A sandi íjászok a közösséget is formálják

Ahogy kezd tavaszodni, úgy töltenek egyre több időt a szabadban a sandi íjászok. Noha a falu hagyományőrző egyesülete csak pár éve alakult, máris szerves részét képezi a közösségi életnek.

Sámel József

Ritkán fordul elő manapság, hogy egy alig 450 fős kistelepülésen hagyományőrző  íjász egyesület működik. A helyiek büszkék is a csapatra, melynek tagjai már Nógrád megyébe is elvitték a kis zalai település hírét.

- Hát, azon a versenyen nem alkottunk maradandót, az utazás ugyanis annyira lefárasztotta a csapatot, hogy egyikünk sem nyert semmit - így Móricz István, az egyesület elnöke, aki azt is elmesélte: pár ajándékba kapott  long bow  íj is közrejátszott abban, hogy megalapította az egyesületet. - Az első íjakat egy kanadai ismerősöm hozta, aki azt javasolta:  alakítsunk egyesületet, így rövid szervezés után 2007-ben 12 fővel létrejött a Sandi Íjász Hagyományőrző Sport Egyesület. Azt talán mondanom sem kell, hogy korábban egyikünk sem fogott íjat, tulajdonképpen csak a kíváncsiság hajtott minket. Pár hónappal később aztán felvettük a kapcsolatot több környékbeli  íjász egyesülettel, például  Lisztes Attila zalakomári csapatával is, akiktől rengeteget tanultunk.

Az íjászok amúgy   a természethez hasonlóan   tavasszal éledeznek. Ilyenkor egymást érik a versenyek és bemutatók, szinte nincs is olyan hétvége, hogy ne lenne valamilyen program.


- Az elején magam sem gondoltam, hogy  megszeretem az íjászkodást,  ugyanis csak később éreztem rá az ízére - vallotta be Móricz István felesége, Judit, aki az egyik legjobb célzó a csapatban. - A női mezőnyben már értem el kisebb-nagyobb sikereket, de számomra  nem is az eredményesség a fontos, inkább a természet közelsége, a kikapcsolódás a lényeg.

Az egyesület egyébként a település  közösségi életére is jó hatással van. Amellett, hogy a falunapok rendszeres résztvevői, s helyben is tartanak bemutatókat, egyéb dolgokban is lehet rájuk számítani.

- Tulajdonképpen ez a lényege az egésznek, szeretnénk, ha a mi összetartó kis közösségünk pozitív hatással lenne az egész falura - jegyezte meg Papp Tamás, aki szerint a jelenlegi, 17 fős létszám  hamarosan új tagokkal bővül.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!