Belvízvédelmi készültség a Kis-Balatonon! Megrongálták a szivattyútelepet

Belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Kis-Balatonon, Főnyed térségében, mert ismeretlen tettesek működésképtelenné tették a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal védelmét is ellátó szivattyútelepet - tájékoztatott Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője szerdán.

MTI

A főnyedi belvizes szivattyútelepen szerda hajnalra kitépték a transzformátort a helyéről. A transzformátor és az alatta lévő kapcsolószekrény teljesen tönkrement, így nem tudják működtetni azt a szivattyútelepet, amely a vasútvonal környékéről átemeli a belvizet. 
   
Az elkövetők az áram alatt lévő szivattyútelepet rongálták meg; az olajat elvitték, a színesfémeket is megpróbálták ellopni, de a működésbe lépő riasztórendszer valószínűleg megzavarta a tolvajokat.
   
A szivattyútelep riasztórendszere szerdán a hajnali órákban jelzett. A helyszínre érkező szakember azt látta, hogy a szivattyútelep trafórendszerét - valószínűleg kötéllel, egy autó segítségével - az oszlopról eltávolították. A lerántott transzformátor tönkretette az alatta lévő elosztó-, illetve kapcsolószekrényt is.
   
A rongálás miatt a főnyedi szivattyútelep működésképtelenné vált, ezért a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal mellett folyamatosan emelkedik a vízszint, ami egy idő után veszélyeztetheti a vasúti töltést.
   
A helyreállítás idejére dízelüzemű mobil szivattyútelepeket helyeztek üzembe, hogy az elmúlt napi esőzések miatt a védekezési szintet már most is meghaladó vízszint ne emelkedjen tovább. A dízelszivattyúk működtetésekor állandó ügyeletet kell biztosítani, míg erre az automatikus, elektromos szivattyú üzemeltetésekor nem volt szükség - közölte Nádor István igazgató.
   
A vízügyi igazgatóság a rongálás miatt feljelentést tett a marcali rendőrkapitányságon és az E.ON szakembereivel is felvették a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!