Szédítő fotókkal! Alpinisták kötélen lógva festik át a templom tornyát

Alpinista technikával újítják meg a nagykanizsai Jézus Szíve Plébániatemplom (Felsőtemplom) tornyát. A munkálatokkal várhatóan jövő hét közepére végez a Lovkó Ipari Alpin csapata.

Szalabán Attila

Néhány hónappal ezelőtt a városi önkormányzat intézkedése nyomán kivágták a Jézus Szíve Plébániatemplom előtt addig álló 4 beteg gesztenyefát. A fák eltávolítását követően azonban egy újabb probléma tűnt fel az illetékeseknek.


- A favágást követően látszott igazán, hogy milyen rossz állapotban van a templomtorony - ecsetelte lapunknak Fliszár Károly főesperes-plébános. - Égetően szükség volt a felújításra, ezért úgy döntöttünk, nem halasztjuk sokáig a munkát. A hívek adománya révén megkezdődhetett a kivitelezés, mely során arra különösen ügyelünk, hogy ugyanolyan színt kapjon a templom, mint amilyen eddig volt.

A munkát Lovkó István egyéni vállalkozó ipari alpinista csapata kezdte meg a közelmúltban. Mint azt a Zalai Hírlap kérdésére a szakember elmondta, felmérték a terepet, s úgy döntöttek: a torony belsejében rögzített kötelek segítségével festik le az épületet.

 
- Általában egyszerre kettő, néha három ember végzi a munkát, többszörösen biztosítva magukat, minden mozdulatra ügyelve  - mutatott rá a feladat nehézségére és veszélyeire Lovkó István. 
Gyakorlott alpinista szakemberek, akik végig gondosan ellenőrzik egymást, és a körülményeket. Még a szél erősségére is ügyelniük kell, hiszen a falon kívül, kötélen lógó ember olyan, mint egy függőón -  a szél belengetheti, és nagy bajt okozhat.

Az alpinista technikát használó festők várhatóan jövő héten végeznek aktuális feladatukkal. Ezen idő alatt megtisztítják és kijavítják a torony külsejét, majd két réteggel is lefestik azt. Mint megtudtuk, a templom közelmúltban zöldre festett sisakjára most nem terjednek ki a munkálatok, hiszen azt aránylag jó állapotúnak ítélték az illetékesek. Ellenben a templomhajót fedő tetőszerkezet felújítására szintén szükség lenne - ám ezen beruházás komoly költségekkel járna. Fliszár Károly főesperes-plébános lapunknak jelezte: terveik szerint hamarosan pályázatot adnak be, így szeretnék előteremteni a szükséges anyagi fedezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!