Dubai: a luxusvilág zalai szemmel (képgalériával)

Egekbe nyúló felhőkarcolók, pálmafák és tengerpart, s minden szinten óriási luxus - az átlagembernek általában ezek a kifejezések jutnak eszébe a közel két és félmillió lakosával az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városának számító, a Perzsa-öböl partján fekvő Dubai neve hallatán.

Gyuricza Ferenc

Honfitársaink többsége száma a város ugyanakkor egyet jelent az elérhetetlen vágyálommal is. A Lentiben élő Hermán Annának megadatott a lehetőség, hogy több hetet töltsön ebben a varázslatos városban.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központjában tanuló fiatal lány a napokban tért haza a Közel-Keletről. Az élményekben gazdag utazás minden pillanatát szinte lehetetlen felidézni, ám kérésünkre fényképek százainak segítségével igyekszik mindazt megtenni. Mint mondja, aki csodát akar látni, annak életében egyszer el kell jutnia Dubai-ba.


- Magyar szemmel nézve elképzelhetetlen az a gazdagság, ami a várost jellemzi - mondja. - Kínosan ügyelnek arra, hogy az épületeik valóban szépek legyenek, a boltokban és üzletekben messzemenőkig kiszolgálják az embert, s rengeteg olyan attrakció van, ami arra utal, hogy paradicsom-közeli állapotban élnek. Nagyon nagy a tisztaság mindenhol, nyomorgókat, hajléktalanokat sehol sem látni.

Anna hozzátette, a közel két és félmilliós Dubai egy soknemzetiségű város. Legnagyobb számban természetesen arabok lakják, de rengeteg a filippínó és a palesztin is. Az arabok jó része nem dolgozik, vagy igen, akkor hivatalokban, postán, bankban. A bevásárlóközpontok személyzete többnyire a Fülöp-szigetekiekből áll, a palesztinok pedig az építőmunkások. Anna néhány magyarral is találkozott, de honfitársainkból viszonylag kevesen élnek a városban és annak környékén. 

A lenti lány szerint magyarként eleinte nagyon nehéz volt megszokni az ottani életvitelt. Már a repülés is kifárasztotta, hiszen Isztambulig két és fél óráig tartott az út, majd az átszállást követően még öt óra várt rá Dubai-ig. Az igazi meglepetések azonban a közel-keleti városban vártak rá.


- Az ottani klíma eleinte elviselhetetlennek tűnt - folytatta. - Én nem a legnagyobb forróságban érkeztem, de így is 35-38 fok volt, a levegő pedig rendkívül párás. Ezért a repülőtéren, de számos más helyen is vízpermettel igyekeztek elkerülni, hogy az emberek a hőségtől elájuljanak. Nyáron még ennél is nagyobb a forróság, akár ötven fokig is felmelegszik a levegő. November-decemberben amúgy 25-30 fok a jellemző, a telet pedig a két hétig tartó esőzés jelzi. Mivel a vízelvezetés az egyetlen, amiről nem gondoskodnak, ilyenkor az is előfordul, hogy az úton térdig érő vízben kellett gázolni. Amit még nagyon nehéz volt megszokni, az arab étel. Nekem nem is sikerült vele megbarátkoznom, eleinte a gyorséttermekben étkeztem, később aztán rákaptam az indiai konyhára. Azt is nehéz volt megszokni, hogy az arabok naponta ötször imádkoznak, s ilyenkor mindenki otthagyja a munkahelyét, megy a mecsetekbe. Aki nem jut el odáig, az akár az utcán is teríti a kis szőnyegét, hogy elvégezze a kötelező imádságot. Furcsának találtam továbbá, hogy a nőket és a férfiak sok helyen elkülönítik. Nemcsak külön női és férfi szalonok vannak Dubai-ban, hanem kizárólag nők számára fenntartott bankok is.

Anna nem Dubai-ban, hanem annak közvetlen szomszédságában, a 15 percnyi távolságra lévő Sharjah-ban lakott egy kilenc emeletes szállodában. Az épület ottani szemmel nézve alacsonynak tűnt, hiszen mindkét várost óriási felhőkarcolók alkotják. Dubai-ban az idegenforgalom és az építőipar a két meghatározó üzletág, szinte mindenki ezekből él. Az ottani luxuskörülmények miatt rengeteg a turista, s közben egyre-másra nőnek ki a földből az újabb épületek. Amint felszabadul egy terület, azonnal kezdik a beépítését. Egy 29 emeletes felhőkarcoló néhány hét alatt szinte a szeme láttára készült el.

- A szállodák környékén rengeteg szolgáltatás található - sorolta tovább. - Hatalmas bevásárlóközpontok, némelyik közülük akkora, mint egy fél Lenti. Emellett vannak kisebb üzletek is, ahol nagyon kedvesek az eladók. Szinte rád kínálják a portékájukat. Nagyon olcsó a benzin, ezért az emberek többsége saját autóval vagy taxival közlekedik. A boltok előtt ki sem szállnak, az eladó megy oda hozzájuk, megmondják neki, hogy mit szeretnének, s már viszik is ki nekik az üzletből. Bár vannak kifejezetten drága üzletek, de a többségük olcsónak mondható, egy jégkrém például 50 forintnak megfelelő összegért vásárolható. Ugyanakkor az is tény, hogy kötelező alkudni az árakból.

A fiatal egyetemista természetesen felkereste a Dubai jelképeinek számító létesítményeket is. Járt a pálmafát ábrázoló mesterséges szigeten, a Palm Jumeirah-n, amely telis-tele hatalmas villákkal. Az igazi luxus itt mutatkozik meg, hiszen bár az épületek közvetlenül a tengerparton találhatóak, mégis mindegyik mellett óriási medencék találhatóak. A villák udvarán a legdrágább autók, Porschék, Mercedes-ek, Hummerek és BMW-k sorakoztak. Kettő minimum, de gyakran több is. Ugyancsak megnézte a vitorlás hajót formázó Burdzs al-Arab hotelt, amely a város leghíresebb, s egyben legdrágább hotelje, a világ első hétcsillagos szállodája. Járt a 828 méter magas Burdzs Kalifa környékén is, amelyet éppen hazautazása napján adtak át. Ellátogatott a sivatagba is, amely ugyancsak nagy élményt jelentett számára, látta a híres Forma 1-es pályát, s többször is fürdött a Perzsa-öböl vízében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!