Kozmetikum, gyógyszer és egyben változatos táplálék. Mi az? (különleges recepttel)

Zalaegerszeg - Szorgos népek járják ilyentájt az országutak mentét és a kerteket, gyűjtik a diót. Ez a terebélyes, hatalmas koronájú fa Közép-Ázsiából származik és már a Földön mindenhol megtalálni. Értékeiről Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus beszélt.

MTI


Értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz
 
- Ennek a növénynek, amelyet népiesen királydióként is emlegetnek,  hasznosítjuk szinte minden részét, fáját, kopácsát, levelét, termését éretten vagy zölden - kezdte szakértőnk.  - Táplálkozási szempontból a dióbél a legértékesebb. Ez a csonthéjas termés értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Kiemelkedő mennyiségben találni benne kalciumot, káliumot, foszfort. Emellett a fejbőr, a haj számára fontos, értékes aminosavak is fellelhetők benne. A vitaminok közül az E, B1, B2 említhető meg. Energiában dús: 65 kilokalóriát tartalmaz 100 grammban. Ezért volt kedvelt minden korban, például a Mikulás-csomag enélkül elképzelhetetlen volt.


Sok benne a telítetlen zsírsav
 
- Magas olajtartalma ellenére nagyon egészséges, mert sok benne a telítetlen zsírsav. A népi bölcsesség az agy eledelének tartotta, és ez ma már tudományosan is alátámasztható.
A magban lévő omega 3 telítetlen zsírsavak tisztítják az ereket, csökkentik a káros koleszterin szintjét. Egyes vélemények szerint jótékony hatásúak a hangulatváltozásokra és a depresszióra. Kevésbé ismert tény, hogy a bogyós gyümölcsök mellett a dió is sok flavonoidot tartalmaz (4564 mg/kg). Ennek és a telítetlen zsírsavnak, illetve az E-vitaminnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít. Olajos magvakra allergiások és pattanásos bőrűek azonban ne fogyasszák!


A terméséből hideg préseléssel értékes dióolaj nyerhető

Csontritkulás és székrekedés esetén is hasznos, ajánlható naponta legalább 35 dkg-ot fogyasztani, főleg nyersen. Így tápanyagai épségben maradnak, viszont a szüreti kalács, a karácsonyi bejgli és számos édesség sem képzelhető el nélküle. 
 A héjas diót száraz és hűvös helyen legjobb tárolni. Ha már feltörtük, hűtőszekrényben tartsuk a dióbelet és csak felhasználása előtt daráljuk meg.
 
A dió levelét júniusban, júliusban gyűjtve fitoterápiára is alkalmazhatjuk. Hideg vizes kivonata torokgyulladás, hasmenés esetén alkalmazható, fertőtlenítő hatású, vértisztító teakeverékek alkotórésze. Forrázatát külsőleg lemosásra, bőrpanaszokra, a haj színének sötétítésére használhatjuk. Nyár elején a zölddióból többfajta fűszer kombinációjával emésztést segítő likőrt készíthetünk. A terméséből hideg préseléssel értékes dióolaj nyerhető. Ez kellemes ízű, barnás színű, kiválóan alkalmas saláták ízesítésére, valamint kozmetikai vivőanyagként.
 

Recept

Édességként mindenki találkozhatott már dióval, de salátát vagy egyéb finomságot is készíthetünk belőle. Ezért végezetül álljon itt egy különleges recept, nemcsak ínyenceknek.
Két áztatott, kinyomkodott zsemlét, egy tojást, 5 deka darált diót, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 evőkanál natúr vegetát, majorannát, pirospaprikát összedolgozunk. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Feltétként főzelékhez, mártáshoz vagy barna rizshez, salátákhoz kínáljuk.

További recepteket talál a Zalai Hírlap konyhája rovatunkban! Klikk IDE!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!