Család csődben: van kiút?

Háromgyerekes asszony kért segítséget, hogy ne veszítse el a család a házát s vele mindenét, amiért évekig dolgozott. A megoldás 1,5 millió forint kölcsön lenne, amit 6 év alatt fizetne vissza 25 ezer forintjával, hogy azért némi kamatot is kapjon a hitelező.

MTI

Nagyjából így szólt a hirdetés, amely alapján rátaláltam a középkorú asszonyra, aki addigra már újabb újsághirdetéssel próbált kölcsönhöz jutni. Ekkor már egymillió forinttal is beérte volna, ám most sem akadt segítője.

Hátha pénzügyi szakemberre támaszkodva kilábalhat a bajból, ajánlottam, ezért már együtt kerestük fel Zalaegerszegen Szokoly Edina független hiteltanácsadót.
 
- Három gyereket nevelünk a férjemmel, falun élünk és a családi ház emeletét építettük be hitelből, erre vettünk fel ötmillió forintot  - kezdte az asszony, aki nevét nem vállalta, de története másoknak is tanulságul szolgálhat. - Korábban a központi fűtést csináltuk így meg, akkor 3 milliót vettünk fel. Abból maradt valamennyi, az új kölcsönből azt kifizettük, a többit felhasználtuk. Rendesen törlesztettünk, a bank még hitelkártyát is adott. Csakhogy a törlesztés a válság miatt havi 28 ezer forintról megugrott majdnem 40 ezerre. Emellett még ott volt a lakáskasszának fizetendő törlesztés havi 12 ezer forinttal, egyszer csak nem volt elég a pénzünk, elmaradtunk -idézte a lejtőre kerülésüket.

A kamasz fiúk mellett a két éppen felnőttkorba lépett csemete iskoláztatását is fizetniük kell, ami gyakran váratlan kiadásokkal járt. A család igyekezett fenntartani a korábban megszokott színvonalat, s elkövették azt a hibát, hogy a hitelkártyáról fizettek, ám nem törlesztettek belőle vissza. A most is még közel 4 millió forintos lakáskölcsönük elmaradt  részletei miatt BAR-listára kerültek, és a bank ugyan átütemezte törlesztésüket, de azzal is elmaradtak. A hitelkártya-adósságuk közben már 730 ezer forintra nőtt. Ezt behajtó cég kapta meg, havonta 20 ezer forintos törlesztésben sikerült velük megegyezni. A lavina már elindult, mert közben a közüzemi számlák sem kerültek sorra, amikor a fizetnivalókat számba vették, így a hátralék víz- és csatornadíjból 85 ezer, gázból 164 ezer, áramból közel 60 ezer forint lett. Utóbbit január óta halmozták fel, ugyanis akkor már kikapcsolták az áramot 80 ezer forintos tartozásuk miatt. Több mint 20 ezer forintba és a hátralék rendezésébe került, hogy újra legyen villanyuk.

-  Számoljuk össze, mennyiből gazdálkodnak, hátha ott  - találunk megoldást  ajánlotta Szokoly Edina.

Nos, az asszony 70 ezer forintos fizetése mellé férje 122 ezret tesz le, a három gyerekre 48 ezer forint családi pótlékot kapnak. A közüzemi díjakra havonta 50 ezer forint megy el. Tévé és internet, valamint mobiltelefon 18 ezer forinttal számolható. Az asszony szerint 50 ezer forint elegendő az étkezésre, autójuk nincs, az utazásra 25 ezer forint megy el, mert mindenki a megyeszékhelyre jár iskolába és dolgozni. Ez összesen 143 ezer forint.
 
- Ha az alapvető kiadásokat 150-160 ezer forinttal számoljuk, akkor is találni fedezetet a hitelek törlesztésére  - nézett fel a számokból Szokoly Edina. -  Több ügyfelünk él ennyiből és nagyon szigorú beosztással, a kötelező fizetnivalók előresorolásával, csak a maradékból gazdálkodva, de kijön a pénzéből  - tette hozzá.

-  Sajnos, amíg nem fizetik a banknak a tartozást, és aktív BAR-listások, egyetlen hazai pénzintézet sem áll szóba magukkal  - szögezte le. - Meg lehet próbálni kiváltani a kölcsönt egy osztrák banktól felvett euró-hitellel, de ennek magasabb a kamata. Legalább 5 millió forintra van szükségük, ehhez 10 milliós ingatlanfedezetet kell felmutatni. Ennek törlesztő részlete viszont magasabbra jön ki a mostaninál, amit nem fizetnek, tehát akkor ez nem segítség - foglalta össze Szokoly Edina.  - lyen helyzetben a legnagyobb hibát követném el, ha másik hitel felvételét ajánlanám. Ezért most a legfontosabb, hogy a család, barátok segítségével a legsürgetőbb tartozásokat kifizesse - szólt a tanács.

Először az áram- és gázszámla tartozás átütemezését kell kérniük. Mint az E.ON-nál megtudtuk, a család a felhalmozott gázdíjra részletfizetési kedvezményt kapott 2009 augusztusában. Négyhavi bontásban kellett volna rendezni a hátralékot, de a szerződéskötést követően sem a részleteket, sem az aktuális havi számlákat nem fizették. Az áram idén januári kikapcsolása, majd a tartozás rendezése után azonban megint nem fizették a számlákat. Ezért a napokban újra áram nélkül maradt a család, amíg a 45 ezer forintos hátralékot és a 21 ezer forintos visszakapcsolási díjat ki nem fizették. Mivel részletfizetést teljesítenek a gázdíjra, így kikapcsolása ott is elhárult. Az önkormányzattól kérhető lakásfenntartási támogatással, átmeneti segéllyel pedig a család elindulhat a kilábaláshoz vezető úton, amin saját erőből kell végigmenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!