"A vasárnapi ebéd szent és sérthetetlen" - Önöknél igaz ez?

Budapest - "A vasárnapi ebéd szent és sérthetetlen" - a megkérdezett magyarok egyharmada tartja így. Önöknél összeül a család vagy már ismeretlen a közös ebéd fogalma?

zaol.hu

1500 szavazó 37,4 százaléka véli úgy, hogy a vasárnapi ebéd "szent". Ők azok, akiknél a család minden hét utolsó napján együtt ebédel. Szép számmal (majdnem 29 százalék) vannak azok is, akik nem mindig, de rendszeresen töltik együtt a vasárnapi ebédet; míg étteremben, kirándulás közben és főleg bevásárlóközpontokban csak igen kevesen esznek a hét utolsó napján. A válaszadók közel 7 százaléka vallja, hogy nincs közös ebéd, aminek - a vélemények szerint - gyakran a vasárnapi munkavégzés, a tanulmányaikat más városban folytató gyerekek távolléte, illetve ritkábban az időhiány az oka.

Sokaknál nem is az ebéd, hanem inkább maga a főzés számít családi eseménynek. Náluk a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki valamit hozzátesz az ízletes ételek elkészítéséhez.

 Elenyésző  ugyanakkor azoknak a százaléka (még az 1-et sem éri el), akik ósdinak tartják a vasárnapi ebédet. A beküldött véleményekből is kiderül, hogy a szavazók többsége fontosnak és szükségesnek tartja a vasárnapi ebédet, hiszen kevesen tudnak a hét többi napján összegyűlni, így a vasárnap az, amikor együtt leülhet a család, és az ebéd alatt beszélgethet. Ilyenkor vitatják meg a hét eseményeit, és ilyenkor kerül sor a lényegibb kérdések átbeszélésére is.

Vannak azonban olyanok is, akiknél az egész nagy család, akár 3 generáció is összegyűlik egy-egy vasárnap alkalmával. Általában a nagymama hívja meg minden gyermekét, akik a családjukkal érkeznek, így valahol 20-30 ember is ül az asztal körül. A családok nagyobb részénél jellemző azonban, hogy ez csak ünnepnapok alkalmával fordul elő.
    
Kiadó: Véleménybank Alapítvány
Forrás: OS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!