további jelentős áradás lehetséges. A hazai területen "befolyó vizek" Szendrőnél további emelkedést okoznak, a vízállás itt tartósan a 200 centiméteres szint felett alakul.
  
 A Hernád Hidasnémeti szakaszánál vasárnap reggel 6 órakor 122 centméteres volt a vízszint. A jelenleg is hulló és napközben is jelzett csapadék hatására további áradás várható. A Tarna felső szakaszán a parádi Tarna-ágon jelentős árhullám vonul le, az éjszaka hullott 50-60 milliméternyi csapadék hatására. Vasárnap reggel Verpelétnél 414 centiméteres, áradó vízállást észleltek és további vízszintemelkedésre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!