Tanfolyamon tanulták meg az újraélesztést

Március 20-án, szombaton hét polgárőr és öt tűzoltó vett részt a Balatongyöröki Polgárőr Egyesület által szervezett BLS-AED tanfolyamon, melynek során az eszköz nélküli újraélesztést, valamint a félautomata defibrillátor használatát tanulták meg a civilek, a Magyar Újraélesztési Társaság által képzett oktató irányításával.

Az Olvasó

A módszer elsajátítása szinte divatként hódít mostanában, köszönhetően annak, hogy a nemzetközileg elfogadott és tanított protokollt szükség esetén bárki tudja alkalmazni. Ez azonban mégsem lehet divat. Inkább olyan lehetőség, amelyet meg kell ragadni annak érdekében, hogy egy-egy kritikus, esetleg hirtelen előálló helyzetben a képzett ember tudja mit tehet és mi az, amit meg kell tennie. Hirtelen szívmegállás során a segítségre szoruló élete múlik azon, hogy mennyire képzett az elsőként segítséget nyújtó és mennyi idő alatt érkezik a helyszínre a segítő.


Az oktatás kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet az elméletben megismert módszer gyakorlatára. Az újraélesztés gyakorlását egy nagyon korszerű, elektronikus ambu-babán gyakorolják be a hallgatók. Erre a babára kerül felhelyezésre az oktató-defibrillátor, melynek működése az elektromos sokk leadásának kivételével mindenben megegyezik az éles készülékével. A tökéletes szimuláció során minden lehetséges alaphelyzet begyakorolható.

A balatongyöröki polgárőrök és a Hamutiprók önkéntes tűzoltói elsősorban helyben végzik tevékenységüket. A polgárőrség folyamatos járőrözéssel, prevenciós tevékenységgel vigyáz a településre, a tűzoltók pedig állandó készenlétben vannak és ha baj van, néhány perc alatt vonul a csapat. Mindkét szervezet éjjel-nappal riasztható, így kézenfekvő, hogy vészhelyzet esetén leggyorsabban a település területéről érkezhet segítség. Fontos tehát, hogy ez a segítség hatékony legyen és felkészült segítségnyújtótól érkezzen.

Balatongyörök rendelkezik félautomata újraélesztő készülékkel, amely így valóban életmentő lehet, bármikor legyen rá szükség.


A polgárőrök részéről az elmúlt két évben 28 fő vett részt a polgárőr alapképzésen. A most megrendezett tanfolyam része annak a képzési folyamatnak, amelyet a Balatongyöröki Polgárőr Egyesület az idei évtől indított azzal a céllal, hogy a szervezet tagjai az új Polgárőr törvény szerinti feladatokat felkészülten és mindenre kiterjedő figyelemmel tudják ellátni.



Beküldte: Illés Zoltán, Balatongyörök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!