Invázió: Támadnak a harlekinkaticák!

Újabb inváziós faj jelent meg hazánkban, a harlekinkatica. A hideg beköszöntével a lakásokba települő faj nemcsak kellemetlen, de akár allergiás panaszokat is kiválthatnak, s nem utolsó sorban veszélyeztetik a nálunk honos katicafajtákat.

MTI

A zalaegerszegi Domberdő Természetvédelmi Egyesület igyekszik nyomon követni ezeket a pettyes rovarokat. A hazánkban másfél évvel ezelőtt felbukkant fajról Fitos Eleonóra, az egyesület aktivistája adott tájékoztatást.
 
A  harlekinkatica (Harmonia axyridis) eredetileg távol-keleti faj,  Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be. Az USA-ban 1916-ban kezdték forgalmazni a pekánfán élő levéltetvek ellen. Európába a ’60-as években hozták, ám a faj elszabadult és  a kontinenst néhány év alatt meghódította.  Az első hazai példányát Szigetszentmiklóson találták tavaly februárban, majd másfél év alatt elterjedt az országban, sok helyen a háttérbe szorította az őshonos katicafajokat.

- Mind az USA-ban, mind pedig Európában több helyen figyelőszolgálat és monitorozó központ segíti a faj terjedésének kutatását, 2006-os megjelenése után például Csehország 2007-től támogatja az inváziós katica intenzív monitorozását. Hazánkban a Domberdő kezdeményezte a megfigyelését és nyomonkövetését. Az észleléseket a [email protected] címen várják pontos idő- és helymegjelöléssel, fotóval, illetve a példányt el is lehet küldeni postán az egyesülethez.

Mivel a harlekinkatica színezetre nagyon változatos, felismerése nem könnyű feladat. Összekeverni legkönnyebben talán a hazánkban őshonos kétpettyes katica (Adalia bipunctata) fekete változatával lehet. Ez a faj azonban általában lényegesen kisebb, mint a harlekinkatica, és a vállán lévő vörös foltok nagyok, hátul szögletesek. A foltok általában teljesen lehúzódnak a szárnyfedők oldalára.

Az ősz beköszöntével a poloskákhoz és a vaspondróhoz hasonlóan a harlekinkatica is előszeretettel húzódik be védett helyekre a hideg elől, és többnyire épületekben vagy azok külső falain telel át. Az európai tapasztalatok alapján idén már itthon is számíthatunk tömegesen megjelenő katicákra, a hideg beköszöntével a lakásokba is kezdenek beköltözni. A csoportosan berepülő imágók (kifejlett rovarok) nemcsak puszta jelenlétükkel okozhatnak kellemetlenséget, hanem az érzékenyeknél allergiás panaszokat is kiválthatnak. A bejutásuk megakadályozására a legjobb, ha betömjük a nyílásokat, esetleg szúnyoghálót szerelünk fel, ám ha már bent vannak a lakásban, akkor az összegyűjtésükre talán a legalkalmasabb a porszívó.

A harlekinkatica Magyarországon káros, erőszakosan terjeszkedő faj, amely veszélyezteti a hazai katicafajok populációit és az embernek is kellemetlenségeket okoz. Ezért a teljes bizonyossággal beazonosított példányokat célszerű elpusztítani, szólt a jó tanács. Az azonosításhoz a Domberdő internetes oldalán is találunk információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!