Netes naplók, lakat nélkül - kitörési lehetőség a bloggereknek

A 21. század lakat nélküli naplói, melyek akár kitörési lehetőséget is nyújthatnak a fiatalok számára - vélik a zalai bloggerek az egyre terjedő webnaplókról.

MTI

Két zalai fiatal, Korcsmár Flóra és Bagdi Gábor két teljesen más típusú blogot vezetnek. Flóra két éve jegyzi személyes élményeit, gondolatait webnaplójában, Gábor pedig úgy másfél éve vezeti komplex blogjában hobbijaihoz köthető aktuális kritikáit, teszteredményeit.

- Régebben is hallottam már a blogokról, de nem igazán keltette fel az érdeklődésemet - mesélte az ifjú, iskolás bloggerlány, Flóra. - Egy fiú blogját olvasva aztán mégis magával ragadott a blogolás. Tetszett, ahogy leírta az élményeit, gondolatait.

Gábor a fórumozás után tért át a blogra.

- Egy online játékmagazin portálján regisztráltam, ahol 2 és fél éve megjelnet a blogolási lehetőség is. Egyre többen vágtak bele saját blog írásába, így kedvet kaptam én is - mondta Gábor. - S kitörési lehetőséget is láttam benne. Mivel ahhoz, hogy rendszeresen tudjak valahol publikálni kapcsolatok kellenek, jó eszköznek véltem a kapcsolatépítésre. Az egyik Sterbinszky mixről írt kritikámat például iwiwen átlinkeltem a DJ-nek. Meglepetésemre még aznap jött is a válasz, hogy nagyon tetszett neki az írás, s szeretne velem együtt dolgozni. Azóta rendszeresen publikálok neki különféle cikkeket, s a hírlevelek szerkesztésében is besegítek

A keresőkön is megtaláljuk ezeket a bejegyzéseket. Gábor Deadmau5 nevű DJ új albumáról írt kritikáját például a google az elsők közt dobja ki. De más témában is befutott már Gábor blogja.

- Energiaital gyűjtőként teszteltem a Magyarországon forgalomban lévő italokat - magyarázta.- Eddig két körön jutottam túl, az elsőben 67, a másodikban 43 doboz italt vizsgáltam. Többen visszajeleztek, hogy ilyen részletes elemzéseket nem láttak még a témában, sőt ezek után még PR munkára is kaptam felkéréseket.

Flóra egyelőre csak szűkebb körben osztja meg gondolatait.

- A barátaimtól, osztálytársaimtól nagyon jó visszajelzéseket kapok, sokan már előre várják az új bejegyzéseket. Nagyon jó érzés megosztani a történeteimet másokkal, de van amit tuti nem írnék le. Például, hogy kibe vagyok szerelmes az osztályból? vagy kit utálok a legjobban? - jegyezte meg Flóra. - Nem szeretnék a heti szaftos pletyka tárgya lenni, vagy az illetőt kellemetlen helyzetbe hozni. Olvasni sem szeretem azokat a blogokat, amikben embereket becsmérelnek.

Gábor a lapozgatásnál inkább saját blogtársai bejegyzéseit részesíti előnyben.

- A közös oldalon regisztrált társaimmal már személyesen is volt alkalmunk találkozni - mesélte a blogger. - Ezért is örülök, hogy tematizált oldalon blogolok, ahol számon tartják egymást az emberek, s a kezdőlapon megjelenített cikkeket is tudjuk kihez kötni.


A bloggerekről

A statisztikai adatok szert a bloggerek többsége egyedül élő független huszonéves, kétharmaduk (64) a fővárosban, 14-a megyeszékhelyen, 11-a egyéb városban, 6,5-a községben lakik, és további 3 jelenleg nem Magyarországon él. A blogolás legújabb változata az úgynevezett vlog, melyeknél videók feltöltésére van lehetősége a bloggereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!