Társasházban él? Önnel is megtörténhet!

Társasházban él? Önnel is megtörténhet! E címmel rendeztek konferenciát és fórumot a társasházi közös képviselők számára kedden a zalaegerszegi Kamarák Házában. Az eseményen persze jó néhány olyan információ is elhangzott, amellyel a lakástulajdonosoknak sem árt tisztában lenni...

Varga Lívia

Ilyenek az idén életbe lépett új társasházi törvény rendelkezései. Dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke az egyik legfontosabb változásnak azt tartja, hogy ügyészségi kontrollt kaptak a társasházak. Mostantól tehát, ha a társasház működése nem felel meg a törvényi előírásoknak, a tulajdonosok az ügyészségen tehetnek bejelentést.

- Tavaly szeptember 30-tól minden, évi tízmilliós forgalmat bonyolító és 50 albetét feletti társasháznál kötelező könyvvizsgálót vagy regisztrált mérlegképes könyvelőt alkalmazni, akinek semmilyen kapcsolata nem lehet a tulajdonosokkal és a vezető tisztségviselőkkel. Feladata a számvizsgáló biztottság munkájának segítése - fogalmazott dr. Bék Ágnes, hozzátéve: a tízmilliós forgalomba már a 30 lakásos társasházak is beleesnek, ami ezen kis közösségeknek jelentős többletköltséget jelent. Az egyesület ezért 50 millióra emeltetné az összeghatárt.


A törvény mostantól azt is előírja, tudtuk meg, hogy a közös képviselőknek a közgyűlési meghívóval együtt az írásos előterjesztést is ki kell küldeniük a tulajdonosoknak, hogy azok fel tudjanak készülni a napirendi pontokra.
 
A határozatokat a közgyűlésen kell meghozni, írásba foglalni, felolvasni, s csak eztán megszavaztatni. A helyszínen nem kell szó szerinti jegyzőkönyvet készíteni, ám a napirendi pontokat, a döntéseket és azok okait mindenképpen szükséges rögzíteni  sorolja a változásokat a szakember.  Újdonság, hogy a meghívót és a jegyzőkönyvet is ki kell plakátolni a közösségi helyiségben. Előbbinek 8, utóbbinak 60 napig kell kint maradnia.

Fontos lenne, jegyezte meg dr. Bék Ágnes, hogy a társasházak szervezeti és működési szabályzatukat (szmsz) hozzáigazítsák a megváltozott jogszabályi környezethez. Arra ugyanis minden társasháznak lehetősége van, hogy a saját gyakorlatának megfelelően alakítsa ki működését, ha az elveket rögzítik az szmsz-ben. Fontos pont például a közös költség kérdése, azaz, hogy a szemétdíjat a lakók vagy a lakások száma alapján határozzák-e meg, vagy hogy milyen fizetési kötelezettségek vonatkozzanak az üres lakásokra és a garázsokra, hozott néhány példát a szakember.

- Ezentúl a társasházkezelői feladatokat csak azok láthatják el, akik szakirányú OKJ-s végzettséggel rendelkeznek  tette hozzá dr. Bék Ágnes. - A bizonyítványokat pedig be kell mutatniuk a helyi jegyzőnél, aki nyilvántartásba veszi őket. Kivételt képeznek ez alól azok a közös képviselők, akik saját házuk ügyeiben járnak el.

A zalaegerszegi egyébként a 19. állomása volt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete közös, 24 állomásos rendezvénysorozatának. A konferencián Meichl Mátyás, az idén 10. születésnapját ünneplő szaklap főszerkesztője is köszöntötte a nagy számban megjelent közös képviselőket, akik, mint fogalmazott, a város vagyonának minimum felét tartják kézben. Zalaegerszeg városa nevében Udvar Sándor, a Lész Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, s osztotta meg velük a kft. múltjának, jelenének fontosabb állomásait s jövőbeli terveit. A találkozó résztvevői ezeken túl a hitel-, a pályázati és a biztosítási lehetőségekről, illetőleg a lakásonkénti energiafelhasználás mérésének, elszámolásának módjairól hallhattak előadásokat.



A konferencián bemutatták a Társasházban él? Önnel is megtörténhet! című közel 600 oldalas társasházi kézikönyvet, melyben a szaklap és az egyesület által működtetett ingyenes jogsegélyszolgálathoz az elmúlt években érkezett mintegy 6000 kérdésből, problémából s az azokra adott válaszokból foglaltak össze 300-at. A kiadványban szerepelnek társasházi perekben született bírósági ítéletek, jogi állásfoglalások, szakmai cikkek s a társasházi működés szempontjából fontos törvények, rendeletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!