Íme, a világ legmagasabb épülete Dubajban! (fotókkal)

Helyi lakosok és turisták ezrei előtt Dubajban hétfő este átadták a világ legmagasabb épületét, amelyben luxuslakások és irodák mellett egy Giorgio Armani tervezte hotel is helyett kapott.

zaol.hu

A korábban Burdzs Dubajként, azaz Dubaji Toronyként emlegetett, a megnyitón azonban Kalifa ben Szaid al-Nahajan sejk uralkodóról új nevet kapó Burdzs Kalifa végső magasságát 828 méterben jelölték meg. Ezzel a felhőkarcoló messze túlszárnyalja az eddigi rekorder tajvani Tajpej 101-torony 509 méteres magasságát. A "függőleges városnak" is nevezett épület több tíz kilométer távolságból is látható, s a levegőből magányos, égbe meredő tűre emlékeztet.
   
A felhőkarcoló lábánál Mohammed bin Rasíd al-Maktúm sejk leplezte le az épület nagyságáról megemlékező táblát. Az átadást hatalmas ünnepség övezte, arab férfitáncosok léptek fel, és a az emirátus zászlajának színeit viselő ejtőernyősök landoltak a torony lábánál. A látványos megnyitóról színpompás tűzijáték is gondoskodott.
Sajtóértesülések szerint több mint ezerfős biztonsági erő védte a rendet, köztük civil ruhás rendőrök és mesterlövészek is. "Válságok jönnek és mennek, és a városok tovább fejlődnek" - mondta Dubaj súlyos eladósodására utalva Mohamed Alabbar, a hatalmas költségvetésű projekt fejlesztője a máris jelképpé vált épület átadásakor.


A torony pontos magasságát nem határozták meg előre. "Nem láttuk előre, milyen magasra jutunk el" - mondta az épületszerkezettel foglalkozó egyik mérnök, Bill Baker. A kivitelező cég, a chicagói székhelyű Skidmore, Owings & Merill szakembere úgy fogalmazott: egyfajta "felfedezőút, tanulási folyamat" volt az építkezés. A kezdeti tervek szerint az épület csak tíz méterrel szárnyalta volna túl a Tajpej 101-et, de a fejlesztő Emaar Properties az építkezés megkezdése után is folyamatosan arra sarkallta az építészcéget, hogy egyre magasabbra jussanak - magyarázta Baker.
   
A Burdzs nemcsak a legmagasabb épület a világon, de egyúttal a legtöbb emelettel, a legmagasabb látogatható szinttel és a legmagasabb kilátószinttel rendelkező is. A világ legmagasabb építménye is, megelőzve a 628 méteres észak-dakotai TV-tornyot. A torony végső állapotában több mint 160 emeletből áll, ezzel mintegy 50 szinttel előzi meg a chicagói  Willis - korábbi nevén Sears - tornyot.
   
A Burdzs Dubaj építési munkálatai 2004-ben kezdődtek, és gyorsan haladtak. 2007 januárjára a több ezer munkás, köztük sok Indiából érkezett alkalmi munkavállaló, már száz emeletet felhúzott. Emberi jogi szervezetek tiltakoztak a munkásokkal való bánásmód miatt, környezetvédő szervezetek pedig azt nehezményezték, hogy a torony hatalmas energiaszükséglete tovább növeli az emírség egyébként is kimagasló karbonlábnyomát.

A megaberuházás a felhőkarcoló mellett magában foglalja az azt övező 500 hektáros terület fejlesztését is, ami a tervezők reményei szerint új üzleti és lakóközpontot alkothat a meglehetősen szétszabdalt városban. A Burdzs Dubajt kisebb, ám vadonatúj felhőkarcolók tucatjai veszik körül, és a közelben van a Közel-Kelet legnagyobb bevásárlóközpontja is. A teljes beruházás a most átadott toronnyal együtt a fejlesztő Emaar Properties szerint 20 milliárd dollárba (közel 3800 milliárd forintba) kerül. A torony építésének költsége önmagában 1,5 milliárd dollárra (283 milliárd forintra) rúg. 
   


 Elemzők szerint a torony önmagában ráfizetéses lenne, marketingértéke azonban jelentős, hiszen ráirányítja a világ figyelmét Dubajra. Erre szüksége is van a 100 milliárd dolláros adósságállomány alatt nyögő emirátusnak, mely a gazdasági válság hatására 2009-ben kénytelen volt a szomszédos miniállamhoz, Abu-Dzabihoz fordulni egy 25 milliárd dolláros pénzügyi mentőövért. Dubaj tőzsdéje is a válság egyik fő vesztese volt. Sokak szerint a torony átadása után az ország néhány évig szünetelteti a presztízsberuházásokat, és inkább gazdasága rendbeszedésére koncentrál.

Dubai
Dubai az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa. A Perzsa-öböl partján fekszik.

Éghajlat
Leginkább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban éri meg ellátogatni Dubajba, ugyanis akkor még elviselhetőnek mondható az időjárás, átlagosan 28-35 °C körüli.

Turizmus
Hajdan a kereskedőket és a tengerészeket vonzotta, manapság leginkább kíváncsi turistákat. Dubai jelmondata: „Mindent egy helyen!”
Az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók akár egy nap alatt is ízelítőt kaphatnak az országból, mivel a változatos vidékek, látnivalók kis területen találhatók. Dubai néhány évtized alatt hatalmas változásokon ment keresztül, a kőolajnak köszönhetően. Hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel alig pár hónap alatt, ultramodern várossá formálták. Arról híres, hogy ha valamit elterveznek, azt meg is valósítják, mégpedig rövid időn belül.

Forrás: MTI, wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!