Herényi: távolabb vagyunk a felzárkózástól, mint húsz éve

A rendszerváltás óta eltelt húsz év, de most távolabb vagyunk a nyugat-európai felzárkózás lehetőségétől, mint akkor voltunk - jelentette ki Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese kedden, Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

 A politikus szerint a távolságnak nem az az oka, hogy "a magyar rest, lusta vagy tehetségtelen, hanem az, hogy a politikai elitje képtelen olyan dolgokat megtenni, amiket egy többpárti parlamenti demokráciában meg kell". A kompromisszumok és a politikai egyeztetések sokaságát, valamint a közös nemzeti érdek szolgálatát, "amely bizonyosfajta összefogást feltételez a politikai szereplők részéről" - fejtette ki.
   
Herényi Károly szerint a mostani választások tétje az, hogy "folytatjuk-e azon az úton, amelyen 1990-ben elindultunk, ami rögös, nehéz, sok baj van vele, de mégiscsak a demokrácia útja". Vagy másik lehetőségként "Weimarhoz hasonlóan egy olyan folyamat részese lesz Magyarország, hogy antidemokratikus erők demokratikus úton bejutva a parlamentbe megkezdik a demokrácia módszeres felszámolását".
   
Sajnálatosnak nevezte, hogy a mostani kampányban elmaradt a választási vita, a programok ütköztetése, megismertetése, helyette "sekélyes, színvonaltalan, alpári, időnként aljas rágalmazások láttak napvilágot", és számosan azzal akarják biztosítani a jövőjüket a politikában, hogy ellenfeleikről azt bizonygatják, hogy "hazaáruló, briganti, és egy se érdemes arra, hogy az ország vezetésében részt vállaljon".
   
Az MDF elnökhelyettese a párt programjából egy elemet emelt ki, a reformok sorozatának szükségét az ország fellendülése érdekében. Hangsúlyozta: nem erős vagy gyenge államra, hanem okos és hatékony államra van szükség.
   
Mindezek kapcsán beszélt egyebek közt az adó- és járulékrendszer, az oktatási rendszer, az egészségügy, a foglalkoztatás átalakításának és a korrupció visszaszorításának szükségességéről is.
   
A sajtótájékoztatón részt vett Baján Antal, az MDF Zala megyei elnöke és egyben zalaegerszegi képviselőjelöltje, valamint Röst János, az SZDSZ Zala megyei elnökhelyettese, az MDF-SZDSZ pártszövetség nagykanizsai jelöltje. Mindketten emlékeztettek rá, hogy Zalában - ahol az öt körzetből háromban tudott közös jelöltet állítani a két párt - mindig kiegyensúlyozott viszony volt a két politikai szervezet között.
   
Röst János azt hangsúlyozta, hogy a a szavazóknak a demokratikus pártokra kell adnia a voksukat, mert ha például a Jobbik "el akarná üldözni a multikat Nagykanizsáról", akkor a rájuk szavazók saját maguk ellen vétenek. Indoklása szerint a város munkavállalóinak mintegy 40 százaléka külföldi tulajdonú termelő vagy kereskedelmi cégnél dolgozik, így ezek az emberek a Jobbik hatalomra jutása esetén elveszíthetnék a munkájukat.
   
Herényi Károly a sajtótájékoztatót követően a nagykanizsai kórházban tett látogatást, ahol az egészségügy aktuális helyzetével, problémáival ismerkedett. Zalai programjának folytatásaként délután Zalalövőn vesz részt választási fórumon.


Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!