Fontosabb változások az illetéktörvényben

Ez év januárjától számos változás történt az illetékek körében. Az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága az illetéktörvény fontosabb változásairól tájékoztatta lapunkat.

Hajdu Péter

Változott többek között az illeték mértéke, s ennek következtében csökkent a visszterhes vagyonátruházási illeték. Január 1-től ennek általános mértéke a korábbi 10 helyett 4 százalék lett. A 4 százalékos kulcsot az év első napját követően illetékkiszabásra bejelentett ügyekben kell alkalmazni.

Mint ismert, az ingatlanszerzést a földhivatalhoz kell bejelenteni, s a földhivatali eljárás egyben az illetékkiszabásra történő bejelentésnek minősül. Ezért a vagyonszerzőnek ilyen ügyben nem kell külön felkeresnie az adóhivatalt.

Mérséklődött a lakásszerzésre vonatkozó illeték mértéke is, de csak 4 millió forint felett. Lakásonként 4 millió forintig megmaradt a 2 százalékos illetékkötelezettség, de 4 millió forint felett a korábbi 6 százalék helyett 4 százalék illetéket kell fizetni. A törvénymódosítás kiterjesztette a mezőgazdasági termelő által a termőföld vásárlása után igénybe vehető vagyonátruházási illetékmentességet a cserével megszerzett termőföldre is.

Változott a kisvállalkozói öröklési és ajándékozási illetékkedvezménye. A korábbi kedvezményt kiterjesztették arra az esetre is, ha az egyéni vállalkozói vagyon örököse a vagyont nem egyéni vállalkozóként, hanem egyéni cégbe vagy a töübbségi tulajdonában álló gazdasági társaságba apportálja. De illetéke kell fizetni ez évtől a bt., kkt., kft. vagyoni betétje, a szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy öröklése után. Az ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének megszerzése is illetékköteles, ha a vagyonszerző eléri az összes vagyoni betét 75 százalákát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!