Vigyázat! Veszélyes játékok és karácsonyi fényfüzérek, hamis áruk a piacon

A Csillagszóró III. fogyasztóvédelmi akció tapasztalatai alapján Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója kiemelte: a "célzottan" bevizsgált tíz játékból még mindig nyolc volt veszélyes, a karácsonyi fényfüzérek esetében pedig a tavalyi 80 százalékos veszélyes termék arány 25 százalékra csökkent.

MTI/AP

Nyolc hatóság fogyasztóvédelmi akciójában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt tapasztalta, hogy az elmúlt két hét adatai alapján 45 százalékra csökkent a jogsértések aránya - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón, kedden.

A textiltermékek összetételének ellenőrzésekor kiderült, hogy a 100 százalék pamutnak hirdetett áruk egy részében más anyagot is találtak.
A főigazgató hangsúlyozta: a vásárlás során figyelni kell arra, hogy a karácsonyi akciós termékeket valóban akciós áron adják-e a kereskedők.

A szezonális termékek (például a szaloncukor, a Mikulás-csoki, vagy a csoki gömbök) ellenőrzésével kapcsolatban Wittich Tamás megemlítette: a figurális áruk rendben voltak, viszont a kakaóporok esetében előfordult, hogy más volt az áru összetétele, mint amit a csomagolásokon feltüntettek.
   
Kedvező tapasztalatként említette Wittich Tamás, hogy a kitelepült karácsonyi vásárokon a kereskedők többsége betartja a szabályokat, viszont egy-két helyen még ügyeskednek, így például a tálcával együtt mérik meg a sültkolbászt.
   
Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője elmondta, hogy a józsefvárosi és más ismert piacokon még mindig jelentős számban vannak hamis áruk. Tapasztalták azt is, hogy ezek a piacok áruelosztóként is működnek, ezért előfordulhat, hogy a "normálisnak" tűnő boltokba is hamisítvány kerül.

A VPOP szóvivője kitért arra, hogy az évvége felé közeledve egyre inkább a petárdák és tűzijátékok ellenőrzésére koncentrálnak. Fontosnak nevezte a depók, útvonalak feltérképezését, és azt tanácsolta, hogy lehetőleg megbízható helyen vásároljanak majd ilyen termékeket a vásárlók.
   
A parfümök, kozmetikumok ellenőrzésére vonatkozó kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fogyasztóvédelmi laboratóriumban rendszeresen vizsgálják a kozmetikumokat. A termékek egy részénél az összetevőkkel gond van, a vámosok pedig gyakran foglalnak le piacok környékén hamisított parfümöket.

Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt egy évben több intézkedést is hozott a fogyasztóvédelem növelésére. Ezek között említette, hogy a kabinet egységesítette a korábbi évek szabályozását, köztük a fogyasztóvédelmi törvényt. A kormányszóvivő kiemelte: a kormány átültette a tisztességtelen kereskedelemre vonatkozó európai uniós irányelvet a hazai szabályozásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!