Rekord: háromszáz kilónyi termett a különleges gyümölcsből

Húsz éve nem csak dísze egy keszthelyi családi ház kertjének az egzotikus datolyaszilvafa, a nagy paradicsom formájú, sárgabarack ízű, zamatos gyümölcsei jóllakathatnák az egész utcát.

zaol.hu

Porkoláb Géza több, mint két évtizede igazi különleges oltványt kapott, mely mára egy bőven termő, öt-hat méteres ékessége az udvarának. Kína, Japán, és Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb gyümölcsfájának termései csak nemrég jelentek meg a hazai áruházláncok kínálatában, de ismertségük még mindig elenyésző.

A gazda elárulta, idén rekord mennyiségű, mintegy háromszáz kiló pirosas színű, érett datolyaszilvát fognak metszőollóval leszedni. A májusban virágzó gyümölcsöt, miután megcsípi a dér, legkorábban októberben szokták szüretelni, ám úgy tűnik, idén ez november második felében lesz aktuális.


– Lekvárt vagy kompótot is lehet belőle készíteni, de kiválóan alkalmas pálinkafőzésre is. Nálunk a gyerekek és unokák nagyon szeretik, de a szomszédok is megkedvelték. Sokszor az utcában járók is megállnak és rácsodálkoznak a fára, mert ők ilyet még nem láttak.

Nem egy igényes növény, míg az első öt évben gondosan takargattam a téli fagyok elől, azóta se permetezni, se metszeni nem kell, csak úgy roskadozik így is a gyümölcsöktől – mondta Porkoláb Géza. Próbálkozott a család a bőséges termést kisboltokba is eladni, de ismeretlen még az emberek számára, így idegenkednek tőle. A hypermarketekben hatvan-nyolcvan forintért kapható vitamindús, másik ismert nevén kákiszilva azonban előbb-utóbb biztosan a vásárlók egyik kedvence lesz, mert csak egyszer kell megkóstolni, és akár függővé is válhatunk tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!