Munkában mínuszokban is - védőruhával és védőitallal

Bár az évszázados hidegrekordok még nem dőltek meg, a huzamos ideje tartó fagyoktól egyre többen szenvedünk. Kutya hideg van! - dünnyögjük otthonról kilépve, nem is gondolva azokra, akik télvíz idején is kinn dolgoznak. S milyen érdekes: a zsörtölődők véletlenül sem a szabad ég alatt dolgozókból kerülnek ki!

Kelemen Valéria



Szmodics Szilárd 2002-től postás, s szerencsésnek tartja magát, hiszen lépcsőházas körzetben kézbesít. Nem úgy, mint Kuzma László, aki télvíz idején is kerékpárral nyomja a kiskanizsai családi házas részen.

- Tizenegy éve vagyok postás, s nagyon jó helyem van - mosolygott a Nyulas becenevű fiatalember, akit a hideg nem, csak a kutyák zavarnak. - Annyira tekerek, hogy nincs időm fázni, s mostanában különben sincsenek olyan erős fagyok, mint például karácsony előtt, amikor -20 fokot mértek mifelénk. Szerencsére edzett vagyok, egy napot sem töltöttem még táppénzen.   

Horváth György hajnalban otthon reggelizik, s mivel csak 17 órakor ér haza, a következő étkezése ebéd és vacsora is egyben. Akárcsak Hartai Lászlónak, aki öt éve a palini részen kézbesít. 

- Napi húsz kilométert biciklizek, s főleg az autópálya alatti részen tekerve fázom, ahol a nagy huzat miatt szerintem 5-6 fokkal hidegebb van - mondta a termetes férfi, aki esténként kosárlabda edzéseket tart. - A reggeli szortírozás után itt teázunk, s termoszban is szoktam magammal vinni, hogy kibírjam Palinig. Ott aztán megkínálnak forró teával, kávéval, süteménnyel, mert négy éve vagyok ebben a járásban, s szerencsére megszerettek.    

Laci mostanában a kabát alatt egy trikót, két pólót és egy pulóvert visel, s a neje által varrt hosszú mellényt, ami a derekát védi. Ahogy melegszik az idő, egy-egy réteget levesz, s betesz a bicikli csomagtartójába, de ez mostani fagyokban nem aktuális. A postától most kapott új kabátot, mert a korábbi patentjai nem zártak rendesen, így abszolút jól érzi magát. 

 



Akárcsak a piros védőöltözetéről messziről látható Orsós Imre, aki két és fél éve úttisztító segédmunkás a Saubermacher-Pannonia Kft. kötelékében.  
- A cégtől a bakancstól a kantáros nadrágig, a pulóvertől a pufajkáig, a kesztyűtől a sapkáig, mindent megkapunk, s forró teával is ellátnak minket - fogalmazott a négy gyermekes családfő, hozzátéve: cseppet sem fázik, s mivel állandó mozgásban van, kimelegszik. - Reggel héttől háromnegyed négyig az utcán dolgozom, óránként negyed órát meleg helyen pihenve, s a tea is utánuk jön.  


- A hideg mindenkire, így ránk is kihat, de nem panaszkodom, mert a téli egyenruhám megvéd a mínuszoktól, s egyébként sem vagyok fázós - mondta a belvárosban parkoló járművek ellenőrzése közben Csik Tamás, aki öt éve dolgozik közterület-felügyelőként Nagykanizsán. - A  védőruhán kívül meleg teát is kapunk, s óránként tíz percre bemehetünk melegedni a belvárosi közintézényekbe. Ha gépjárművel megyünk külterületre, például hulladéklerakást ellenőrizni, termoszban  visszük magunkkal a teát. S mivel az átlagnál többet vagyunk a szabad ég alatt, edzettek vagyunk, s a fagypont alatt nincs is akkora esélyünk elkapni a bacilusokat, mint akik zsúfolt meleg helyiségben dolgoznak!

- Mínusz 5-6 fokig jó vagyok, de ez a huzamosabb ideje tartó mínusz 10 körüli hőmérséklet nekem már egy kicsit erős - vette át a szót kollégája, Rigó Tamás, hozzátéve: nagyon várja már a jobb időt. - Hála az égnek, idén kaptunk szép új kabátokat, jó meleg béléssel, nem fúj át rajt a szél. Egy póló és egy pulóver is van rajtam, s ha nagyon hideg van, két nadrágot húzok egymásra. Téli és nyári egyenruhánk is van, bakanccsal és félcipővel is fel vagyunk szerelve, tehát a munkáltató oldaláról minden oké. Akkor meg miért panaszkodjunk?  


Horváth Balázs, a Saubermacher-Pannonia Kft. ügyvezetője elmondta: külön munka- és védőruha szabályzatuk van, s a szabadban dolgozó kollégáik az előírtnál hosszabb pihenőidőt kapnak. Tudják, hogy a munkaügyi ellenőrzések folyamatosak, s a szabályok figyelmen kívül hagyása drága mulatság. Mulasztás esetén első alkalommal szóbeli figyelmeztetés jár a munkáltatónak, ám ha a hatóság folyamatosan találkozik szabálytalanságokkal, a bírság összege ötvenezer forinttól tízmillióig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!