Kisböjt előtt, utoljára: András-napi mulatság

Az éves munka zárásaként és a helyi, illetve környékbeli népművészeti csoportok közötti kapcsolatok elmélyítésére szervezett szombat estére András-napi mulatságot az Iklódbördőce Fejlődéséért és Kultúrájáért Egyesület.

zaol.hu

A program két részből állt, a vacsora előtt a jelenlévő csoportok adtak egy rövid bemutatkozó műsort, majd az éjfélig tartó táncházzal egybekötött mulatság biztosított lehetőség arra, hogy a többnyire csak munkakapcsolatot ápoló együttesek tagjai jobban megismerkedjenek egymással. 


- Az ötlet egy népi hagyományból ered, András napján ugyanis az volt a szokás, hogy a zenészek a karácsonyi kisböjt időszaka előtt még egyet utoljára játszottak, aztán letették a hangszereiket - magyarázta a program ötletgazdája, Horváth András. - A rendezvénynek azért választottuk az Eltörött a hegedű címet, hogy erre utaljunk. A hagyományápolásnak volt egy másik fontos szempontja is, ezen a napon ölték le a karácsonyi időszakra szánt disznót, ezért a résztvevőket mi is disztótoros vacsorával vendégeltük meg.

Az iklóbdördőcei rendezvényre azok a csoportok kaptak meghívást, amelyek már felléptek a településen, illetve akikkel a helyi csoportok - a szombati programban a házigazda szerepét ellátó Gyanta Banda népzenei együttes és a Véka néptánccsoport - szerepeltek már együtt. Az estnek volt egy távolabbról érkezett vendége, a tatai Rigó Márton, aki a tavaly Vácott megrendezett országos  népzenei versenyen első helyezést ért el hegedűn. A rendezvényen rajta kívül fellépett még a csatári citerazenekar és napdalkör, a zalatárnoki Kéknefelejcs népdalkör, a Kerka táncegyüttes, a Félkótás Banda citerazenekar, valamint az Öreg-Kerka néptáncegyüttes. A szervezők rajtuk kívül a támogatóikat is meghívták, de a falu lakossát is vendégül látták. Így mintegy 120 fő búcsúztatta együtt az eltörött hegedűt.

- A célunk az, hogy mindinkább tágítsuk a határokat - folytatta a Gyanta Banda prímása, Horváth Brigitta. - Az első alkalmakkor csak a falubeli együttesek szerepeltek, a későbbiekben már a környékbeli csoportokat hívtuk, s lassan országossá bővül a kapcsolatrendszerünk. Ez új lehetőségeket biztosít számunkra is, amit a jövőben az eddiginél is jobban szeretnénk majd kihasználni. Egyrészt a szereplések során, de azt is nagyon fontosdnak tartjuk, hogy a távolabbról érkezett csoportoktól új ötleteket, új praktikákat lessünk el.  

- A tánc még benne van a lábunkban, hiszen éppen csak megérkeztünk egy Ljubljanában megrendezett nagyszabású jótékonysági gáláról, amelyen az ottani magyar nagykövetség felkérésére vehettünk részt - sorolta az Iklódbördőcen vastapssal fogadott Öreg Kerka néptáncegyüttes tagja, Károly Róbertné. - Siettünk haza, mert mindenképpen fel akartunk lépni ezen a rendezvényen is, hiszen egy nagyon jó ötletnek tartottuk. 

- Irigylésre méltó mindaz, amit Iklódbördőcen sikerült a civil szervezeteknek elérniük - folytatta Tímár Lászlóné, az Öreg Kerka egy másik táncosa. - Kevés olyan kistelepülés van, ahol a népművészeti tevékenység hasonlóan gazdag, bár az is igaz, hogy egy kisebb közösség jobban összetart. Az külön öröm számunkra, hogy rendszeresen hívnak bennünke, így itt lehettünk a szintén sikeres Folkfarsangon is, hiszen ez valahol a mi tevékenységünk elismerését is jelenti.


András napja, november 30-a a néphagyományban a karácsonyvárás közeledtét jelzi, mivel a hozzá legközelebb eső vasárnapot tekintjünk advent első vasárnapjának. Férjjósló nap, számos helyen ólomöntést és gombócból jóslást végeztek ekkor. Az Alföldön a disznóvágási időszak kezdetét jelölte.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!